Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

TAR 23:08, 17 lut 2023

Makao napisał(a)

Ooo łał.
Miałaś piękny ogród. Rozwalał mnie przepychem i świeżością. Ciekawa jestem nowego. Czy będzie taki angielski jak tamten czy pójdziesz w nowoczesność. Czekam z niecierpliwością.

Bedzie zapewne miszmaszem w kierunku leśnego
Magara 00:32, 19 lut 2023

April napisał(a)

Łączę się w bólu Też to przerabiałam
Wybrałaś coś chociaż?

Wybrać to nawet wybrałam
Ale się zawiesiłam, bo nigdzie nie mogłam doczytać kiedy planowana dostawa. Wysłałam maila z zapytaniem. Odpisali, że właściwie to cały czas już wysyłają. Zawiesiłam się jeszcze bardziej. Bo ja chcę nerecznice, jakiegoś paprotnika wybrałam, funkie i kokoryczki - a tego przecież teraz nie widać... I nie wiem czy zamawiać w ciemno czy czekać aż inni wykupią

P.S. Koty rządzą
Makao 13:01, 19 lut 2023

Magara napisał(a)

Wybrać to nawet wybrałam
Ale się zawiesiłam, bo nigdzie nie mogłam doczytać kiedy planowana dostawa. Wysłałam maila z zapytaniem. Odpisali, że właściwie to cały czas już wysyłają. Zawiesiłam się jeszcze bardziej. Bo ja chcę nerecznice, jakiegoś paprotnika wybrałam, funkie i kokoryczki - a tego przecież teraz nie widać... I nie wiem czy zamawiać w ciemno czy czekać aż inni wykupią

P.S. Koty rządzą

Zgadzam się. Ja lubię zamawiać rośliny jesienią. Wtedy wiem że będą spore okazy jeszcze nie dzielone bo wiosną to już po ptokach.
Kiedyś kupiłam tak miskanty. Spore okazy przyszły kwitnące. A jesienią ubiegłego roku zamówiłam bluszcz. Prawie 2m długości przysłali. Gdybym czekała do wiosny mogłabym dostać przycięte.
Wiosną dobrze cebulowe zamawiać. No chyba że to coś pilnego.
Ewik 19:00, 19 lut 2023

Wow, ale zakupy sie dzieją , tez bym chciała a nie mam miejsca . Dumam nad 2 ma kolumnowymi drzewami a mam z 5 w koszyku
Gosialuk 21:41, 19 lut 2023

A ja zamówiłam, ale poprosiłam o dostawę w maju. Może do tego czasu zdążę przygotować miejsce na te nabytki.
Ania dobrze pisze, że jesienne rośliny dorodne. Tylko ta zima taka długa...
Magara 23:55, 19 lut 2023

Gosialuk napisał(a)
A ja zamówiłam, ale poprosiłam o dostawę w maju. Może do tego czasu zdążę przygotować miejsce na te nabytki.

Gosia, ale u "tego" sprzedającego??? Zgodzili się???
Ja mam opory. I obawy. Że zamówię, będę czekać (też by mi maj odpowiadał) a potem się okaże, że tego co zamówiłam nie ma już
April 08:09, 20 lut 2023

TAR napisał(a)
Tez mam kilka limonkowych i bialolisciastych: derenie, klony, chce dokupic judaszka jak znajde. na trawy przyjdzie pora pozniej. na poczatek musze zrobic baze i szkielet. Pierwsza rabate to na pewno w wejsciu, w kostce walne, bo tam juz mam na gotowo. A jest calkiem spora 3,5x2,5 metra. Mozna sie pobawic. Mam juz na nia roslinki zadolowane, tylko wybor za duzy

Judaszki fajnie wyglądają w lesie Wiadomo że trochę wszystko zielenieje pod wpływem cienia, ale i tak rozjaśniają. Zauważyłam że efektowniej wyglądają rośliny limonkowe niż białe. Biały się rozmywa, limonka dodaje radości i słońca

Czekam zatem niecierpliwie na wątek i omawianie pierwszej rabaty
April 08:13, 20 lut 2023

Wiolka5_7 napisał(a)
Aprilku jak myślisz ile sadzonek kupić tej paproci Dryopteris affinis na tą moją rabatę? Ten bok altany ma szerokości 4 m.

Chcę tą paproć,pomiędzy nimi naparstnice a w nogach hakone All gold

Jeśli jeszcze nie zamówiłaś to myślę że dwie sztuki na metr zupełnie wystarczą. Zwłaszcza że jeszcze hakone i naparstnice mają być. Pytanie czy sadzisz grupkami czy symetryczne rządki. Jaki ma być efekt.
April 08:16, 20 lut 2023

anpi napisał(a)

Mój kot chyba zaimprezował z tej okazji, bo cały dzień się nie pokazał, nawet jeść nie przyszedł

Aniu, niezłe, kot na gigancie
Wrócił już? Mam nadzieję że tak i się nie denerwujesz. Koty też już wiosnę w powietrzu czują Mój nocami mi urządza koncerty bo chce wyjść. No ale nie ma opcji, odcierpię ale nie puszczę. Jeszcze nie wróci przed wyjściem do pracy i co, nie pójdę do roboty przez kota?
April 08:19, 20 lut 2023

TAR napisał(a)

Bedzie zapewne miszmaszem w kierunku leśnego

Z pewnością będzie pięknie