Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 16:23, 03 mar 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Lidka musiałabyś z mężem odwiedzić jakiś ogród, który kompostuje i niemal jest bezzapachowy. Może to by go przekonało. Albo pokazać mu te nowoczesne wersje zamknięte, które często są kupowane w zabudowie szeregowej. Albo zrobić wyliczenie ile "worków" po 28 zł byś wyprodukowała i jakie to oszczędności. Zerknij jeszcze na ten artykuł. U mnie kompostownik z dala od wszystkiego, ale nawet jak idziemy dorzucić to nie śmierdzi. Chociaż nie nachylam się czy specjalnie nosem nie wącham. W sobotę mąż przywiózł od sąsiadki dwie taczki świeżego podłoża z ich kurnika, żeby się przerobiło przed majem, bo trochę wzbogacimy grządkę z cukiniami, dyniami, ogórkami. Ta "dostawa" to dopiero zapach miała.

Ja to wszystko wiem i on też . Ale nie chce i już.
TAR 16:24, 03 mar 2026

Tez obwachiwalam swoj kompostownik i nic nie smierdzi. Znaczy sie dobrze dokladam
LIDKA 16:26, 03 mar 2026

Róże mają pączki, szałwia się zieleni od korzenia, to samo ożanka, znalazłam żywe siewki gaury.
Tulipany i narcyzy wychodzą.

Ciełam dziś suchelce na kortowej.
Co zrobić z dwuletnią werbeną, czy ona jeszcze odbije ? Jest sucha i przy robocie sypią się nasiona. Coś czuję że będę przez nią jęczęć i narzekać.

Jeszcze tydzień mam mieć ładną pogodę. Może być tak że ogród będzie nie do poznania.

Patrycja_KG_Lu 18:14, 03 mar 2026

A to uparciuch.
pestka56 18:58, 03 mar 2026

LIDKA napisał(a)

Trawy nie mam prawie bo robót, innego zielonego mam ...no ale M uważa że kompost śmierdzi.

Powiedz mu, że jeśli będzie wrzucał do kompostu mięso (gotowane lub surowe), to nie dosyć, że kompost będzie zionął smrodem, to jeszcze wprowadzą się szczury.

Kompost z resztek roślinnych nie śmierdzi.
Poza tym można go przelewać tym https://www.probiotics.pl/probio-emy/dla-oczyszczalni-i-kompostowni/probio-sanit.html
LIDKA 19:01, 03 mar 2026

Pożegnałaliśmy się dziś z platanami. Nie dało się korzeni wykopać. Żal ale trudno.

Teraz muszę wymyślić miejsce na tulipanowca. Trzeba go przesadzić.

Jednak działka 1300 M to nie jest miejsce na duże nieszczepione drzewa.
Miskantowo 20:27, 03 mar 2026

Ja mam kompostownik bezzapachowy.
Znajduje się tuż przy ogrodzeniu, za którym jest malutki ogródek sąsiada (ogródek w domu szeregowym)
Żaden zapaszek się nie rozchodzi. Sąsiedzi „tarasują” jakieś 5m od kompostownika i na pewno by coś zgłosili

Ta bezzapachowosc to wynik ostrej segregacji trafiających tam resztek.
Wrzucam do niego tylko surowe resztki kuchenne (obierki) i niektóre ogrodowe.
Żeby kompost był kompostem to pilnuję proporcji. Minimum 50% to resztki „brązowe”, czyli rozdrobnione kartony i galązki.
Im to drobniejsze, tym szybciej się kompostuje.

Miałam kiedyś worki dębowego pyłu ze stolarni. To dopiero działało jak dopalacz. Przesypywałam warstwę resztek zielonych tym miałem i porwanymi drobno kartonami.
Kompostownik osiągał temperaturę ok. 60 stopni.
Po dwóch miesiącach miałam gotowy kompost.
Kordina 23:38, 03 mar 2026

Jak taki prezent na taras do Ciebie zawitał, to chyba jednak wiosna będzie
Kontonaogrod 11:23, 04 mar 2026

Kompost to złoto jak nie kompostownik to zawsze można suchelce po cięciu rozkładać na rabatach, pod korą lub zamiast, skompostują się w pół sezonu. A jak gęsto na rabacie to nawet widać nie będzie.

Biedne platany! Przygarnęłabym parę dużych drzew, czekam aż moje 40 doorenbosów urośnie. Nawet te duże 4metrowe kupowane to nadal takie przecinki, ale zmężnieją. Kiedyś. Mam nadzieję

zaglądam i pozdrawiam!