Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Eupraksja 21:51, 05 lis 2025

Agatorek napisał(a)
Kupię sobie u Szmita, są w dobrej cenie . W doniczce c20, wysokość 240-260cm za 280 zł.

Nie odważyłam się jeszcze nigdy kupić takiej dużej sadzonki Jak to w ogóle posadzić potem, skoro ledwo idzie udźwignąć?
Agatorek 08:54, 06 lis 2025

Ewa, kupowałam już drzewka w większych donicach . Oczywiście wtedy najlepiej jest mieć pomoc drugiej osoby.
Ale takie drzewo w C20 spokojnie daję radę sama posadzić
Agatorek 08:59, 06 lis 2025

A propo ciężaru
Byłam w poniedziałek z Hadesikiem na szczepieniu i udało mi się go zważyć.
34 kilo szczęścia, 4,5 miesiąca ❤️
TAR 09:59, 06 lis 2025

noo kawał chłopa moje w parze waza nieco ponad 5 kg.

Z sadzeniem drzewa z C20 nie mam problemu, byleby mi ktos je zatachał pod dołek i wyciagnął z donicy. Reszte ogarne
April 10:04, 06 lis 2025

Co ty dajesz Hadesowi że tak rośnie? Tłuszczyk na zimę odkłada?

Do sadzenia z dużych, ciężkich donic, bardzo się przydaje wózek na dwóch kółkach. Nic nie trzeba targać, przesuwa się tylko.
Dużo takich nie sadziłam ale miałam metodę by górę zawiązywać, zabezpieczać i turlać do dołka Samo wpadało
Mam jeszcze trzy róże w takich donicach do zadołowania. Musiałam wykopać, bo rabata stała się zbyt cienista. Muszą przeczekać u mnie zimę przed zmianą domku
Wafel 10:16, 06 lis 2025

Bardzo mi się podoba projekt twojego domu Wstążki jesienne fantastycznie się prezentują, klony piękne, trawy. Co do miskanta Memory to też potwierdzam, że bardzo szybko rozrasta się wszerz, jest piękny, ale niestety w tym roku dostał eksmisję, za dużo miejsca zajmował w moim maleńkim ogródku i miałam wrażenie przytłoczenia innych roślin i przeładowania rabaty. Na szczęście trafi w piękne miejsce do ogrodu szwagierki i będę mogła go podziwiać dalej. Dzieliłam go wiosną a i tak teraz zrobiłam z jednej karpy 3 solidne części
ewsyg 16:34, 06 lis 2025

Agatorek napisał(a)
A propo ciężaru
Byłam w poniedziałek z Hadesikiem na szczepieniu i udało mi się go zważyć.
34 kilo szczęścia, 4,5 miesiąca ❤️

Kochana kruszynka ❤
Agatorek 22:36, 06 lis 2025

Tarcia, na szczęście mam taczkę na akumulator (takie wozidło), więc C20 to żaden kłopot . Przy tutejszych odległościach musiałabym długo turlać, żeby się przemieścić. W nowym miejscu rabaty będą bardziej skoncentrowane, bo większość działki zajmuje „lasek”.

Jola, Hades je już to, co pozostałe szkodniki, czyli przeważnie suchą karmę z Doliny Noteci. Co kilka dni dostają mokrą karmę z tej samej firmy. Gryzaki typu suszone uszy, szyjki itp też już zajada. A od czasu do czasu dostają surowe mięsko.
Tłuszczyku ma niewiele, jest bardzo sprawny i szybki. W tej chwili najszybszy w stadzie (bo Brutus jeszcze trochę oszczędza nogę).
W opisie rasy jest informacja, że nowofunlandy mają stosunkowo niski poziom energii. No chyba jednak nie dotyczy to mojego psa .
On był największy w miocie. I pewnie dojdzie do tej wyższej granicy wagi u dorosłych nowofunlandów, czyli plus/minus 80 kg.

Asia, dzięki . Ja planuję na wiosnę podzielić te (i inne) miskanty i część zabiorę na „nowe”. Na pewno wezmę właśnie Memory, morning light, może variegatę, balerinę, i kilka innych, bliżej nie nazwanych (chociaż ten przy altance został zidentyfikowany jako Herman mussel, ogromny, kulisty i przepiękny, też trochę odetnę).

Ewa ❤️
April 08:40, 07 lis 2025

Aga, pytanie o to co je Hades było raczej retoryczne Rośnie szczeniaczek jak na drożdżach albo innych dopalaczach.
Każdy szczeniak ma dużo energii, z czasem pewnie zacznie spełniać "książkowe" opisy. Ale wiadomo, dziecko musi się wyszaleć. Nawet "ludzkie" dzieci mają różną energię w tym samym wieku.
Ten twój ma temperament i tyle Ważne żeby był zdrowy
UlaB 08:52, 07 lis 2025

Uwielbiam psy, Twoje ekipa jest boska. Musisz mieć wesoło. 80 kg to znacznie więcej niż moja waga można zaprzęgać (np. do ciągania drzew w 20L donicach) albo jeździć jak na koniu Podobają mi się takie duże miśki, ale przeraża mnie trochę sprzątanie po nich kup - naprawdę szacun. Ja mam maltankę - też taką największą z miotu, energiczną i żartą, ale nie upasioną.