Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Bogdzia 19:34, 13 sty 2014

Ewuś dzieki za prezentacje stołów. Wszystkie piękne i niespotykane a jak jeszcze poczytałam o wadze ich blatów i o tym jak takie stoły sie robi to jestem pełna podziwu. Pozdrawiam.
Pszczelarnia 19:37, 13 sty 2014

Potem zaczęły się schody, czyli korzenie drzew (świerka, wiśni ozdobnej, bzu, akacji, jabłonki) rosnących po drugiej stronie płotu oraz mnóstwo kamieni, które M. starannie wykopywał. Ziemia na ubytki (jak się okazało za mało) była przygotowana już wcześniej. Generalnie w tym miejscu od lat tworzyła się próchnica dzięki niegrabionym liściom. Styczniowa ziemia tegoroczna nie była zimna ani mokra.

Pojawił się zakręt, zakole, myśleliśmy, że to już szybko pójdzie i zdążymy przed zachodem słońca:

Ale kamienie dały nam w kość.

paniprzyroda 19:39, 13 sty 2014

No proszę, jaki miły widok dla oka! Dorodne sadzonki. Jeśli mogę dodać udeptuję ziemię wokół każdej rośliny, piętą do środka Jeżeli będziesz resztę sadzić teraz, to ok. Jeśli później, to sprawdzaj, jak się ociepli, czy nie wyginają się do światła, bo się pokrzywią, a szkoda by było.
Urszulla 19:44, 13 sty 2014

pogoda świetna na takie prace,
u mnie krokusy noski wystawiają
będzie ładny szpalerek, a za rok niesamowity efekt dzisiejszej pracy
Pszczelarnia 19:52, 13 sty 2014

Na razie jest tak. Wyściółkowałam suchymi liśćmi, ograbiłam też sąsiada z liści (tymi już zgrabiałymi rękoma), pozbierałam chrust z drzew po jego stronie dróżki (powstało mieszkanie dla jeży) - gruba pierzyna i muszą trwać do wiosny czekając na wiosenne pierwsze cięcie. Ale już było ciemno, więc kolejne zdjęcia CDN.
I oczywiście przechodziła sąsiadka i nie mogła pojąć. Zeszło nam pół godzinki na miłej rozmowie. Więc sam pożytek z pracy w ogrodzie: ruch na powietrzu od rana do wieczora, kontakt z sąsiadem dalszym, pożytek dla sąsiada bliższego (wygrabione, uprzątnięte), korzyść ogólna dla ogrodu. Jednak na efekty tej pracy przyjdzie poczekać i dołożyć starań z podlewaniem i cięciem.

Gardenarium 19:54, 13 sty 2014

Widziałam sadzenie, świetna robota

Instagram Ogrodowiska
paniprzyroda 19:57, 13 sty 2014

Pszczelarnia 19:58, 13 sty 2014

paniprzyroda napisał(a)
No proszę, jaki miły widok dla oka! Dorodne sadzonki. Jeśli mogę dodać udeptuję ziemię wokół każdej rośliny, piętą do środka Jeżeli będziesz resztę sadzić teraz, to ok. Jeśli później, to sprawdzaj, jak się ociepli, czy nie wyginają się do światła, bo się pokrzywią, a szkoda by było.

Mariola,
udeptywałam kilka razy w różne strony, na koniec jeszcze przy płocie obcasami gumowców. Co ja się naskakałam (od czasów skakanki w podstawówce tyle nie skakałam)!

A jak się zaczną wyginać (ja je świadomie posadziłam odwrotnie do słońca, więc troszkę mogą się wygiąć), to co zrobić. Stelaż i druciki?
paniprzyroda 20:07, 13 sty 2014

Ewo, wyraziłam się niezbyt precyzyjnie. Pisałam o tych zadołowanych grabach, to one mogą się wyginać, jeśli długo będą w ziemi. A zdjęcia już dooglądałam i doczytałam, posadziłaś baardzo dobrze!
Pszczelarnia 20:18, 13 sty 2014

A ciemierniki dalej kwitną - jestem zakochana w tych kwiatach. Dziś powiększyłam stan posiadania (Noemi, wielki Buziak dla Ciebie) - te na zdjęciu to okazy starsze. Mają się u mnie dobrze, lubią ziemię w pierzynce liści i skorupki jajek na wiosnę (sposób Małej Mi), cień w lecie, w zimie troszkę słońca. Rosną u mnie pod krzewami liściastymi.