Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Kasia_CS 21:43, 05 maj 2021

Jak miło móc oglądać Twój ogród w różnym okresie - chwała Ci za wątek Jak to zupełnie inaczej te miejsca wyglądają na początku sezonu, niż gdy widziałąm w pełnej krasie i bujności.

Siewki brachytrychii powiadasz.. kurcze, u mnie też powinny być, a ja pewnie rwę jak chwasty... muszę się przyjrzeć, bo wyjątkowo lubię tę trawę
lilarose 23:11, 05 maj 2021

inka74 napisał(a)
Jola, dzięki za wczorajsze spotkanie. Do tej pory śmiać mi się chce, że my we trzy nie dałyśmy rady ruszyć tego talerzyka Podgoniłaś z pracami bardzo. Głęboko w lesie już jesteś a następne plany zwalają z nóg. Ta ławeczka to się bardzo przyda. Dobrze, że z wami nie pojechałam do ZP bo nie wyszła bym z pustymi rękami.

Dziewczęta, byłyscie w ZP? Już warto? Mają cos oprócz ziemi w doniczkach?
Zbystrzałam, bo tak cholera zimno, no jakos nie dotarło do mnie, że czas na zakupy!
April 10:08, 06 maj 2021

Sorry, że taka długa przerwa ale jakoś się zapętliłam czasowo.
Ale w międzyczasie zrobiłam super zakupy
Dzięki życzliwej koleżance nabyłam śliczną magnolię Wildcat. Już miejscówka wybrana, tylko wieje, że łepetynę z płucami urywa, więc czekam.

Mój cercis Vanilla Twist zaczyna kwitnąć pojedynczymi kwiatami, choć jest tylko patyczkiem. Za to wysokim patyczkiem. Powinien szybko urosnąć.
Też już została zatwierdzona miejscówka

liście będą limonkowe
April 10:17, 06 maj 2021

Zrobiłam mnóstwo sadzonek Hakonechloa All Gold, a nie bardzo widać że jej z tego miejsca uszczknęłam ze dwadzieścia sadzonek.

No i oczywiście zakupy z Zielonych Progów. Totalne i cudowne szaleństwo. Zostało tylko sadzić. A miał to być tylko rekonesans, a na liście miałam cztery pozycje do kupienia.
Dwie mniejsze skrzynki

i duża skrzynka

Może na tym ujęciu lepiej widać
April 10:19, 06 maj 2021

Johanka77 napisał(a)

No i pięknie…. ja się aż boję, ile roboty mnie czeka na moim carexowisku jak emperorki przekwitną :/

Niestety moje All Gold jakieś słabawe...

Ciekawa jestem jak sobie poradzisz z tymi carexami. Będziesz mocniej przycinać czy co?
U mnie generalnie hakone radzą sobie dobrze, te podstawowe odmiany, bo nowości jakoś nie bardzo.
April 10:22, 06 maj 2021

KasiaLangier napisał(a)
Cudne słodziaki, niestety u mnie są bardzo podobne układy i mój kocurek Karlos też często ma taka minkę..serce się kroi..Widocznie tak to już jest z kobietami..

Jakoś nie po kolei zaczęłam odpowiadać. Tak to jest jak nie robię tego na bieżąco, to potem się gubię...

A magnolie są indywidualistkami, najlepiej żeby w korzeniach nic nie miały. Tym bardziej barwinka który jest agresywny a po kilku latach tworzą grubą, twardą bryłę.
April 10:24, 06 maj 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)
Z tymi hakonkami będzie cudnie

Już niedługo, bo przyśpieszyły pokazywanie ździebełek. Teraz będzie ciepło więc liczę na nie
April 10:25, 06 maj 2021

sarenka napisał(a)
Czy hakone kupowałas stacjonarnie??

Hakone dzielę nieustannie ze swoich
April 10:32, 06 maj 2021

inka74 napisał(a)
Jola, dzięki za wczorajsze spotkanie. Do tej pory śmiać mi się chce, że my we trzy nie dałyśmy rady ruszyć tego talerzyka Podgoniłaś z pracami bardzo. Głęboko w lesie już jesteś a następne plany zwalają z nóg. Ta ławeczka to się bardzo przyda. Dobrze, że z wami nie pojechałam do ZP bo nie wyszła bym z pustymi rękami.

Zobacz wielkość glediczji u Iwonki - Wzgórze chaosu i Anitki. Znalazłam dziewczyn porównania u mojej Imienniczki.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7770-wzgorze-chaosu?page=127

i u Anitki:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7741-moj-azyl-na-wichrowym-wzgorzu?page=616
"

Za mało zjadłyśmy, a ty za późno przyjechałaś i się obeszłaś smakiem. Może wtedy poradziłybyśmy sobie z moim talerzykiem. Już wiecie czemu organizowanie miejsca tak długo trwa. A ja nie lubię prowizorek. Chcę żeby od razu było "na gotowo"
Cały czas powiększam zakres działań. Jak to wszystko urośnie to dopiero będzie widać, co autor miał na myśli
Jestem wdzięczna za pomoc w pracach koncepcyjnych Będę znów mogła podgonić.
Te wątki i te glediczje znam i podziwiam Dzięki. Pewnie posadzę tak jak rozmawiałyśmy.

Grujeczniki oglądałam w Słupnie. Mają duże, po 90.
Zobaczę jeszcze w Radzyminie i u Kalisiaka.
April 10:33, 06 maj 2021

popcorn napisał(a)
Piękne zmiany. Dzieje się! Gonisz z tym podbijaniem lasu! Pięknie

Dzięki Jakoś nie umiem bezczynnie siedzieć No i lubię zmiany