Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

LIDKA 09:51, 02 gru 2024

Aga jak geodeta bedzie wytyczał dom to niech Ci wznowi granice.
Jest taka procedura .
Nasz odszukał kamienie graniczne, dokonał pomiarów wytyczył mi granice pod płot. Teraz pilnuje tych kamieni żeby nie zarosły.

Agatorek 14:23, 02 gru 2024

Lidka, ja właśnie wznawiałam granice przed budową ogrodzenia i stąd wiem o tych granicach na asfalcie.
Oczywiście gmina jak chce, może sobie wziąć swojego geodetę dla sprawdzenia .

Mary 20:53, 02 gru 2024

LIDKA napisał(a)
Aga jak geodeta bedzie wytyczał dom to niech Ci wznowi granice.
Jest taka procedura .
Nasz odszukał kamienie graniczne, dokonał pomiarów wytyczył mi granice pod płot. Teraz pilnuje tych kamieni żeby nie zarosły.

Co to znaczy "wznowić granice"?
Chodzi o to, żeby wyznaczyć granice działki w terenie zgodnie z ewidencją gruntów?
Agatorek 07:50, 03 gru 2024

Marysia, wydaje mi się, że to właśnie to Lidka miała na myśli.
U mnie wyglądało to tak, że geodeta z magiczną różdżką szukał starych kołków lub kamieni granicznych, a jak ich nie było, to wbijał swoje (zgodnie z tym, co mu pokazywał GPS)
Oczywiście na asfalcie nie wbijaliśmy
TAR 18:42, 03 gru 2024

Geodety tez trzeba pilnowac. Moj zle wytyczyl narozniki i poziom. Dwa narozniki byly nizej, gdyby nie bardzo dokladny wykonawca to bym miala problem. A gosciu robil nam juz 3 dom. Wiec mozna sie pomylic, tak zalozylam ze cos mu zle wskazomierz pokazal.
Z kolei w poprzedniej lokalizacji inny geodeta sasiadom zle dom wytyczyl wedle drogi. Tam to juz w ogole porazka, bo geodeta byl od wykonawcy i wszyscy umyli rece.
Kazdemu, po prostu kazdemu trzeba patrzec na rece i sprawdzac, pytac, jeszcze raz sprawdzac. Trudno. Jest sie troche przyslowiowym wrzodem ale to nasz dom i nasza kasa. Bo jak cos bedzie zle to wszyscy maja gdzies i przestaja odbierac telefon.
Agatorek 18:50, 03 gru 2024

Wiadomo

Agatorek 19:22, 03 gru 2024

Wczoraj dzwoniłam do gminy, do 12.12 mam dostać warunki zabudowy :j

A dziś zamówiłam sobie płytki na podłogę na prawie całą powierzchnię domu (oprócz łazienek, kotłowni i garażu ). W przyszłym roku na pewno nie będą tańsze, a mam gdzie przechować ).
Wiem, to „lekkie” szaleństwo
Przerzuciło mi się z tematyki ogrodowej
Kordina 20:09, 03 gru 2024

Aga to żadne szaleństwo tylko zdrowy rozsądek.
Sonka 20:29, 03 gru 2024

To co napisałaś o geodecie to dla mnie jakiś matrix. Obserwowałm geodetę, który wyznaczł drogę obok naszych działek, ale wyszukiwał jakiegoś takiego kamienia, nie pamietam , jak to nazywał i od niego dalej poszukiwał kamieni przy pomocy tachimetru, czy jakoś tak brzmiała nazwa. Wyszukał wszystkie kamienie, często głęboko zakopane. No, ale ja się nie znam na pracy geodety.
Magara 22:52, 03 gru 2024

Kordina napisał(a)
Aga to żadne szaleństwo tylko zdrowy rozsądek.

Dokładnie tak

Gdybyś 100 kg masła zamówiła, miałabym wątpliwości odnośnie ewentualnego "szaleństwa"
Płytki jeść nie wołają, a i termin przydatności mają długi

No i pokazać byś mogła te płytki