Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Marcin89 20:25, 03 lis 2024

MiluniaB napisał(a)
Hej. Klon Orange Dream przebarwił się idealnie, pięknie się prezentuje.

Chciałam Ci tylko napisać, że robiłam porządek na różance i wywaliłam wszystkie stipy.

Trzymaj się i wracaj do sił

Witam, czy mogę wiedzieć jaki był powód wywalenia stipy?
olciamanolcia 07:43, 04 lis 2024

Wiaan napisał(a)
U mnie jeszcze liście lecą, potrwa to trochę i na końcowe sprzątanie na razie nie ma szans. Nie narzekam, bo przy słonecznej pogodzie fajnie trochę pomachać grabiami a zapowiada się ładnie w najbliższych dniach. Mam już powiązane duże trawy, to też duży plus. Z jednej strony super, że jest słonecznie, ale brak opadów od dłuższego czasu mnie martwi. Muszę podlać zimozielone.

Nie wiem kiedy kopczykować róże, zawsze mam z tym zagwozdkę Dobrze, że uporałam się z nowymi rabatami, bo u mnie w nocy było minus 3,5 stopnia.
Mam jeszcze do posadzenia sporo czosnków i liczę na ładną przyszłą sobotę, bo po pracy w tygodniu zbyt szybko robi się ciemno.
Dziś jestem słaba jak diabli, ciśnienie 92/59, zawsze mam niskie, ale nie aż tak.
Zwykle jestem aktywna, ale dziś jakby ktoś ze mnie powietrze wypuścił. Nie wiem o co chodzi. Smutno mi też jak córka wyjeżdża po dłuższym wspólnym weekendzie No cóż taka kolej rzeczy.

Nigdy nie kopczykowałam róż nawet nie wiem w jakim celu sie ten zabieg robi ale domyslam się , ze chodzi o to aby nie przemarzły-chyba

Anetko odnośnie twojego samopoczucia- Ty po prostu tęsknisz za dzieciem i tyle w temacie

Espresso doppio polecam i staniesz na nogi
pestka56 13:01, 04 lis 2024

Po kawie śpię jak suseł, a stawia mnie na nogi herbata z żeńszenia taka lub podobna https://www.nejkawa.pl/k-ginseng-zen-szen-herbata-koreanska-150g/. Pięć minut od wypicia jestem jak nowa.
jeszcze lepsze są kosteczki kandyzowanego żeńszenia, ale nie wiem, czy to teraz w Polsce da się kupić.
Wiaan 15:27, 04 lis 2024

Marcin89 napisał(a)
Witam, czy mogę wiedzieć jaki był powód wywalenia stipy?

Nie wiem co Milunia na to, ale ja myślę, że niekontrolowany wysiew dał w kość
Ja też tak mam, że albo uwielbiam stipę, albo jej nie nawidzę
Wiaan 15:33, 04 lis 2024

olciamanolcia napisał(a)

Nigdy nie kopczykowałam róż nawet nie wiem w jakim celu sie ten zabieg robi ale domyslam się , ze chodzi o to aby nie przemarzły-chyba

Anetko odnośnie twojego samopoczucia- Ty po prostu tęsknisz za dzieciem i tyle w temacie

Espresso doppio polecam i staniesz na nogi

Tu mnie masz, smuciłam się wczoraj bardzo, mój syn też wczoraj miał smuteczki, że siostra wyjeżdża. Dziś wrzuciłam się w wir obowiązków i od razu ciśnienie skoczyło
Oczywiście kawusia to zawsze

Wiaan 15:33, 04 lis 2024

pestka56 napisał(a)
Po kawie śpię jak suseł, a stawia mnie na nogi herbata z żeńszenia taka lub podobna https://www.nejkawa.pl/k-ginseng-zen-szen-herbata-koreanska-150g/. Pięć minut od wypicia jestem jak nowa.
jeszcze lepsze są kosteczki kandyzowanego żeńszenia, ale nie wiem, czy to teraz w Polsce da się kupić.

Ciekawe, ciekawe
Judith 17:32, 04 lis 2024

Wiaan napisał(a)

Nie wiem co Milunia na to, ale ja myślę, że niekontrolowany wysiew dał w kość
Ja też tak mam, że albo uwielbiam stipę, albo jej nie nawidzę

Ja stipę tylko kocham . Starsze kępy często robią się brzydkie w środku, zatem te wysiane je zastępują. Jednocześnie bardzo łatwo je wyrwać, jeśli gdzieś nie pasują . A mała sadzonka stipy w tym sezonie u mnie w CO kosztowała 24 zeta!
Marcin89 17:36, 04 lis 2024

Judith napisał(a)

Ja stipę tylko kocham . Starsze kępy często robią się brzydkie w środku, zatem te wysiane je zastępują. Jednocześnie bardzo łatwo je wyrwać, jeśli gdzieś nie pasują . A mała sadzonka stipy w tym sezonie u mnie w CO kosztowała 24 zeta!
Łatwo wyrywać? Mi się wydaje, że trudno, bo korzenie jak niteczki i długie. Momentami myślę, czy te siewki aby na pewno powtarzają cechę odmiany. Może ja mam jakieś dzikusy?
Judith 17:41, 04 lis 2024

Marcin89 napisał(a)
Łatwo wyrywać? Mi się wydaje, że trudno, bo korzenie jak niteczki i długie. Momentami myślę, czy te siewki aby na pewno powtarzają cechę odmiany. Może ja mam jakieś dzikusy?

No bardzo łatwo. Ciekawe jest to, co piszesz o korzeniach, hmmm... Ja mam doświadczenia takie, ze to dość zwarta i nieduża kępka... może u Ciebie to nie są siewki stipy, ale czegos innego?
Marcin89 17:53, 04 lis 2024

Judith napisał(a)

No bardzo łatwo. Ciekawe jest to, co piszesz o korzeniach, hmmm... Ja mam doświadczenia takie, ze to dość zwarta i nieduża kępka... może u Ciebie to nie są siewki stipy, ale czegos innego?
Nie no stipa. Wyobraziłem sobie jak nasiewa się w kostce brukowej brrr. Pewnie by się urywała, a korzeń by został. Zrobię kiedyś foto