Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Wiaan 14:17, 04 mar 2025

pestka56 napisał(a)
Popatrz u Eli w Ptasim gaju jakie ma fajne kolumnowe drzewa.

Zajrzę do Eli
Wiaan 14:23, 04 mar 2025

Moja piękna brzoza została wycięta, no tak musiało być. Na szczęście mam drugą w rabacie brzozowej

Tak było latem

Teraz jest pustka, w samym rogu rosła, obok pojemnika na kosze.

Wiaan 14:28, 04 mar 2025

Mam plan, aby zabrać stożki z tego miejsca i wykorzystać dołki, ponieważ to trudne miejsce. Korzenie brzozy pewnie są tu wszędzie. Chodziła mi po głowie ogromna donica z ładnym drzewem odsunięta od sąsiadów, ale to kosztowna inwestycja.
Macie jakieś pomysły?
Makao 15:25, 04 mar 2025

Korzenie brzozy zapewne się przekompostują same w ziemi
A jakieś kolumnowe drzewa gdyby wsadzić np. Graby lub ambrowce czy wiśnie piłkowane?
Judith 16:45, 04 mar 2025

Cześć Wiaan
Przyznam, że nie kojarzę brzozy w tym miejscu… Przypomnisz dlaczego musiała być wycięta?
Pomysł Ani jest świetny- kolumnowe o ładnym pokroju bardzo by tu pasowały i to bez donic.
Wiedz natomiast, że przesadzanie coniki (te stożki to coniki?) jest bardzo ryzykowne - ja przesadzałam dwie i żadna nie przeżyła….
mrokasia 17:17, 04 mar 2025

Ooo., Amanogawa by tu pasowała . W gruncie.
I zgadzam się z Judith, że przesadzanie conic jest ryzykowne. Moje trzy padły… Świerki mają bardzo płytki i szeroki system korzeniowy. Trudno mówić o bryle. Przy wykopywaniu bardzo łatwo o osypanie się ziemi.
Wiaan 19:54, 04 mar 2025

Makao napisał(a)
Korzenie brzozy zapewne się przekompostują same w ziemi
A jakieś kolumnowe drzewa gdyby wsadzić np. Graby lub ambrowce czy wiśnie piłkowane?

Graby mam już z tyłu domu, ambrowiec jaką masz odmianę na myśli?
Wiaan 20:31, 04 mar 2025

Judith napisał(a)
Cześć Wiaan
Przyznam, że nie kojarzę brzozy w tym miejscu… Przypomnisz dlaczego musiała być wycięta?
Pomysł Ani jest świetny- kolumnowe o ładnym pokroju bardzo by tu pasowały i to bez donic.
Wiedz natomiast, że przesadzanie coniki (te stożki to coniki?) jest bardzo ryzykowne - ja przesadzałam dwie i żadna nie przeżyła….

Hej Czas się wybudzić ze snu Judith ja rzadko pokazywałam to miejsce. Połowa drzewa była na posesji sąsiadów. Jak nie strąki, to gwiazdki, liście, gałązki, a tam parkują samochód. Sąsiad już nawet nie stawiał tam auta, zostawiał na zewnątrz. U nas te wiecznie kostka do sprzatania i mech, a to tuż na wejściu. Piękna była to fakt, ale cóż.
Coniki to nawet nie mam gdzie przesadzić, bardziej dałabym komuś, ale mogą nie przetrwać.
Kolumnowe drzewo jak najbardziej.

Judith 21:14, 04 mar 2025

A, przypominam sobie!
Swoją drogą miasto/gmina daje zgodę na wycinkę z powodu dyskomfortu sąsiada? Z jednej strony rozumiem jego ból, jednocześnie z drugiej trochę zdziwiona jestem, bo u nas drzewa są święte i dostać zgodę na wycinkę graniczy z cudem i to nawet, gdy drzewo jest uszkodzone (przypadek naszego sąsiada) .
U nas kiedyś rosła sosna przechylająca się coraz bardziej w stronę domu. Pani z urzędu miasta bardzo kręciła nosem na nasze obawy, aż wyraziła zgodę pod warunkiem, że posadzimy inne drzewo . Generalnie zgadzam się z tą filozofią .
Twoja brzózka przepiękna była!
Makao 21:32, 04 mar 2025

MagdaLenka napisał(a)

Ambrowiec Slender Silhouette.

Anetko, np. ten ambrowiec.