Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

gusiarz 16:45, 15 sty 2014

Ewciu... i jeszcze mam pytanie sadownicze... czy są jakieś odmiany jabłoni, grusz, śliw, czereśni, które byś poleciła? Chodzi o owocki smaczne do schrupania i w miarę dobre na przetwory?
Gabrysia_ 19:29, 15 sty 2014

Dzięki Ewo za uświadomienie
Widzę ,że graby już na miejscu...oj...to na wiosnę będzie pięknie
Pszczelarnia 19:50, 15 sty 2014

gusiarz napisał(a)
Ewciu... i jeszcze mam pytanie sadownicze... czy są jakieś odmiany jabłoni, grusz, śliw, czereśni, które byś poleciła? Chodzi o owocki smaczne do schrupania i w miarę dobre na przetwory?

Droga Członkini "Gusiarz Team"! Bo zaraz zapomnę - pokażesz szklarnię?
To jest trudne pytanie. Lubię drzewa na podkładkach silnie rosnących. I jak się okazało - może dobrze. Pan dr Grzegorz Hodun mówił, że to ma swoje plusy w przypadku nieopryskiwania drzew - szkodnik nie zaatakuje wszystkiego.
Ale głównie wynika to z tego, że szukam i posadziłam stare odmiany np. jabłoni: antonówka, malinowa oberlandzka, kronselka i żółta koksa.
Z grusz mam konferencję, klapsę.
Ze śliw węgierkę, mirabellkę flotową, węgierkę dąbrowicką i renklodę.
Czereśnię mam jedną i choruje bardzo.
A z wiśni mam Debreceni Botermo, poleca się jeszcze Sabinę, Lucynę, Groniastą z Ujfeherotoi, tzw. szklankę, Łutówkę.

Mam stare odmiany drzew poniemieckich - NN, w tym jabłoń Boiknena i gruszę Bergamotkę. Są niesamowite. U mnie w sumie są 22 drzewa owocowe. - jedne rodzą, inne jeszcze nie. Zastaliśmy stare a mimo to pierwsze, co kupiłam, jak staliśmy się posiadaczami tego kawałka ziemi, to kupiłam drzewka i krzaki owocowe. Kilka starych już musiałam wykarczować, bo obumarły.
Więc mamy wybór co do konsumpcji a co do słoika.

Są szkółki, które teraz odtwarzają dawne zdrowe odmiany. Jest też specjalistyczny portal dla sadowników. Chyba musisz się przekopać przez wiedzę i doświadczenie innych. Bo ja niewiele mogę pomóc. Brak doświadczenia a tylko wiedza. To za mało. Więc reszta linków na PW.
Pszczelarnia 20:42, 15 sty 2014

Czy ktoś wie, gdzie mogę zdobyć albo wymienić się z kimś na koniczynę długokłosową (trifolim rubens)?
Mariusz 20:47, 15 sty 2014

Specjalistyczna wiedza, służę tym linkiem http://www.bolestraszyce.com/stare-odmiany-jaboni
gusiarz 21:06, 15 sty 2014

Ewo jak ja Ci dziękuję . Mnie brakuje i wiedzy i doświadczenia... U mojej babci rosła najwspanialsza czereśnia jaką jadłam.... pyszne węgierki, grusza, późna jabłoń i okrutnie kwaśne wiśnie... genialne w kompotach. Latem babcia gotowała gar kompotu i każdy mógł ugasić pragnienie nalewając go malutką chochelką do szklaneczki
Nie wspomnę już o truskawkach, agreście i czarnych porzeczkach.... ech dzieciństwo

Zaczęłam przeglądać linki, które podesłałaś i przepadłam z kretesem

Mariusz - dziękuję... będę przyswajać wiedzę

PS
tu widać zarys szklarni... a tu już prawie oszklona
Mariusz 21:28, 15 sty 2014

Ten rodzaj wiedzy - tak mi się wydaje - najlepiej przyswajać degustując .
Mala_Mi 22:21, 15 sty 2014

A ja potrzebuję świdośliwę.. 3 szt...
I mam plan, ale jeden dzień potrzeba więcej.. Viva ode mnie rzut beretem.. no prawie.. No nie wytrzymałam jak sobie o tym pomyślałam....
I rzut beretem Bolestraszyce i Mariusz.. kolejny dzień..... dalej nie wyliczam..... Ty wiesz co ja wiem
Gabriela 22:27, 15 sty 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Czy ktoś wie, gdzie mogę zdobyć albo wymienić się z kimś na koniczynę długokłosową (trifolim rubens)?

Tu można zamówić : http://roslinowo.pl/byliny-koniczyna-wielkoglowkowa

Też bym chciała. Jest też taka o białych kwiatach.
MUZA 22:34, 15 sty 2014

Ja mam w swoim ogrodzie koniczynkę długokłosową i bardzo chętnie oddam w dobre ręce.