Dzięki Ewa

. Najpierw myślałam tylko o rabacie okalającej w pewnej odległości altankę. Później przyszła woda, więc stanęło na rabacie plus oczku. Podczas wizji lokalnej miałam problem z wyobrażeniem sobie kształtu oczka, nie wiedziałam, gdzie go zacząć, a gdzie skończyć i stwierdziłam, że lepiej będzie wyglądało takie dłuższe

. Pomysł zatwierdzony przez eMa, można wiosną zaczynać.
Monia, rabata będzie na całej długości oczka, chcę zostawić jakieś 1,5 metra trawniczka. I tak tej roślinności będzie dużo

.
Po dwóch stronach fosy będą rabaty (od wewnątrz będzie raczej trochę szersza, to jeszcze będę decydować podczas prac), które na jej końcu złączą się w jedną.
Sorki za te bazgroły

.
Ciemnozielony kolor to linia rabat.
Gosiu, dziękuję za kibicowanie

. Wszelkie wsparcie miłe widziane

.
Zastanowię się nad łagodnymi brzegami, ale nie chciałabym robić tej fosy bardzo szerokiej, a przy łagodnych brzegach nie uda nam się tego zrobić. Przez większość czasu będzie tam sucho, trudno będzie tam zrobić wilgotne stanowisko dla roślin, które akurat to lubią. Do tej pory nie było takiej ilości wody. Nie wiem, czy i kiedy to się powtórzy. Fosa ma być „w razie czego”. Dlatego planuję na rabatach, które będą wzdłuż niej, posadzić rośliny takie jak np przewieszające się trawy, krzewy (tawuła von houtte’a, żylistek, hortensje), czyli większy kaliber, który zasłoni rów.