Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

LIDKA 03:33, 30 lis 2024

Tarcia coś czuje że to nie ostatni Twój ogród.
Agatorek 08:29, 30 lis 2024

Tarcia, w przyszłym tygodniu wybieram się do tej firmy od ogrodzenia, zapytam o wersję stalową
Podziwiam Cię za te chęci budowy . Pamiętasz, że zgodziłaś się zostać moim doradcą? ❤️

Magarku, dziękuję
TAR 09:24, 30 lis 2024

Dziewczyny no co wy, tak tylko gadam ale to raczej sfera chciejstwa Jesien, ciemnica, brak ogrodu i od razu klik i sie o wnetrzach mysli.
Poza tym znalezc teraz taka dzialke to jak wygrac szostke w totka. Tylko to mnie tu trzyma.

Agus pamietam. Wal do mnie jak w dym. Mam producenta bramy i furtki to ci wysle. Bramowe lamele sa nieco wezsze niz ogrodzeniowe ale tylko oni mieli te wysokosc,ktora chcialam. Panele lamelowe sprzedala mi lokalna firma, moge ich podpytac o producenta o ile zdradza zrodelko. Na olx widzialam.
Stalowe powinny byc tansze o jakies 20-30%
LIDKA 09:38, 30 lis 2024

Jak ja robiłam plot to akurat cena stali szła do góry. Majster zadzwonił że zrobi z aluminium w umówionej cenie i czy sie zgadzamy.

Trzeba sprawdzać małe lokalne firmy bo nie raz jest taniej niz u większych producentów.
Wiatę też mam z tych samych lameli. I zapłaciłam polowe mniej niż była wycena z innej firmy .
Agatorek 11:51, 30 lis 2024

Ania, Lidka, no właśnie ta moja lokalna firma okazała się najtańsza, w których robiłam wycenę. Sprawdzę jeszcze wersję ze stali. Jakby były tańsze o około 20-30%, to wezmę pewnie takie. Na 68 metrach to będzie spora kwota różnicy

Ania, napisałam zapytanie do tej firmy, co mi przesłałaś .

Na olx też już patrzyłam
Judith 12:39, 30 lis 2024

W temacie okna w łazience: jako osoba całe życie mieszkająca w mieszkaniach z łazienkami bez okien, postrzegałam okno w łazience jako coś niezwykle fantastycznego .
W tej chwili to dla mnie oczywistość, choć długi czas po zamieszkaniu w domu miałam odruch włączania światła przy wejściu do łazienki .
No i powiem Ci, ze nie wyobrażam sobie rezygnacji z okna w łazience, gdy istnieje możliwość jego instalacji .
Agatorek 16:52, 30 lis 2024

Na razie zostawię to okno w łazience. Naturalne światło jest jednak istotne .
antracyt 19:15, 30 lis 2024

Naturalna wentylacja to jest to okno zostaw koniecznie
sylwia_slomc... 19:43, 30 lis 2024

Judith napisał(a)
Ewo, jesteś pewna, że ktoś zabrał ludziom fragment działki??
U mnie właśnie będzie powstawać chodnik. Fragment szerokości chyba 3 metrów został od każdego odkupiony przez gminę, a temat toczył się kilka lat - od projektu po odkupienie działek. Większość mieszkańców już ma przesunięte ogrodzenia.

U nas jak kupowaliśmy działkę tu gdzie mieszkamy kupowało się z pasem zielonym wpisanym w planie zagospodarowania jako droga. Własność była prywatna po 4 metry szerokości do każdej z dziełek należało wzdłuż całej granicy. Płaciło się od tego gruntu normalnie podatek. Aż przyszedł dzień piątek godzina 18.00 z Gminy pismo o zajęciu tych czterech metrów razy długość działki przez UG pod drogę. Kto chciał mógł składać o odszkodowanie do poniedziałku do godz. 10.00

Tylko skąd wziąć świeże mapy i wypisy z urzędu do złożenia pisma na 10.00 rano w poniedziałek jak sobota niedziela urzędy nie pracują? Tak w białych rękawiczkach zabrano ludziom ziemię. A rzeczona droga dojazdowa nadal jest kamienista.
Marcin89 19:53, 30 lis 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

U nas jak kupowaliśmy działkę tu gdzie mieszkamy kupowało się z pasem zielonym wpisanym w planie zagospodarowania jako droga. Własność była prywatna po 4 metry szerokości do każdej z dziełek należało wzdłuż całej granicy. Płaciło się od tego gruntu normalnie podatek. Aż przyszedł dzień piątek godzina 18.00 z Gminy pismo o zajęciu tych czterech metrów razy długość działki przez UG pod drogę. Kto chciał mógł składać o odszkodowanie do poniedziałku do godz. 10.00

Tylko skąd wziąć świeże mapy i wypisy z urzędu do złożenia pisma na 10.00 rano w poniedziałek jak sobota niedziela urzędy nie pracują? Tak w białych rękawiczkach zabrano ludziom ziemię. A rzeczona droga dojazdowa nadal jest kamienista.
Poważnie? Ile razy dostawałem pismo z gminy, czy w sprawie podatku, czy decyzji o warunkach zabudowy - było zdaje się 14 dni na odwołanie się. Co to znaczy, że do godziny 10 rano w poniedziałek?! Gdzie jakaś podstawa prawna?