Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Wiaan 10:10, 30 cze 2025

Co do seslerii to mam na kilku sztukach takie pożółkłe źdźbła i nie wiem czy za dużo wody, czy za mało, kilka sztuk tak ma. Na jednej rabacie, a każda rośnie inaczej, nie wiem już o co chodzi.
Wiaan 10:11, 30 cze 2025

Tu widać jak pożerają wszystko za sobą.
kasiab 11:18, 30 cze 2025

Pięknie wygląda przetacznik ja się pokusiłam zamiast stipy na sporobolusa. Na początku wyglądał ładnie. W drugim roku średnio, a w międzyczasie okazało się, że Niestety przytaszczyłam tego sporobolusa z trawskiem leśnym ze szkółki i zajeło mi połowę rabaty i zrobiło wielki kołtun.
MartaCho 11:20, 30 cze 2025

A jakbyś tak tej stipie skróciła grzywkę po prostu? Może jej przyciąć te kłosy? Przynajmniej nie będzie się wysiewać, a powinna być nadal ładna
Bardzo ładnie prezentują się te przetaczniki w chwilowym zastępstwie szałwii. Bardzo!
Wiaan 12:08, 30 cze 2025

kasiab napisał(a)
Pięknie wygląda przetacznik ja się pokusiłam zamiast stipy na sporobolusa. Na początku wyglądał ładnie. W drugim roku średnio, a w międzyczasie okazało się, że Niestety przytaszczyłam tego sporobolusa z trawskiem leśnym ze szkółki i zajeło mi połowę rabaty i zrobiło wielki kołtun.

Ja mam tak z jedną hakone, chwastnica w niej
Wiaan 12:11, 30 cze 2025

MartaCho napisał(a)
A jakbyś tak tej stipie skróciła grzywkę po prostu? Może jej przyciąć te kłosy? Przynajmniej nie będzie się wysiewać, a powinna być nadal ładna
Bardzo ładnie prezentują się te przetaczniki w chwilowym zastępstwie szałwii. Bardzo!

O widzisz, będę zatem fryzjerką, zamiast czesania zafunduję cięcie grzywki Ja jej nawet szczotkę do włosów kupiłam

Przetaczniki naprawdę polecam, ładne, zdrowe liście i głęboki kolor. Jeszcze różowe w inne miejsce sobie kupię
mirkaka 12:15, 30 cze 2025

Wiaan napisał(a)
Kasia myślę, czy jej nie zastąpić inną trawą, zwariowała. Wyższe róże ok, bo za chwilę będą jeszcze wyższe, ale mam tam piękną Munstead Wood - 2 szt, nie jest wysoka i jej nie widać.
Jeszcze opcja przesadzenia jesienią róż, ale stipę muszę tak czy inaczej przynajmniej ograniczyć. Ciężka do zastąpienia

Munstead Wood tnij wysoko, lepiej wtedy rośnie i kwitnie.
Stipa jest rewelacyjna
kasiab 12:32, 30 cze 2025

Wiaan napisał(a)

Ja mam tak z jedną hakone, chwastnica w niej

Chwastnicę względnie łatwo wyciągnąć to pocieszające
U mnie w hakone mam szczaw jednak nauczyłam się z nim życia. Wycinam i tyle. Wcześniej by mnie denerwowały szczawie wszelakie jednak od kiedy mam, a raczej miałam to coś z lasu, to szczaw to tylko małe urozmaicenie
Wiaan 12:45, 30 cze 2025

mirkaka napisał(a)

Munstead Wood tnij wysoko, lepiej wtedy rośnie i kwitnie.
Stipa jest rewelacyjna

Widzisz, a ja cięłam nisko. Dziękuję za poradę
Agatorek 00:34, 01 lip 2025

Wiaan napisał(a)
Ona ma taki nieoczywisty kolor, nie kojarzy mi się z ML,może dlatego, że jest mega zwiewna.
Nie jest limonkowa, ale wczesną wiosną jest jasno zielona, a latem świeci na rabacie. Ona ma świetne liście, nigdy mi nie przysychały, a donice nie mają nawadniania.

Raureif to moja ulubiona trawa (tak, wiem to turzyca )
Będę za rok wysadzać co drugą z rzędu, bo zrobiły się potworzaste . Na szczęście mam dla nich miejsce na nowej działce

Anetko, u Ciebie jest jak zawsze pięknie i perfekcyjnie ❤️
A trawnika masz zdecydowanie za dużo