Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

paniprzyroda 21:11, 22 lis 2013

Oj dziewczyny, ale będzie się działo! Pierniczenie, aniołkowanie, wiankowanie...No to czekam na zdjęcia Waszych cudeniek. Pozdrawiam.
Madzenka 22:35, 22 lis 2013

Ewo doczytałam, że avatarek piernikowy! Mniam, mniam
barbara_kraj... 00:37, 23 lis 2013

Jutro ciasto piernikowe szykuję, dojrzewać przez przynajmniej trzy tygodnie musi, najlepiej jakby pięć, ale przegapiłam termin.
monteverde 00:50, 23 lis 2013

barbara_krajewska napisał(a)
Jutro ciasto piernikowe szykuję, dojrzewać przez przynajmniej trzy tygodnie musi, najlepiej jakby pięć, ale przegapiłam termin.

Basiu a gdzie je schowasz, żeby "dojrzało" a nie się ulotniło?
Tess 01:21, 23 lis 2013

Pszczółko, awatar oryginalny i klimatyczny.
Tak, wiem - doczytałam - to foremka pierniczkowa.
Aż mnie kusi, by ruszyć na Kotlinę zimą, w pierniczkowy czas trafić
A ledwie wczoraj ustaliłam z mężem, że dni za krótkie (a my szwendacze som), więc wyjazd w Pszczółkowe strony do wiosny mus przełożyć.

Mala_Mi 08:22, 23 lis 2013

A ja czytam i myślę, gdzie trzymać ciasto przez 5 tygodni.... i po chwili zajarzyłam, że to pieniki 5 tygodni maja dojrzewać, a nie ciasto
Kondzio 10:40, 23 lis 2013

no zazdroszczę ci miodu właśnie pokończyły mi się zapasy miodu i go poszukuje jak masz polecone jakieś pasieki które to daj znać na Pw a jaki ty masz rodzaj hi hi hi
agniecha973 11:10, 23 lis 2013

asc napisał(a)
A ja czytam i myślę, gdzie trzymać ciasto przez 5 tygodni.... i po chwili zajarzyłam, że to pieniki 5 tygodni maja dojrzewać, a nie ciasto

Niekoniecznie. Moja mama ma przepis (chyba Basia też), gdzie ciasto leżakuje w ciemnym i chłodnym miejscu min. 3 tyg. Siedziało w piwnicy w szklanej brytfance do zapiekania.
Tamaryszek 15:05, 23 lis 2013

Witaj Pszczółko! Miło mi,że mnie pamiętasz. Może nadarzy się jeszcze okazja do wspólnego wyjazdu i pośpiewania.
Notatki robiłam pilnie, bo mam sklerozę, a staram się upiększyć swój biały ogród. Chociaż po tych , które widziałam w Anglii , nie wiem, czy w ogóle mogę swój tak nazywać...
Jesienią i zimą mam więcej czasu na zwiedzanie ogrodów, chcę też pokazać jakieś fragmenty swojego w wątkach tematycznych (np.budowle ceglane, strumyk).
A u Ciebie już całkiem świąteczne, smakowite tematy...
jambosana 15:13, 23 lis 2013

Odwiedzam Cię Pszczółko! Często do Ciebie zaglądam, ale nie zostawiam śladu, jak to wielu zresztą wątków. Jakoś tak nie mogę się ograniczyć z oglądaniem kilku, a na zostawienie śladu w wielu wątkach , to już czasu nie ma. A do Ciebie lubię zaglądać, bo prowadzisz ekologiczny ogródek i jest on dla mnie częstą inspiracją.

A co do ciasta piernikowego, to moje ciasto na pierniczki już siedzi w lodówce, a pierniczki będę robić za jakieś 3 tyg. W ubiegłym roku już robiłam według tego przepisu (trzymałam ciasto 4 tyg.) i wyszły pierniczki przepyszne. A w składzie jest m.in. naturalny miód, soda, dużo przypraw (kardamon cynamon, imbir itp) i ...smalec. Chyba soda i przyprawy konserwują. W każdym razie rodziny nie zatrułam, a przeciwnie. Uszczęśliwiłam.