Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Magara 22:55, 05 cze 2026

Lidka, kleszcza współczuję.

Nie stosujesz żadnej ochrony przeciwkleszczowej?

Jaki czas temu chyba Mrokasia pisała o skutecznym odstraszaczu. Albo u siebie w wątku albo u Judith???

Mnie też kleszcze "kochają" Od lat stosuję jeden preparat, niestety obecnie niedostępny na naszym rynku. Mam jeszcze zapas ale już się martwię co będzie później...
TAR 23:16, 05 cze 2026

Ja ostatnio u weta kupilam odstraszacz w sprayu dla pieskow ale mozna tez psiknac sie samemu. dziala. Bo bialaski zatabletkowane ale te diably mimo wszystko po ciele laza. Wiec spray sie przydaje a jest bardzo delikatny, nie powoduje "zatłuszczenia" siersci. I nie jest taki agresywny na skorze jak rozne spraye ogolnodostepne na komary, meszki i kleszcze.
LIDKA 07:43, 06 cze 2026

Miłego dnia .
edi75 09:24, 06 cze 2026

Miłej soboty
Joku 12:17, 06 cze 2026

Trochę trwało zanim rozszyfrowałam ten obiekt na pierwszym planie . Jak zwykle wszystko idealnie dopracowane, masz fajne kompozycje w donicach.
mrokasia 15:05, 06 cze 2026

Mnie się wydaje, że nie istnieje preparat odstraszający kleszcze w taki sposób by nie wchodziły na zwierzęta czy ludzi. Ale może się mylę. Psy mam zatabletkowane i dodatkowo noszą ultradźwiękowe odstraszacze, które zaburzają kleszczom ich identyfikację ofiar. Kleszcze traktują zwierzęta i ludzi jak liść lub źdźbło trawy. Spacerują ale nie gryzą. Te odstraszacze działają w promieniu 1,5m. EM trzyma jeden na szafce nocnej bo śpi z kotami.
LIDKA 22:55, 06 cze 2026

Dzisiaj odwiedziłam ogrodującą kuzynkę. I potem podczas kręcenia się po ogrodzie powziąłam plan roszad i dosadzania roślin na czerwiec. Na razie tylko zbieram doniczki i już sporo ich czeka a jeszcze przyjdą 2 zamówienia i to już wina ogrodowiska

Do posadzenia
11 Krzewuszek w 2 gat miniaturowych,
3 azalie ,
3 wielosily przyjdą za kilka dni -to wina/inspiracja od Magary.
8 koocimiętek Walkers low -7szt od Wioli będą w środę. To wina /inspiracja Marcina i Angeliki
6 szałwi purple rain- czekają od zeszłego roku.

Parę roślin pojedynczych.
Kuklik, kocimiętka kubańska, 2 floksy,
siewki caradonny od kolezanki i jeszcze cosik się znajdzie.

Przed sadzeniem muszę spisać nazwy roślin bo coś dziwnie uciekają z głowy.

Plan:

1.rozsadzić bodziszki max frey na tyłach rabatki z magnolia.

2.przetaczniki first match przesadzić i podzielić, za róże aquarelle i candelight i za szpalerem rokoko bo zasłaniają róze jak się ogląda rabatę z trawnika i placyku basenowego

3.przed rózami aquarelle i candelight dam kocimiętki bo przyjdą od Wioli naszej w środe.

4. Róże dosadzone do artemisów odsunąć bo są za blisko
Coś muszą dostać jako tło bo humelo za drobne - te na Dereniową pójda - miejsce gotowe.

5. Rozmnożone przetaczniki ulster dwarf - na Platanowa chyba

6 Po kwitnieniu przesadzić piwonie i dać im towarzystwo w postaci szałwia purple rauin -Wypelnic prawa strone rabaty kortowej . Szałwia ma kwitnąć po piwoniach.
Albo
Może być jako tło róź.

7 krzewuszki pink pipet posadzić z jeżówkami - nie wiem czy to dobry pomysł
Wypełnić środek lewej strony rabaty kortowej.

8. Podzielić kosaćce syberyjskie po kwitnieniu. Dosadzic przed pergola po bokach ala ścieżki.

Plany luźne - zapisuje żeby nie uciekły ale nie są konieczne .

A dziś wywaliłam marne lawendy i posadziłam drugi szpaler gaury. Z własnych siewek.

I chyba wymyśliłam miejsce na ławeczkę pod największym klonem.

Jutro Tyrka od rana w planach.

LIDKA 23:00, 06 cze 2026

Kochane dziewczyny
dziękuję za wsparcie w sprawie kleszcza. Kupię sobie jakieś psikadelko a Franio jest zabezpieczony tabletkami i nie wpijają się tylko chodzą po nim. Jest teraz króciutko obcięty i po spacerach go ogladamy dokładnie.

Ja mam jeszcze zapas antybiotyku to wybiorę. Potem odczekam i zrobię badania krwi kierunku boreliozy a jak będą dobre wyniki to się zaszczepię. Byle kleszcz mnie nie pokona.
Marcin89 23:04, 06 cze 2026

Oj Lidka, jakie plany W połowie listy bym się zgubił
Judith 23:07, 06 cze 2026

Lidka, szczepionka jest tylko na odkleszczowe zapalenie mózgu. Choć „tylko” to złe określenie . Na boleriozę jeszcze niestety nie ma.