Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 08:23, 20 lut 2023

Magara napisał(a)

Wybrać to nawet wybrałam
Ale się zawiesiłam, bo nigdzie nie mogłam doczytać kiedy planowana dostawa. Wysłałam maila z zapytaniem. Odpisali, że właściwie to cały czas już wysyłają. Zawiesiłam się jeszcze bardziej. Bo ja chcę nerecznice, jakiegoś paprotnika wybrałam, funkie i kokoryczki - a tego przecież teraz nie widać... I nie wiem czy zamawiać w ciemno czy czekać aż inni wykupią

P.S. Koty rządzą

No patrz, a ja gapa zupełnie nie zwróciłam uwagi na termin wysyłki. Ale to bez znaczenia. Powsadzam do doniczek i przetrzymam w pracowni. Mam tam 15 stopni, trochę podpędzę. Jak zrobi się cieplej to będę hartować i wysadzać stopniowo na rabaty.
Trudno powiedzieć czy wykupią czy nie. Może się tak zdarzyć. Ale rozumiem rozterki przed zbyt wczesnym zamawianiem jak nie masz gdzie przetrzymać.

Koty chyba zawsze rządziły
April 08:26, 20 lut 2023

Makao napisał(a)

Zgadzam się. Ja lubię zamawiać rośliny jesienią. Wtedy wiem że będą spore okazy jeszcze nie dzielone bo wiosną to już po ptokach.
Kiedyś kupiłam tak miskanty. Spore okazy przyszły kwitnące. A jesienią ubiegłego roku zamówiłam bluszcz. Prawie 2m długości przysłali. Gdybym czekała do wiosny mogłabym dostać przycięte.
Wiosną dobrze cebulowe zamawiać. No chyba że to coś pilnego.

Ja znów nie lubię zamawiać jesienią bo wiele roślin u mnie nie zdążyło się wtedy przyjąć. Mam złe doświadczenia. W moich ciężkich warunkach, wolę żeby rośliny aklimatyzowały się u mnie na spokojnie, od wiosny
April 08:28, 20 lut 2023

Ewik napisał(a)
Wow, ale zakupy sie dzieją , tez bym chciała a nie mam miejsca . Dumam nad 2 ma kolumnowymi drzewami a mam z 5 w koszyku

Znam uczucie że chcę więcej niż mogę ogarnąć Na szczęście doświadczam go tylko w sferze ogrodowej Trzeba przeprowadzić ostrą selekcję lub pogadać z dziewczynami które potrafią rozciągać swoje ogrody
Jakie drzewka wchodzą w grę?
Wiolka5_7 08:37, 20 lut 2023

April napisał(a)

Jeśli jeszcze nie zamówiłaś to myślę że dwie sztuki na metr zupełnie wystarczą. Zwłaszcza że jeszcze hakone i naparstnice mają być. Pytanie czy sadzisz grupkami czy symetryczne rządki. Jaki ma być efekt.

Nie nie zamówiłam
Ta moja cienista będzie miała nienormalny kształt ,bo altana nie jest równolegle do domu i rabat,a chcę to wyprostować,więc będzie trójkąt
Rządkami nie będę sadzić,bo odchodzę od takiego sadzenia
Będą grupki

Ok to już wiem ile na 1m ,dzięki!
April 09:13, 20 lut 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Nie nie zamówiłam
Ta moja cienista będzie miała nienormalny kształt ,bo altana nie jest równolegle do domu i rabat,a chcę to wyprostować,więc będzie trójkąt
Rządkami nie będę sadzić,bo odchodzę od takiego sadzenia
Będą grupki

Ok to już wiem ile na 1m ,dzięki!

Wiadomo że nie od razu będą takie duże, ale one mają potencjał
To będzie fajnie, też lubię grupkami
Makao 10:50, 20 lut 2023

April napisał(a)

Ja znów nie lubię zamawiać jesienią bo wiele roślin u mnie nie zdążyło się wtedy przyjąć. Mam złe doświadczenia. W moich ciężkich warunkach, wolę żeby rośliny aklimatyzowały się u mnie na spokojnie, od wiosny

Ja kupuje i trzymam w garażu. Sądzę na wiosnę. Przecież i tak by były w sklepie w donicy i tak
Wiolka5_7 11:02, 20 lut 2023

April napisał(a)

Wiadomo że nie od razu będą takie duże, ale one mają potencjał
To będzie fajnie, też lubię grupkami

April 11:28, 20 lut 2023

Makao napisał(a)

Ja kupuje i trzymam w garażu. Sądzę na wiosnę. Przecież i tak by były w sklepie w donicy i tak

O tym nie pomyślałam. Chociaż u mnie i tak po sezonie zostaje masa doniczek z roślinami których nie zdążyłam posadzić. Więc nieświadomie robię tak jak ty Nie trzymam ich jednak w garażu ale dołuję w ziemi. Mam takie pletko zwane przechowalnikiem, a na nim masa roślin, które albo są wysadzone z innego miejsca albo pomysł na nie "upadł", albo nie zdążyłam posadzić Zrobiłby się z tego całkiem pokaźny odrodek
Makao 18:58, 20 lut 2023

To ja tym razem donice, które nie miałam gdzie schować poustawiałam na tarasie jak najbliżej drzwi. Stwierdziłam że będą się grzały ciepełkiem domowym bo przecież okna przepuszczają trochę tego ciepła.
Mgduska 21:31, 20 lut 2023

Aprilku, a ten długosz jak wysoki u Ciebie rośnie? Potrzebuję wysoką paproć, taką, żeby odskoczyła od nerecznic czerwonozawijkowych i już z naprawdę nie wiem, co wybrać. W każdym sklepie jest inny opis.