Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Magara 00:08, 22 lut 2024

tulucy napisał(a)

dobrze się kojarzy... skąpa baba musiała podjąć księdza po kolędzie - podała mu jajko, a zgromadzonym ciekawskim krzyknęła "ksiądz nie wołoduch, sam całego jajka nie zji, jak zostawi, to wom dom"

To było po święconce a nie po kolędzie, chyba w czasach z tejże opowiastki ksiądz dwa razy chodził, nic dziwnego
To były "Boczne drogi" albo "Studnia przodków" o ile dobrze pamiętam
Od czasu lektury, czyli od około 30 lat z okładem, "wołoduch" w moim języku też funkcjonuje
TAR 10:35, 22 lut 2024

Magara, Boczne drogi
tulucy 17:25, 22 lut 2024

Magara napisał(a)

To było po święconce a nie po kolędzie, chyba w czasach z tejże opowiastki ksiądz dwa razy chodził, nic dziwnego
To były "Boczne drogi" albo "Studnia przodków" o ile dobrze pamiętam
Od czasu lektury, czyli od około 30 lat z okładem, "wołoduch" w moim języku też funkcjonuje

jak zwał tak zwał... każda wizyta księdza w domu to kolęda
stara dobra JCh
April 08:45, 23 lut 2024

Książki Chmielewskiej uwielbiałam, choć akurat tego tytułu nie czytałam.
Wczoraj dzika kota chodziła po domu ale złapać się nie dała. Traumę przeżyła jak chciała wyjść i skakała na szyby dużych okien tarasowych, nie mogąc ich przebić. Jak już trafiła w otwarte drzwi to dość śmiesznie wyglądało jak się na nie rzuciła, metr do góry i raptem wypadła na taras. Jej pewnie do śmiechu nie było. Obraziła się na pół dnia.
April 08:49, 23 lut 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Boziu, przeraziła mnie ilość igieł do ogarnięcia. Zanim człek dojdzie do właściwego sprzątania rabat, to już jest padnięty.
Mój jedyny ciemiernik cuchnący padł był pod zwałami śniegu. Może odbije. Twoje są cudne.

Haniu, z powodu takiej ilości igieł, nie robię wycinek rodzajowych. Lecę grabiami po całości i dopiero jak coś się nie poddaje grabiom to łapię za sekator. Wczoraj sobie nabyłam nówkę bo poprzedni pewnie w kompoście a starocie nie dawały rady, szczególnie przy różach.
Róże i cisy też tnę już po kolei. Nie chce mi się dwa razy sprzątać.
Szkoda twojego ciemiernika, może odbije. Ja dostałam od Agatorka w zeszłym roku trzy potężne kępy. Oparły się śniegowi, pod sosnami były dość bezpieczne.
Trzymam kciuki za twojego.
April 08:50, 23 lut 2024

olciamanolcia napisał(a)
Uradowałam się na wieść o klonikach♥️❤️

Ja też, oby tak dalej zdrowo rosły Buziak
April 08:51, 23 lut 2024

mrokasia napisał(a)
Wołoduch to inaczej głodomor .

Jolaaaa, jakbyś miała za dużo ułudki to ja jestem chętna .

Jasne, nie ma problemu. Niebieska czy biała? Czy w pakiecie, oba kolory? Już startuje, ma malutkie listki. Pamiętam jak cię musiałam na nią namawiać
April 08:53, 23 lut 2024

Judith napisał(a)

U mnie dzieć dość szybko (kilka miesięcy mając) zaczął przesypiać całą noc (w sensie 7-8 godzin), ale ta noc zaczynała się czasem po 2 w nocy. Za to w dzień albo noszenie na rękach, albo spanie wyłącznie na spacerze, a zasypianie tylko w czasie jazdy po kostce brukowej. Przysiadanie na ławce w parku w czasie spaceru było wykluczone, bo natychmiast sen się kończył i był ryk . Tysiące kroków trzaskałam…

O tak, dzieci wystawiają nas nieraz na ciężkie próby. Jedne z tego wyrastają, inne zapewniają nam "rozrywkę" do końca życia.
April 08:58, 23 lut 2024

MartaCho napisał(a)

Ja tam rozumiem naszą Magarkę Po prostu te zdjęcia pokazują, że jednak macie jeszcze też nasz- ludzki pierwiastek w sobie a tak, to same Super- Woman Zawsze pełne sił, energii
Też mnie cieszą zatem takie zdjęcia.

Daj proszę znać, jak tam sytuacja z kotem. Wiedziałyście, że te koty trikolor to zawsze dziewczynki są? Ja tam dopiero od niedawna to wiem, odkąd siostrzenica ma taką właśnie słodką Nutkę

No jeśli chodzi o ten ludzi pierwiastek to mam go jednak chyba w nadmiarze. Rzadko wyrabiam się z pracami wczesnowiosennymi przed latem, przynajmniej tym termicznym. Zdecydowanie cierpię na brak energii a zmuszenie się do wyjścia do ogrodu często jest poprzedzone niezbyt cenzuralną rozmową z moim drugim JA. Ale jak już wyjdę to ciężko mnie do domu ściągnąć, dopóki nie potykam się o własne nogi... Niestety ten stan uzyskuję w coraz krótszym czasie, co niestety nie jest powodem do dumy.

Kocica dalej wolna, niezależna i zdolna do rozrodu. Jest za szybka dla nas i zbyt płochliwa. Poza tym ostatnie dni pochłonęły nas inne sprawy życia i śmierci.
Ja jakiś czas temu dowiedziałam się że trikolor to zawsze dziewczyna
April 08:59, 23 lut 2024

olciamanolcia napisał(a)

Tak to prawda. Tak samo szylkretki to prawie same koteczki a znowu rude to kocury

Dobrze że kobiety to nie same blondynki