Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 07:36, 22 lut 2023

Makao napisał(a)

Haha, czyli Ty też poszłaś na całość. Jak się uda to super bo na kolejne sezony problem rozwiązany. Gorzej jak nie uda się bo fajne roślinki miałam (tamaryszki)

Ja nie miałam wyjścia. Covid mnie wtedy położył i wszystko w ogrodzie raptem zawisło w czasie i przestrzeni. Potem była grypa i raptem kolejny sezon za pasem. Nawet wąż do podlewania sprzątałam dopiero tydzień temu A konewki są do wyrzucenia bo je mróz rozsadził. Tak więc straty są ale póki co nie roślinne
Wiolka5_7 07:42, 22 lut 2023

Czy ja dobrze rozumiem, że sklep S.... wysyła rośliny bez doniczek ? Bo dziś ma mi przyjść przesyłka od nich
April 08:27, 22 lut 2023

Tak Wiolu. Przed wysyłką wyciągają z doniczek i zawijają w papier. Tak miałam w zeszłym roku. Nawet mają to wpisane na stronie. Ale to w żaden sposób nie wpływa na jakość roślin. Zawsze możesz sobie znów zapakować do doniczki. Pewnie masz ich sporo, czy wyrzucasz na bieżąco? Dla mnie to na plus, mniej plastiku

To szybko chciałaś dostać zakupy Ja poprosiłam o połowę marca.
Helen 08:48, 22 lut 2023

April napisał(a)

poszło

Dzięki
PrawieBory 09:34, 22 lut 2023

Odnośnie zakupów w doniczkach- mam takie samo zdanie jak April. Im mniej plastiku tym lepiej. Spotkałam się już z takim sposobem zabezpieczania roślin do wysyłki również w innych szkółkach.
Ja papier daję do dołka pod roślinę kiedy ją sadzę do gruntu i nie generuję odpadów. Bardzo mi to odpowiada. Nie zdarzyło mi się również, aby rośliny z powodu takiego pakowania ucierpiały, więc myślę, że obawy co do pakowania w papier są bezzasadne
Wiolka5_7 10:08, 22 lut 2023

April napisał(a)
Tak Wiolu. Przed wysyłką wyciągają z doniczek i zawijają w papier. Tak miałam w zeszłym roku. Nawet mają to wpisane na stronie. Ale to w żaden sposób nie wpływa na jakość roślin. Zawsze możesz sobie znów zapakować do doniczki. Pewnie masz ich sporo, czy wyrzucasz na bieżąco? Dla mnie to na plus, mniej plastiku

To szybko chciałaś dostać zakupy Ja poprosiłam o połowę marca.

Acha

Nie dotyczałam...
Spoko doniczki mam, wsadzę je i zadołuję w warzywniku.

Mnie się nikt nie pytał o termin ale to nic
Makao 13:35, 22 lut 2023

A zauważyłam już takie oferty bez doniczek. Trochę mnie to zaskoczyło bo jak przechować roślinę jeśli musi czekać na wsadzenie do gruntu. Trzeba by samemu zaopatrzyć się w doniczki a to już dodatkowy koszt i ekologia mija się z celem jeśli i tak doniczka potrzebna.
Dlatego nie zrobiłam takich zakupów.
Co innego gdy roślina przyjeżdża i od razu do gruntu. Wtedy super sprawa.
Wiolka5_7 17:02, 22 lut 2023

Aprilku buziaki wielkie za polecenie paproci
prześliczna jest! Zieloną mi przysłali i o dziwo w doniczkach
April 07:44, 23 lut 2023

PrawieBory napisał(a)
Odnośnie zakupów w doniczkach- mam takie samo zdanie jak April. Im mniej plastiku tym lepiej. Spotkałam się już z takim sposobem zabezpieczania roślin do wysyłki również w innych szkółkach.
Ja papier daję do dołka pod roślinę kiedy ją sadzę do gruntu i nie generuję odpadów. Bardzo mi to odpowiada. Nie zdarzyło mi się również, aby rośliny z powodu takiego pakowania ucierpiały, więc myślę, że obawy co do pakowania w papier są bezzasadne

Cześć
Zdaję sobie sprawę że nie każdemu to pasuje, może nie każdy ma doniczki i nie każdy sadzi od razu do ziemi. Ale i tak ma to chyba więcej plusów niż minusów.
April 07:46, 23 lut 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Acha

Nie dotyczałam...
Spoko doniczki mam, wsadzę je i zadołuję w warzywniku.

Mnie się nikt nie pytał o termin ale to nic

No skandal Do mnie wysłali e-mail. Może już jestem dla nich stałym klientem A może po prostu wczesną wiosną wysyłają mocniej zabezpieczone, nie wiem, miałaś fart.

No i widziałam, przyszły PIĘKNE sadzonki Niech zdrowo rosną