Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

monteverde 21:46, 06 lis 2012

Marzenka z bzem i weigelą święta racja, a ponadto Basia Kraj... u mnie napisała, że" liście buka, dębu i orzecha włoskiego na kompost i do przykrywania roślin się nie nadają ze względu na dużą zawartość garbnika, który opóźnia rozkład kompostu." także jak mieć żywopłot to z czegoś co można kompostować a potem wykorzystać pozdrawiam Marzenko i Pszczółko
Mala_Mi 22:08, 06 lis 2012

A ja śledzę bo mnie to bardzo interesuje.... co prawda część przegapiłam.. jutro nadrobię..
Pszczelarnia 22:55, 06 lis 2012

Jestem winna wszystkim wspierającym i dyskutującym planik. Ewa już wstawiła kawałek mojej posesji z częścią dyskutowaną (stan sprzed roku na tej mapie). Poniżej moje "malunki".

viva 00:04, 07 lis 2012

Ewo, czy ja dobrze rozumiem, że dyskusja żywopłotowa dotyczy tej części nad strumieniem, która prowadzi od pergoli w stronę węższej części działki?
Podpowiedzi jest dużo, a Twoje preferencje gdzieś zagubiłam.
Pszczelarnia 00:17, 07 lis 2012

Tak. Dyskusja nasadzeniowa dotyczy: od istniejącej pergoli w stronę studzień i przesmyku grabowego wzdłuż strumienia. Moje preferencje (jak ładnie powiedziałaś o tym, że się nie określiłam) są bylinowe ujęte w coś. Mnie się tam te rabaty rozpływają w kształcie i w gatunkach. Brak im wyrazistości i zdecydowania. Podjęłam próbę uporządkowania.
EwaG 08:15, 07 lis 2012

Plan jest!
Ja bym zaczęła od zdefiniowania warunków lokalnych/problemów, a konstruowaniem rabaty zajęła się za chwilę.

1. Rabata jest nad brzegiem strumienia. Prawdopodobnie konieczne jest zachowanie swobodnegoo dojścia do rzeczki dla "służb konserwatorskich" (jeżeli takowe w przyrodzie występują).
2. Na rabacie są kamienie w dużej ilości. Zostają czy bedą usunięte?
3. Rabata jest wąska. Ile ma szerokości w najszerszym i najwęższym niejscu? Od domu do strumienia jest 8 m?
4. Czy jest miejsce na proponowany w kilku postach żywopłot nieformowany (2-3 m szerokości wtedy powinien mieć)? Czy taki żywopłot to odpowiednie tło dla natruralnej, swobodnej kompozycji bylinowej?

Moja mała podpowiedź do tworzenia rabaty:
może dać żywopłot/parawan (wąski-formowany) meandrujący swobodną linią przez środek rabaty, a byliny po obu jego stronach? Wtedy stanowił by on tło dla roślin z obu stron i był najwyższym jej piętrem. Miałoby to sens kompozycyjny, bo rabata jest oglądana z dwóch stron (od domu i od środka rabaty - jako, że można przez nią przechodzić). Przy takich rabatach oglądanych z wielu stron stosuje się zazwyczaj rośliny najwyższe po środku a niższe przy brzegach.

Myślę też Ewo, że dobrze by tej rabacie zrobiło ograniczenie gatunków - stworzenie plam kolorystycznych (albo tylko zwykłe podaszenie obok siebie różnych gatunków ale podobnych wysokością kolorem kwiatów, porą kwitnienia).
To może zabrzmi jak groźba, ale zajrzę tu jeszcze!
Milka 10:20, 07 lis 2012

Pszczółko, gazony wstawiłam u siebie;
a tu przeczytałam wszystko i ciekawa jestem co dalej; podpowiedzi wiele, więc ja juz mam galimatias, chyba, wierzę, że ty juz wiesz!
magnolia 10:44, 07 lis 2012

EwaG napisał(a)
Plan jest!

może dać żywopłot/parawan (wąski-formowany) meandrujący swobodną linią przez środek rabaty, a byliny po obu jego stronach? Wtedy stanowił by on tło dla roślin z obu stron i był najwyższym jej piętrem. Miałoby to sens kompozycyjny, bo rabata jest oglądana z dwóch stron (od domu i od środka rabaty - jako, że można przez nią przechodzić). Przy takich rabatach oglądanych z wielu stron stosuje się zazwyczaj rośliny najwyższe po środku a niższe przy brzegach.

świetne! To może być rozwiązanie tego węzła.
Pszczelarnia 11:22, 07 lis 2012

"Plan jest!
Ja bym zaczęła od zdefiniowania warunków lokalnych/problemów, a konstruowaniem rabaty zajęła się za chwilę.

1. Rabata jest nad brzegiem strumienia. Prawdopodobnie konieczne jest zachowanie swobodnego dojścia do rzeczki dla "służb konserwatorskich" (jeżeli takowe w przyrodzie występują).
Są zejścia w postaci 3 par kamiennych schodów (zaznaczonych) – problem nie istnieje.
2. Na rabacie są kamienie w dużej ilości. Zostają czy będą usunięte?
Część kamieni może/musi być usunięta , ale przy ścieżce do strumienia, „tarasy” nie, bo wszystko spłynie na dół. Występują różnice wysokości, teren obniża się do strumienia i jest pofałdowany wzdłuż strumienia – nie wiem czy uda się uzyskać płaszczyznę „stołu” (nie uda się).
Tutaj trzeba wyobrazić sobie teren pofałdowany podgórski, kamienie są naturalnym elementem krajobrazu strumienia górskiego. Ale nie chcę skalniaka. I nie upieram się przy klasyce rabaty angielskiej. Chodzi mi o byliny po prostu w tej części.

3. Rabata jest wąska. Ile ma szerokości w najszerszym i najwęższym miejscu? Od domu do strumienia jest 8 m?
Głębokość rabaty istniejącej to od 7m do 2m. Od brzegu strumienia do domu to jednak 10 m.

4. Czy jest miejsce na proponowany w kilku postach żywopłot nieformowany (2-3 m szerokości wtedy powinien mieć)? Czy taki żywopłot to odpowiednie tło dla naturalnej, swobodnej kompozycji bylinowej?
I tu jest problem. Nie wiem.
Z jednej strony marzy mi się jakieś trwałe oparcie, żeby mi się ten ogród bylinowy (może rabata bylinowa jest po prostu za krótka?) nie rozpływał nie ginął w otaczającej przestrzeni (byliny nie sa niczym wzmocnione, podparte) ale zamknąć wszystko „plecami” wzdłuż strumienia spowoduje taką kiszkę wąską wizualnie. Muszą być okna.
Żywopłoty nieformowane mam już w innej części ogrodu, więc nieformowany na skarpie byłby nawiązaniem. Ale mam też przegrody cisowe posadzone. Jedne są udane, inne do poprawki.

„(…) dać żywopłot/parawan (wąski-formowany) meandrujący swobodną linią przez środek rabaty” - jak? Co jest środkiem rabaty?

Myślę też Ewo, że dobrze by tej rabacie zrobiło ograniczenie gatunków - stworzenie plam kolorystycznych (albo tylko zwykłe podsadzenie obok siebie różnych gatunków ale podobnych wysokością kolorem kwiatów, porą kwitnienia) – to jest najłatwiejsze zadanie.
Po tym jak się rabatę wyrysuje i określi jej szkielet to już łatwiej.

To może zabrzmi jak groźba, ale zajrzę tu jeszcze! "
Evchen 12:02, 07 lis 2012

Jestem. Kibicuję. Czekam na rozwój wydarzeń