Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

TAR 13:22, 16 lut 2023

April napisał(a)

chyba mi Tarcia podsunęłaś pomysł. Kolejna roślina do przesadzenia Tym razem dwie Arabelle
Zapomniałam że je mam. Wniosek: są źle posadzone

w pierwszym ogrodzie mialam Arabelki jako plozace z innymi roslinami, daly rade a sa na tyle geste ze zarosly cebulowe po przekwitnieciu. teraz je po prostu widze w paprociach. w arboretum z paprociami rosły tez barwinki, bluszcze, kokoryczka i inne dzikie niebieskosci, widok obledny wiec stwierdzilam, ze arabella tez sie nada

a to moje inspiracje:
April 13:35, 16 lut 2023

Kordina napisał(a)

Wszystko jest możliwe, nawet to co niemożliwe
Ja oczekuję na kwiat paproci, a co! Nie wolno?

Mówisz i masz Onoklea wrażliwa kwitnie Moja ma kwiaty

Jeszcze osmunda regalis ma kwiaty
April 14:03, 16 lut 2023

TAR napisał(a)

Troche tego jest.Na pewno Arabella, Pr. Diana, Ville de lyon, Summer Snow, Early Snow, jakies gorskie ze 4 rodzaje z serii Montana, bylinowe czerwone bez odmiany, botaniczne Paul Farges, Early Sensation, Romantika, Little Mermaid, Violet, Polish Spirit, Etoile Violette, Gravetye Beauty, Preacox, Utopia, Stellar i Sweet Summer Love. Poza kilkoma nowosciami wszystkie pewniakki mi kwitły. Zapisalam sie jeszcze na Minueta i Rubromarginata.

Ktos pytał o przywarki japonskie, mam z 10 krzakow, sa zarabiste, bynajmniej u mnie rosna pieknie. Kupilam w poprzednim sezonie na wiosne i sa zadolowane na dzialce ale zima nic im nie zrobila.

nie żebym się mocno mądrzyła ale Summer Snow i Paul Farges to to samo

To twoje przywarki mega grzeczne. U mnie zaczęła cokolwiek rosnąć dopiero po jakichś 4 latach. A i tak powyżej mnie nie skoczyła. Fotki zatem poproszę
April 14:06, 16 lut 2023

TAR napisał(a)

w pierwszym ogrodzie mialam Arabelki jako plozace z innymi roslinami, daly rade a sa na tyle geste ze zarosly cebulowe po przekwitnieciu. teraz je po prostu widze w paprociach. w arboretum z paprociami rosły tez barwinki, bluszcze, kokoryczka i inne dzikie niebieskosci, widok obledny wiec stwierdzilam, ze arabella tez sie nada

Inspirki mega cudne Trzymam kciuki
Zwłaszcza ta ostatnia. Ja tak sobie posadziłam długosz królewski i dzwonek poszarskiego biały. Efektu jeszcze brak bo robiłam to w zeszłym sezonie ale liczę na fajny obrazek
Makao 14:31, 16 lut 2023

A kim jest KasiaB?
April 14:51, 16 lut 2023

info na priv
Kokesz 16:12, 16 lut 2023

Mi też ostatnia inspirka się podoba
Posadzę sobie więcej piuropuszników w bodziszkach pod świerkami
Kordina 16:35, 16 lut 2023

Przepiękne, bardzo klimatyczne to ostatnie zdjęcie, jak z jakiejś bajki.
Szukałam kwiatu Onoklei wrażliwej i nie widzę, dojrzałam łodyżki z kulkami zarodnionośne i jest ekspansywna, rozmnaża się przez kłącza, u Ciebie też bywa ekspansywna? Jak sobie z tym radzisz - jeśli?
Gruszka_na_w... 16:56, 16 lut 2023

April napisał(a)

A czemu niemożliwe Haneczko. Ja paprocie dopiero zaczęłam kupować dwa lata temu. To były pierwsze może 3szt wietlicy. W zeszłym roku mi się horyzonty poszerzyły i się rozwinęłam trochę w tym kierunku. A w tym roku pokochałam paprocie i zaczął się romans na całego

Zasugerowałam się leśnym klimatem ogrodu. Sądziłam, że romans z paprociami osiągnął już status starego, dobrego małżeństwa. Na Twojej liście są zupełnie nieznane mi paprocie. Z wielką przyjemnością popatrzę, co z nich wyczarujesz.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 19:24, 16 lut 2023

April napisał(a)

nie żebym się mocno mądrzyła ale Summer Snow i Paul Farges to to samo

To twoje przywarki mega grzeczne. U mnie zaczęła cokolwiek rosnąć dopiero po jakichś 4 latach. A i tak powyżej mnie nie skoczyła. Fotki zatem poproszę

serio? byly pod roznymi nazwami sklepie, najwyzej beda dwa

przywarki kupilam wiosna w ub. sezonie, cale lato biedne w cieniu ale w donicach z 30 cm pikutkow pod koniec sezonu siegaly mi do pasa, wiec zadolowalam damy na dzialce w polcieniu i dosc wilgotnej glebie ale cieplej. fajna mam glebe na tej nowej miejscowce, wszystkiego po trochu. przywarki to chyba cos odmianowo podobne do hortensji pnacej. rosna dosc silnie pod warunkiem utrafienia w miejscowke. Po obserwacjach polcien i lekka wilgoc. Pamietam, ze kwiaty bardzo przyjemnie pachna. Pasuja do lesnych ogrodow tak na moje oko