Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

olciamanolcia 08:55, 11 mar 2022

Odnośnie dalii. Czy z tych donic przesadzasz je do gruntu? Czy to celowe działanie i przez całe sezon masz dalie w donicach? Tez mam dalie ale te wysokie kaktusowe i one do donic ti się nie nadają bo są mega wysokie.
April 08:59, 11 mar 2022

Magara napisał(a)

I tak właśnie się "kładzie" hodowle najlepszych kotów świata - a skrzyżowanie kaszubskiego leśnego ze środkowopolskim mogłoby nam przynieść sławę i pieniądze
Gałązki nadal zbieram, choć wydawało mi się, że już wszystkie wyzbierałam
Za Twoje jutrzejsze plany trzymam kciuki, też mam plany

No tak, sława i pieniądze. KUSZĄCE. Ja niestety nie mam hodowli, mam tylko parkę rodzeństwa. Poza tym kupując z hodowli, mam wpisane w umowie, że nie będą się dalej rozmnażać i muszą zostać sterylizowane. Chodzi o czystość rasy. Choć czasem tego żałuję

No i kolejna, która słabo kciuki trzymała... u ciebie też tak zimno? Rano -9, skutecznie trzyma mnie dalej w łóżku
April 09:05, 11 mar 2022

Mgduska napisał(a)
Ech, kociary, narobiłyście smaka i tyle.
Tęsknię do zwierza, ale my tacy jeżdżący jesteśmy, że dopóki samo się coś do nas nie przybłąka, pewnie się nie zdecydujemy. Już dwa razy koty wybrały nas i to był dobry wybór

Zaraz kociary Ja zawsze byłam "psiarą". Dopiero jak mi się kot przyplątał, to jakoś tak został. To było po tym jak straciłam owczarka niemieckiego. Te koty które mam teraz to pierwszy świadomy wybór i to tylko dlatego, że przyjaciele mieli hodowlę i u nich mnie te koty totalnie kupiły.
Koty to dobry wybór również dla wyjeżdżających. Dwa a nawet trzy dni mogą same zostać. No chyba że wyjeżdżasz na dłużej...
Idę zaraz siać maki od ciebie. Do doniczek, które zadołuję w warzywniku jak zrobi się cieplej. Żeby nie przesadzać bo pamiętam, że pisałaś że tego nie lubią.
April 09:12, 11 mar 2022

olciamanolcia napisał(a)
Odnośnie dalii. Czy z tych donic przesadzasz je do gruntu? Czy to celowe działanie i przez całe sezon masz dalie w donicach? Tez mam dalie ale te wysokie kaktusowe i one do donic ti się nie nadają bo są mega wysokie.

Justyna, dalie sadzę do donic bo w gruncie zeżarły mi je ślimaki w zeszłym roku. Część zostanie na tarasie, a część przesadzę do gruntu jak już będą spore, żeby ślimaki nie dały im rady. Ale ja sadzę w naprawdę dużych donicach. Myślę że 10 litrowych...
Tomasa Edisona miałam w donicy i mimo że wielki, świetnie sobie poradził. Dostał tyczki bambusowe ale poza tym było ok.
Magara 23:22, 11 mar 2022

April napisał(a)

No tak, sława i pieniądze. KUSZĄCE. Ja niestety nie mam hodowli, mam tylko parkę rodzeństwa. Poza tym kupując z hodowli, mam wpisane w umowie, że nie będą się dalej rozmnażać i muszą zostać sterylizowane. Chodzi o czystość rasy. Choć czasem tego żałuję

No i kolejna, która słabo kciuki trzymała... u ciebie też tak zimno? Rano -9, skutecznie trzyma mnie dalej w łóżku

Aprilku, no żartowałam Z kotami, bo pogody życzyłam całkiem szczerze U mnie niby ładnie, niby słońce, ale zimnawo i wiatr taki z rodzaju arktycznych Ale teraz na niebie pełno gwiazd więc liczę jutro na ładny dzień
April 07:37, 12 mar 2022

Magara spoko, wiem. Ale nie wszyscy się w tym orientują więc czasem warto to głośno powiedzieć. Koty z hodowli, do dalszego rozmnażania kosztują znacznie więcej. Związek kynologiczny nieźle sobie za to liczy.
Dziś znów -9 rano. Ale wczoraj i tak popracowałam tyle że w domu. Nasadziłam do doniczek dalie, irysy, floksy i czosnki które znalazłam w garażu
April 10:55, 15 mar 2022

Weekend był bardzo ładny i pracowity. Dorwałam się do żywopłotu z thui brabant. Powinnam je ciąć co roku ale trochę trudno wbić się z terminem na te cyrkowe ewolucje. W tym roku miałam łatwiej bo miałam małe rusztowanie. Ale żeby nie było zbyt różowo to elektryczne nożyce wysiadły mi po "opitoleniu" żywopłotu od ulicy. Drugą stronę, od rabaty, cięłam więc nie dość że ręcznie, to jeszcze z drabiny, bo rusztowanie zmasakrowałoby mi lilie i hortensje.
Na drugi dzień się okazało że to nie nożyce się poddały ale kabel. Oczywiście było to już po fakcie, czyli po najgrubszej robocie.
Chcecie się pośmiać? Uwaga, April na wysokości w gustownej chusteczce... Proszę nie cytować

April 10:58, 15 mar 2022

Powiem wam że super takie rusztowanie, stabilnie, szerszy zakres działania, lekkie.
A ponieważ między ogrodzeniem a żywopłotem mam psi "pas startowy" to łatwo było się przemieszczać.

Nie tak ładnie jak u Wiolki ale jestem zadowolona

mrokasia 11:19, 15 mar 2022

Oooo, ja też mam do cięcia taki brabantowy żywopłot. To rusztowanie fajne, nie cierpię włazić na drabinę. Jednak bez względu na to czy to drabina czy rusztowanie to lęk wysokości nie pozwala mi na swobodne cięcie .

Czytałam, żeś zasmarkana . Kuruj się!
PrawieBory 11:21, 15 mar 2022

No, chapeau bas
Ja do cięcia tuj angażuję M., ale my tniemy z drabiny, bo ciasno z każdej strony.
P.s. Chusteczka bardzo gustowna, a co najważniejsze - praktyczna