Aniu witam!Ja jestem zachwycona ziemią popieczarkową. Czasami oddają ją za grosze, a jedynie transport trzeba sobie załatwić. Dobrze jeżeli jest trochę przekompostowana,ale jeżeli leży gdzieś na pryzmie nie przykrytej, to może być z nasianymi się na nią chwastami.Pytaj też w danej pieczarkarni czy jest wyparzana po zbiorze pieczarek. Taką wyparzoną kupiłam w tym roku w st.\lut. prawie od razu sypaliśmy na warzywniak i przerabialiśmy gleboglezarką.Fakt ,że trochę potem ziemia leżała bo sadzenie i wysiewy dopiero w kwietniu. Ale na była też bardziej wilgotna i szybciej przerabiała się też na pryzmie niż ta kupiona w tym samym czasie w innej pieczarkarni. Mam w pobliżu dwie. Polecam Ci kupno, nawet jeżeli nie dasz jej teraz, to potem możesz nią jakby wyściółkować rabaty i lub tylko trochę zmieszać z górną warstwą ziemi. Ja daję ją do dołka pod rośliny i mieszam z rodzimą ziemią. Z nią przygotowywałam podłoże nowy pod trawnik, a też mam swoją ziemię piaszczystą.Przesianą, posypywałam też stary trawnik po wertykulacji.Wszystko pięknie rośnie i nabiera soczystej zieleni. Oczywiście trzeba lać wodę. Ale przekonałam się, że lepiej utrzymuje wilgoć ziemia ulepszona tym podłożem , mączką bazaltową i korą się też miesza od góry z ziemią ,bo wysypywałam drobniutką korą rabaty, lepiej utrzymuje wilgoć. A nawet dość świeże podłoże popieczarkowe jest bezpieczne dla roślin, nie pali.Miałam posadzoną paprykę bezpośrednio na pryzmie, bo mi zostało parę krzaczków i nigdzie nie była tak dorodna jak tam.
Warto zadbać o podłoże na rabatach, by potem cieszyć się bujnym wzrostem roślin.Ja początkowo też zastanawiałam się dlaczego u mnie tak słabo przyrastają w kępę byliny na moim piaseczku ,a miejscami marglu.Nie miałam tej wiedzy..., na Ogrodowisko trafiłam trochę późno

Teraz musiałam pod każdą sadzoną roślinę wykopywać co najmniej taczkę mojej ziemi i sypać kompost, mączkę, obornik , a ostatnio właśnie tą z.popieczarkową, od góry kora, gnojówki i też z.popieczarkowa. Niektóre rośliny i krzewy wykopywałam i sadziłam od nowa

Teraz dopiero widzę efekty!
Życzę powodzenia!