Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Wiaan 19:10, 19 wrz 2021

Zrobiłam takie porównanie traw hakonechloa

Ali gold, która rośnie w słońcu:

All gold, ktora rośnie w cieniu:

Aureola w pełnym słońcu

Aureola w półcieniu z przewagą cienia

Greenhills w donicy w większości w słońcu

Ta nieznana mi odmiana, limonkowa wiosną, później żółtawa z takim przebarwieniem, nie jest w paski, pasuje mi na Nicolas, ale nigdy jej nie widziałam, tylko w necie

Agatorek 19:21, 19 wrz 2021

Allgold bardziej podoba mi się w słońcu, a aureola w cieniu .
Greenhills i ta nn też ładne
Helen 20:16, 19 wrz 2021

A mi się podoba greenhills. Do antracytu jak znalazł.
MiluniaB 21:37, 19 wrz 2021

Sporo się u Ciebie dzieje, a mnie tu dawno nie było (coraz więcej spraw zawodowych, czasu brakuje).
A więc: rabaty masz tak przemyślane, że trudno się wtrącać ; porównanie różanki i innych miejsc do wątku tematycznego o metamorfozach ogrodowych ; sporo cebulowych biel-fiolet super, ja idę tylko w białe i kilka różowych do donicy ; porównanie traw super. Mam tak samo kolorystycznie z All Gold. Do donic kupiłam Everillo, ale czy da radę w pełnym słońcu? Jeżeli nie wymienię na Greenhills, albo Albostriatę. Ta Twoja fajnie w donicy wygląda

Białe tulipany piękne. W kamyczkach fajnie się prezentują i co najważniejsze powtarzają kwitnienie
Wiaan 10:26, 21 wrz 2021

Tak Mirella dzieje się zaczynam żałować, że rozgrzebalam miejsce na rabatę, chciałam mieć z głowy plany, aby w przyszłym sezonie więcej odpoczywać i jakoś słabo mi to idzie czasu mało, pogoda też płata figle, no ale mogłam się z tym liczyć.
Może to jest tak, że nie do końca dobrze potrafię komponować byliny i mam wrażenie bałaganu, zobacz sama poniżej, opiszę o co chodzi.
Wiaan 10:36, 21 wrz 2021

Przekładam rosliny z miejsca na miejsce, nie mam weny jak to ułożyć. Wiadomo wszystko małe i trzeba użyć wyobraźni. Mam poczucie bałaganu, dużo się dzieje na rabacie zwłaszcza o tej porze roku. Chciałabym uspokoić to miejsce ale jakoś mi to nie idzie. Widzę tu z zimozielonych tylko cisy i kulki, aby nie było pusto wiosną. Do dodania jeszcze tylko niskie hakonki i seslerię lub tylko jeden gatunek traw. Sama nie wiem. Nie ma jeszcze drzewka, jezowki to już w ogóle nie umiem ustawić ale marudzę
Ustawiając tak jak rysowalam coś mi nie leży. Wrzucam zdjęcie od strony, gdzie na nią się najwięcej patrzy

Wiaan 10:39, 21 wrz 2021

Może poukładać wszystko paskami albo kostkami
Wiaan 10:42, 21 wrz 2021

Wiaan 11:45, 21 wrz 2021

Biorę się w garść Może tak? Jak dojdzie żwirek to ładnie wydobedzie kolory zieleni. Seslerię mam w skrzynkach do wysadzenia. Dałam celowo na mijankę. Zostawiłam miejsce na drzewo. Wtedy albo w skarpecie pień albo nie, zależy co kupię.

Wiaan 11:55, 21 wrz 2021