Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Agatorek 23:29, 28 lis 2025

Sylwia, dzięki
Pytałam w kilku źródłach i w tym przypadku kolejność działań jest taka, jaką robimy. Czyli rezonans na końcu, o ile będzie potrzebny.
Koszty nie grają roli akurat w tej sytuacji. Z ciekawości sobie sprawdziłam cennik w jednej klinice w Warszawie (bo u nas nie ma takich cudów ) i koszt rezonansu jednej części ciała dla zwierzęcia powyżej 30 kg (Brutus waży 55) zaczyna się od 1600 zł.

Do rezonansu i tak musiałby być pod „głupim jasiem”, żeby się nie ruszał, więc to też nie jest do końca bezinwazyjne.
Polon 07:39, 29 lis 2025

Oby się wszystko szybko wyjaśniło i diagnoza była pozytywna.

Z dużymi psami jest ten dodatkowy kłopot, że to zawsze logistycznie jest też trudne. A i wiadomo, że każde uśpienie do zabiegu to i obciążenie dla psa i dla właściciela.

A jak Klusek? Już chyba wielki jest
Agatorek 08:31, 29 lis 2025

Malgo, Klusek cały czas oczywiście rośnie, ale jego waga w tej chwili nie jest mi znana . Ale dużo biega (lubi po wsi sobie pobiegać, jak reszta towarzystwa ), więc tłuszczyku to ma chyba minimalnie.

To mądry pies . I ma zadatki na dobrego stróża. Ma identyczne zachowania jak Brutus. Lubi sobie usiąść w strategicznym miejscu i obserwować otoczenie. Teraz, ze względna na kontuzję Brutusa, to on jako pierwszy reaguje np. na zwierzęta za ogrodzeniem, czy podjeżdżające auta.

Daję im co jakiś czas suszone przegryzki. Ostatnio zauważyłam ciekawą rzecz. Po pewnym czasie, jak to zrobiłam, to wyszłam na dwór. I zaciekawiło mnie to, że Hades wciska się (między pędami w ogrodzeniu) na rabatkę przed domem (która właśnie jest ogrodzona). Ale zaraz się to wyjaśniło . Po prostu czekał, aż Brutus pójdzie spać (bo ten ma nieposkromiony apetyt i zdarza mu się „sięgać po cudze” ), wziął sobie schowaną wcześniej przegryzkę i spokojnie się nią zajął
Polon 08:39, 29 lis 2025

Aga
No mądrala ze szok , uwielbiam psy między innymi za takie właśnie sprytne zachowania

Niesamowicie jest też obserwować zachowania w stadzie i to, że nie tylko wiek ale i charakter są ważne.
TAR 15:32, 29 lis 2025

Aga u nas koszty podobne tylko dla psow do 10 kg. Ja wiem, ze nie graja roli. U nas bialy musial byc pod narkoza nie na jasiu, do tego trzeba zrobic wczesniej badania morfologiie, wcho i watrobowe. Waznosc badan max 2 tygodnie przed mri lub tk. To nie jest tak hop siup od razu.
U nas ostatecznie tk nie byl potrzebny ale w cenie zrobili nam tez rinoskopiei wymazy bakteryjne glebokie z nosa i gardla. Wiem, ze zrobilam wszystko by zdiagnozowac kurdupla.

Nasz junior tez madralinski i sprytek. Szybko sie uczy. Starsze to wzory do nasladowania i on po nich papuguje wszystko
Agatorek 18:24, 29 lis 2025

Tak Malgo, widzę doskonale jak one się różnią. Albo w czym mają podobne zachowania.

Tarciu, u nas jeszcze musi być też (oprócz badań krwi i innych) skierowanie od weterynarza „prowadzącego” z opisem choroby, podejrzewaną diagnozą itp.

Porozmawiałam dziś sobie z właścicielem firmy budującej mi dom. Mam nadzieję, że dotarło, co mu przekazałam, bo uprzedziłam, że kolejnym razem już nie będę taka miła . Sam zaproponował, że w ramach „przeprosin” za opóźnienia ma mi zrobić jedną dodatkową rzecz w gratisie .
Podnośnik (do drewna) ma być podobno w przyszłym tygodniu. Tata ma mi zdawać relację, bo znów mam trochę innym spraw na głowie.
Basieksp 23:50, 29 lis 2025

Trzymam kciuki za Brutusa. Fajnie, ze moze sobie trochę odpocząć, bo rośnie mu mądry pomocnik Hadesik, już wie jak sobie radzić
Agatorek 10:18, 30 lis 2025

Dziękuję Basiu ❤️
Gosialuk 10:29, 30 lis 2025

Zaglądam co słychać. I czytam, że Brutus wciąż diagnozowany. Trzymam kciuki razem z całą resztą ogrodowiskowej braci. Za resztę bandy też trzymam, żeby im się nic złego nie przyplątało.
Budowa wiosną ruszy z kopyta.
Agatorek 11:21, 30 lis 2025

Gosia, dzięki za kciuki ❤️
Mam jednak nadzieję, że będę mogła trochę działać na budowie i zimą.