Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 15:29, 08 mar 2022

olciamanolcia napisał(a)
Ten Rudy Futrzany Kwiatek mnie rozbroił

Taaaak, on zawsze zwraca na siebie uwagę. Ma też bardzo silne parcie na szkło
April 15:33, 08 mar 2022

Mgduska napisał(a)
Moje sosny zostały dość dobrze oczyszczone przez ciężkie zwały śniegu, który spadł poprzedniej zimy. Wtedy właściwie nie było drzewa, które by nie straciło jakiejś gałęzi. W tym roku mam tylko standardowy dywan z igieł, których wybieranie z rabatek to u mnie pikuś, bo nie mam kory, ale wzdłuż rabatki mam kamienie i to już jest zabawa na całego.
Kocio jest przepiękny. Czy on wie?

Magdo, do tej pory też miałam tylko rude dywany z igieł. Tym razem mam też wzorek z gałęzi. Zebrałam już jakieś dziesięć taczek tego. Zapach w ogrodzie niesamowity ale roboty masa.
U siebie nie musisz dodawać kory, ja nie mam wyjścia. Sucho i ubogo. Kora częściowo ratuje sytuację.
A kamyki, no cóż, chyba gorsze niż kora do czyszczenia.

A futrzak WIE że jest mega. Niestety, wykorzystuje to w sposób często męczący dla otoczenia. Zrobienie zdjęcia bez ucha, wąsa czy ogona, wymaga nie lada cierpliwości
Judith 15:34, 08 mar 2022

April, przybij piątkę - u mnie identycznie w temacie usuwania igliwia i widoku trawnika i rabat po wichurach .
April 15:35, 08 mar 2022

Judith, nigdy nie miałam aż takiego zamieszania. Wichura nawet susz z thuj mi wytrzęsła Teraz tylko zgrabić
Judith 15:36, 08 mar 2022

Mgduska napisał(a)
Moje sosny zostały dość dobrze oczyszczone przez ciężkie zwały śniegu, który spadł poprzedniej zimy. Wtedy właściwie nie było drzewa, które by nie straciło jakiejś gałęzi. W tym roku mam tylko standardowy dywan z igieł, których wybieranie z rabatek to u mnie pikuś, bo nie mam kory, ale wzdłuż rabatki mam kamienie i to już jest zabawa na całego.
Kocio jest przepiękny. Czy on wie?

U mnie na igliwie w kamykach nieźle się sprawdza dmuchawa, ale raczej nie wolno jej u nas używać .
Wiolka5_7 16:08, 08 mar 2022

Ale masz piękne ciemierniki
Ja przepadałam i kupuję od zeszłego roku...
Rudy kwiatek najładniejszy

Mi też wichury otrzepaly susz z tuji,jedna robota mniej... Teraz tylko ścieżkę odkurzyć
Mgduska 17:15, 08 mar 2022

Judith napisał(a)

U mnie na igliwie w kamykach nieźle się sprawdza dmuchawa, ale raczej nie wolno jej u nas używać .

Tak, nieraz sobie myślę, że dmuchawa byłaby świetna. Ale ja strasznie nie lubię, jak sąsiedzi używają takich urządzeń, więc wiesz - musiałabym się z tym chować sama przed sobą Na razie zostaje więc praca dla Kopciuszka.
Gruszka_na_w... 18:09, 08 mar 2022

Faktycznie masz sporo roboty ze sprzątaniem tych gałązek, ale za to w upalne letnie dni wszystkie Ci zazdrościmy tego leśnego klimatu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Agatorek 18:15, 08 mar 2022

A możecie mnie oświecić, po co zbieracie igliwie z rabatek?
Aprilka rozumiem, bo ma dużo sosen
Mgduska 18:20, 08 mar 2022

Bo po pierwsze robią bałagan Po drugie nie są tym, czym chcę częstować moje rośliny. Zabieram igły, a daję kompost. Igły trafiają na stertę, gdzie też się kompostują, a stamtąd trafiają pod kwasoluby