Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Magara 23:20, 16 lut 2023

Jola, zainspirowałaś mnie i zwiodłaś na pokuszenie Wszystkie dzisiejsze kawy "spędziłam" w wodnym sklepie
Agatorek 23:21, 16 lut 2023

TAR napisał(a)

Troche tego jest.Na pewno Arabella, Pr. Diana, Ville de lyon, Summer Snow, Early Snow, jakies gorskie ze 4 rodzaje z serii Montana, bylinowe czerwone bez odmiany, botaniczne Paul Farges, Early Sensation, Romantika, Little Mermaid, Violet, Polish Spirit, Etoile Violette, Gravetye Beauty, Preacox, Utopia, Stellar i Sweet Summer Love. Poza kilkoma nowosciami wszystkie pewniakki mi kwitły. Zapisalam sie jeszcze na Minueta i Rubromarginata.

Ktos pytał o przywarki japonskie, mam z 10 krzakow, sa zarabiste, bynajmniej u mnie rosna pieknie. Kupilam w poprzednim sezonie na wiosne i sa zadolowane na dzialce ale zima nic im nie zrobila.

Dzięki, potrzebny mi jeden , popatrzę na te, które wymieniłaś
April 07:04, 17 lut 2023

Kokesz napisał(a)
Mi też ostatnia inspirka się podoba
Posadzę sobie więcej piuropuszników w bodziszkach pod świerkami

Nie sadź pióropuszników. Kasia-Lilarose pisała że już późnym latem schną. Posadź sobie jakieś duże paprotniki lub długosza królewskiego
na priv wyślę ci namiar do sklepu, gdzie mają fajnie opisane paprocie
Pod świerkami sucho raczej więc preferowałabym paprotniki, one lepiej znoszą brak wody.
April 07:14, 17 lut 2023

Kordina napisał(a)
Przepiękne, bardzo klimatyczne to ostatnie zdjęcie, jak z jakiejś bajki.
Szukałam kwiatu Onoklei wrażliwej i nie widzę, dojrzałam łodyżki z kulkami zarodnionośne i jest ekspansywna, rozmnaża się przez kłącza, u Ciebie też bywa ekspansywna? Jak sobie z tym radzisz - jeśli?

Właśnie pisałam o tych łodyżkach zarodnionośnych. Wg mnie to swoisty rodzaj kwiatu paproci. Nie w tradycyjnym znaczeniu płatków oczywiście. Ale nasionka wytwarza, zdobi. Dla mnie to wystarczy żeby u
znać to za kwiat paproci. Nie jestem w tej kwestii ani ortodoksyjna ani zbyt mocno rozeznana

A co do ekspansywności Onoklei to nie jest wysoka, ona raczej wędruje, przemieszcza się niż mocno rozrasta. Jak dla mnie mogłaby bardziej zaznaczać swoją obecność. I często zanika w poprzednim miejscu.
Na jesieni usycha po pierwszym lekkim przymrozku, robiąc się żółta, co przez jakiś czas jeszcze zdobi w jesiennym słońcu.

April 07:19, 17 lut 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Zasugerowałam się leśnym klimatem ogrodu. Sądziłam, że romans z paprociami osiągnął już status starego, dobrego małżeństwa. Na Twojej liście są zupełnie nieznane mi paprocie. Z wielką przyjemnością popatrzę, co z nich wyczarujesz.

Haniu, ja od początku jakoś wewnętrznie nie umiałam się pogodzić z tym leśnym ogrodem i starałam się wprowadzać rośliny kwitnące. Widzisz, nawet w paprociach staram się doszukiwać namiastek kwitnienia
Dopiero od niedawna odkryłam urok zieleni, faktur, zwiewności, światłocieni. Jak widać do wszystkiego trzeba dorosnąć. O paprociach dopiero się uczę I oby to wyszło ogrodowi na dobre, bo to raczej suchy las a nie wilgotne, liściaste tereny, które paprocie preferują.
April 07:22, 17 lut 2023

TAR napisał(a)

serio? byly pod roznymi nazwami sklepie, najwyzej beda dwa

przywarki kupilam wiosna w ub. sezonie, cale lato biedne w cieniu ale w donicach z 30 cm pikutkow pod koniec sezonu siegaly mi do pasa, wiec zadolowalam damy na dzialce w polcieniu i dosc wilgotnej glebie ale cieplej. fajna mam glebe na tej nowej miejscowce, wszystkiego po trochu. przywarki to chyba cos odmianowo podobne do hortensji pnacej. rosna dosc silnie pod warunkiem utrafienia w miejscowke. Po obserwacjach polcien i lekka wilgoc. Pamietam, ze kwiaty bardzo przyjemnie pachna. Pasuja do lesnych ogrodow tak na moje oko

Serio, serio. Bo nie sądzę żeby ktoś pod tą nazwą wypuścił coś nowego. Porównywałaś opisy?
https://e-clematis.com/pl/p/Clematis-Paul-Farges-SUMMER-SNOW/292

U mnie obrósł drewutnię. W zeszłym roku go ścięłam o połowę. To ten za klonem po prawej, taka biała chmurka.

Makao 07:52, 17 lut 2023

O kurcze. To szybko rośnie ten clematis, co?
April 07:52, 17 lut 2023

Magara napisał(a)
Jola, zainspirowałaś mnie i zwiodłaś na pokuszenie Wszystkie dzisiejsze kawy "spędziłam" w wodnym sklepie

Łączę się w bólu Też to przerabiałam
Wybrałaś coś chociaż?

Pytające spojrzenie...

April 07:55, 17 lut 2023

Makao napisał(a)
O kurcze. To szybko rośnie ten clematis, co?

Mój ma już jakieś 8 lat. Jego się nie tnie, chyba że chcesz ograniczyć. Ale nie rośnie tak szybko jak wielkokwiatowe. I dość późno rusza z liśćmi. Jak kwitną tulipany, on jeszcze wygląda jakby był martwy.
Poza tym same zalety
TAR 10:47, 17 lut 2023

April napisał(a)

Serio, serio. Bo nie sądzę żeby ktoś pod tą nazwą wypuścił coś nowego. Porównywałaś opisy?
https://e-clematis.com/pl/p/Clematis-Paul-Farges-SUMMER-SNOW/292

U mnie obrósł drewutnię. W zeszłym roku go ścięłam o połowę. To ten za klonem po prawej, taka biała chmurka.

Sprawdzilam zamowienia. To moj blad. W jednym sklepie jest pelna nazwa a w drugim tylko handlowa "summer snow". Nie mialam czasu juz sprawdzac, zaaferowana bylam. Ale nie bede narzekac, bo je bardzo lubie. Mialam juz tego summer snow, zarastal mi brzozy. Potrzebuje takiego potwora. Jest opcja, ze dokupie ich wiecej. Zarabiscie kwitna i do przymrozkow. Jesienia w tych moich lasach potrzebuje rozswietlic troche ogrod.