Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Mala_Mi 11:39, 06 lis 2012

Evchen napisał(a)
Nad rzeką cisom powiedziałabym "nie" Wszędzie indziej spojrzałabym czule na ich zielone jestestwo.
Nie wiem ile masz tam miejsca - szerokości. A ogniki lubisz?

No i kosmos zjadł cały wpis.. ogólnie ogników nie polecam z własnego doświadczenia, wymarzają, chorują.. miałam ich dużo i zostały się tylko niedobitki chronione przez M.

Wolę berberysy... pożyczyłam foto od Zbyszka ..myślę, że sie nie obrazi... zmieniają kolory, można formować, ptaki je uwielbiają, a gałązki nawet zimą wyciszą wiatr... są rózne kolory i kształty.. wyglądają naturalnie...

Evchen 11:58, 06 lis 2012

O... zapomniałam, że są takie wysokie berberysy.. erecty? czy jakoś tak... takie strzeliste ale te "krzaczaste" , które pokazałaś też są piękne .. a nawet chyba ładniejsze od strzelistych i ładniej wyglądają w rzędzie Te strzeliste raczej ako solitery.. tak sobie myślę
Mala_Mi 11:59, 06 lis 2012

Strzeliste też są fajne I zaleta bo wąskie
Martek 13:17, 06 lis 2012

Cześć Pszczółko ok.rozumiem.
To czemu nie chcesz zasłonić budynków ?Może chociaż do połowy ?))))))))
Kocham wieś polską i jak sobie zasłonie coś żywopłotem to też powiem,że to jest wieś polska ze szczyptą angielskiego smaku ))))
Martek 13:24, 06 lis 2012

Ja też kocham berberysy jest ich teraz o wiele więcej odmian i na przełamałyby pokrojem,odcieniem lub zupełnie kontrastem ciężką ścianę żywopłotu .Rośnie szybko to też zaleta,a nie osiąga niebotycznej wielkości .
Ważne tylko zwrócić uwagę jaka odległość od żywopłotu ma pozostać dla swobodnej pielęgnacji obu gatunków,szpalerów ...
Pozdrawiam słodka Miodunko )))))
Pszczelarnia 18:12, 06 lis 2012

Wieloszka napisał(a)
Poczytałam i nadrabiam zaległości dalej. Strona dotycząca warzywnika - do skopiowania, w razie gdybym kiedyś aż tak się nudziła i postanowiła założyć warzywnik Życie mnie wciąż uczy "nigdy nie mów nigdy", więc warzywnikowi też nie mówię "nie"
Doczytałam u Evchen o "zieleni kurtyny teatralnej" - to przejdzie do historii ogrodowiska, tak jak "lubieżnie nieskromnie"

Wieloszko, nadrabiając zaległości użyłaś słowa "nudzić się" w temacie prowadzenia warzywnika. I choć rozumiem Twoje intencje , chcę wyjaśnić moją silną motywację do posiadania własnych warzyw.

1. Ja wolę swoje, wyprodukowane przez siebie. Przynajmniej tyle mogę mieć swojego w żołądku.
2. Sklep nie jest "za rogiem", to dla mnie wyprawa. A "specyfika" naszego domu i trybu życia wymaga posiadania czegoś, co da się przyrządzić na już.
3. Wielką radością dla mnie jest bosonogi galop po ogórka i truskawkę.
4. Kiedyś myślałam, że wystarczy mi ogród bez warzyw i owoców. Ale życie zweryfikowało moje myślenie.
5. Ja mam silną potrzebę odnoszenia korzyści z ogrodu - muszę mieć kwiaty i warzywa, i owoce.
I jeszcze dodam, ponieważ nie używam chemii to moje warzywko i owoce nie są modelowe ale są smaczne i moje.
6. Nie poruszam też tematu przetwarzania plonów, żeby nie załamać potencjalnych fanów warzywników.

Ktoś kiedyś powiedział, że teraz jesteśmy już tak bogaci, że nie musimy uprawiać własnej żywności. Ale do tego stwierdzenia nie ustosunkuję się, bo nie potrafię.
EwaG 18:16, 06 lis 2012

Ewo, zerknęłam do pierwszej setki stron. Tam rysowałaś i dawałaś zdjęcia tej rabaty. Ale nadal mi (i pewnie innym pomagaczom, którzy u Ciebie nie byli) trudno sobie wyobrazić sytuację bez w miarę dokładnie oddającego sytuacje rzutu z góry.
Zapytuje więc czy słusznie się domyślam, że na zdjęciu poniżej jest Twoja posesja?

Pszczelarnia 18:21, 06 lis 2012

Odpowiem po gościach. Lecę.
Martek 18:27, 06 lis 2012

Pszczelarnia napisał(a)

Poczytałam i nadrabiam zaległości dalej. Strona dotycząca warzywnika - do skopiowania, w razie gdybym kiedyś aż tak się nudziła i postanowiła założyć warzywnik Życie mnie wciąż uczy "nigdy nie mów nigdy", więc warzywnikowi też nie mówię "nie"
Doczytałam u Evchen o "zieleni kurtyny teatralnej" - to przejdzie do historii ogrodowiska, tak jak "lubieżnie nieskromnie"

Wieloszko, nadrabiając zaległości użyłaś słowa "nudzić się" w temacie prowadzenia warzywnika. I choć rozumiem Twoje intencje , chcę wyjaśnić moją silną motywację do posiadania własnych warzyw.

1. Ja wolę swoje, wyprodukowane przez siebie. Przynajmniej tyle mogę mieć swojego w żołądku.
2. Sklep nie jest "za rogiem", to dla mnie wyprawa. A "specyfika" naszego domu i trybu życia wymaga posiadania czegoś, co da się przyrządzić na już.
3. Wielką radością dla mnie jest bosonogi galop po ogórka i truskawkę.
4. Kiedyś myślałam, że wystarczy mi ogród bez warzyw i owoców. Ale życie zweryfikowało moje myślenie.
5. Ja mam silną potrzebę odnoszenia korzyści z ogrodu - muszę mieć kwiaty i warzywa, i owoce.
I jeszcze dodam, ponieważ nie używam chemii to moje warzywko i owoce nie są modelowe ale są smaczne i moje.
6. Nie poruszam też tematu przetwarzania plonów, żeby nie załamać potencjalnych fanów warzywników.

Ja się podpisuję pod tą wyliczanką .I proszę mnie zrozumieć Pszczółko jak boli mnie,że nie mam ani warzywniaka,ani owoców ,chociaż miejsce jest. I rodzina wcale nie mniej potrzebująca zdrowej żywności
Ktoś kiedyś powiedział, że teraz jesteśmy już tak bogaci, że nie musimy uprawiać własnej żywności. Ale do tego stwierdzenia nie ustosunkuję się, bo nie potrafię.
Madzenka 21:32, 06 lis 2012

Trzy razy pisalm i poszło w kosmos
Żywopłot może być z berberysa, pęcherznicy, ligustru (też variegata) buków, grabów, pissardi nisko szczepionych, miskantów olbrzymich, kalin, dereni i wcale nie musi być formalnie, może być zwiewnie i lekko a jednocześnie stanowić ażurowe lub gęste tło, jak kto woli.

Moje graby trochę łysieją od bardzo silnych wiatrów ale z wiekiem będą coraz gęściejsze i będą na nich zostawiać coraz większe ilości liści.

A na dół rabat czy ktoś widział żywopłot z miniaturowego lilaka palibin?? Pieknie kwitnie wiosna, potem ma śliczne małe ciemne liście, jesienią żólte a zimą piekne proste łodyżki. Albo żywopłot z weigeli variegata! Miodzio!!, zapraszam do ogrodu botanicznego na podziwianie. A żywopłot z porzeczki alpejskiej???
I nie krytykuję sielskości polskiej wsi, tylko po utracie lisci na osi widokowej pojawiają się zabudowania. Datego myślałam, źe można to nawet lekko ażurowo przesłonić np. Wiśniami pissardi, szybko rosna, są bordowe a wiosną zakwitną. Można strzyc i cieszyć sie ich pieknem. Moi sąsiedzi mają zachwycający szpaler wiśni, po prostu dech zapiera w piersiach

Ogród angielski oznacza dla mnie romantyczny ogród, pełen róz, kwiatów i bylin lekko ujęty w zywopłotowe ramy chyba ciut juz wiem co się podoba Ewie