Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zaczynam po raz kolejny...

Zaczynam po raz kolejny...

anabuko1 07:19, 28 wrz 2020

Podglądam, zaglądam, śledzę poczynania
I ten plan bardzo mi się podoba.
Aj będzie pięknie
Pozdrawiam aniu
Rudolfina 08:58, 28 wrz 2020

Świetny plan! To będzie piękny ogród

A co do snu, to dzieci w końcu zaczynają przesypiać noce. Jedne wcześniej inne później. Mój najstarszy syn miał 3,5 roku jak przestał budzić się w nocy, a średni 8 miesięcy.
Jeszcze się wyśpisz
makadamia 10:24, 28 wrz 2020

Nadrobiłam, uff

Plan się wyklarował jak widzę, i super. Jedno pytanie mam: pod drzewami mają być byliny? Bo na razie nic tam nie ma, a to jednak drzewa są. Nawet jak niewielkie i nisko szczepione

Odnośnie rozmów o bezobsługowości, piaszczystej ziemi, roślinach zimozielonych, to powiem tylko jedno: nie bez powodu proponowałam jałowce płożące
Anda 11:20, 28 wrz 2020

Asiu, pod drzewami będą kłącza i cebulki, zadarniacze, byliny w zależności od ilości słońca. To wszystko musi się najpierw rozwinąć, bo na razie to małe rośliny. W miarę upływu czasu nasadzenia będą się zmieniać. Jedynie szkielet nie powinien się zmienić, a i tu trzeba przygotować się nie niespodzianki

Jałowce kłują, brzydną i z nimi tylko kłopot po pewnym czasie. Są inne zimozielone. Ściana świerków też będzie swoje robić. Krzewy i drzewa dadzą strukturę. Może kiedyś jakaś ogrodowa architektura się jeszcze pojawi...
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
andzia458 11:18, 29 wrz 2020

anabuko1 napisał(a)
Podglądam, zaglądam, śledzę poczynania
I ten plan bardzo mi się podoba.
Aj będzie pięknie
Pozdrawiam aniu

Dziękuję Aniu.
Wczoraj już rozpoczęłam akcję przesadzania wg tego planu. Dzisiaj ciąg dalszy, jeśli najmłodszy pozwoli.
andzia458 11:21, 29 wrz 2020

Rudolfina napisał(a)

Świetny plan! To będzie piękny ogród

A co do snu, to dzieci w końcu zaczynają przesypiać noce. Jedne wcześniej inne później. Mój najstarszy syn miał 3,5 roku jak przestał budzić się w nocy, a średni 8 miesięcy.
Jeszcze się wyśpisz

Jak po drodze nic nie zepsuję, to na pewno tak będzie.
A co do wysypiania, na pewno masz rację. Kiedyś na pewno to nastąpi. W końcu, czy ktoś słyszał o tym, żeby mama wstawała w nocy do 18latka? No może i wstaje ale z innych powodów.
andzia458 11:22, 29 wrz 2020

makadamia napisał(a)
Nadrobiłam, uff

Plan się wyklarował jak widzę, i super. Jedno pytanie mam: pod drzewami mają być byliny? Bo na razie nic tam nie ma, a to jednak drzewa są. Nawet jak niewielkie i nisko szczepione

Odnośnie rozmów o bezobsługowości, piaszczystej ziemi, roślinach zimozielonych, to powiem tylko jedno: nie bez powodu proponowałam jałowce płożące

Asiu, tak jak już napisała Ewa- to taki szkielet póki co. Szczegóły i szczególiki jeszcze przed nami.
andzia458 11:01, 30 wrz 2020

Dziewczynki, a co byście poleciły jako wypełniacz na tyły tej mojej rabaty? Zastanawiam się nad jakąś wyższą, większą byliną tolerującą słońce, żeby wypełnić czymś tą pustkę pomiędzy krzewami. Hmmm... Może baptysja błękitna?
Anda 12:50, 30 wrz 2020

Babtysja jest fajna. Jeszcze wyższa jest np. Lavatera thuringiaca, nie wiem, czy w PL znana.
Verbascum bombyciferum, densiflorum.

A może Helianthus giganteus 'Sheila's Sunshine'?

Proponowałam zawilce tomentosa Robustissima, ale Ania obawia się, że na słońcu nie dadzą rady
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sylwia_slomc... 17:42, 30 wrz 2020

Baptysja w zimnych regionach ponoć wymarza zimą.