Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 17:04, 10 cze 2024

TAR napisał(a)

kupowane w tym samym czasie? moze im wody brakuje, tym mniejszym albo słonca.

Wiesz co ja odbieram go bardziej jako geometryczny, moze zle sie wyrazilam, niemniej sadzisz w niektorych miejscach symetrycznie. Widze to, bo sama taka jestem i ogolnie z tym walcze ale na rabatach tez widac. Moj pozorny ogrod lesny jest bardzo symetryczny nad czym mocno boleje

A, no geometryczny mój ogród jest jak najbardziej .
Anabelki kupowane w dwóch różnych miejscach, w jednym z nich nich ewidentnie oszukane strong. Pokładały się od początku.
Judith 17:09, 10 cze 2024

Juzia napisał(a)

Też tak robiłam i nic to nie dało Wszystkie rośliny mają u mnie korzenie tuż pod korą. Ciężko mi wbić łopatkę Dlatego też byliny mi tak szybko wypadają.
Wszystko zależy jeszcze od tego co jest głębiej. Można mieć pół metra czy metr piachu i niżej glinę, ja mam piach i żwir
Piach piachowi nie równy

Ja mam mniej więcej (raczej mniej ) na głębokość szpadla ziemię piaszczystą, niżej jest żółty piasek - warstwa różnej grubości w różnych częściach ogrodu. A pod piaskiem jest coś jak szary piasek bardzo zbity, trudno się w niego wbić szpadlem. Grubość nieznana, ale znaczna, nigdy się przez niego nie przebiłam mimo kopania głębokich dołów pod drzewa…
Juzia 17:31, 10 cze 2024

Judith napisał(a)

Ja mam mniej więcej (raczej mniej ) na głębokość szpadla ziemię piaszczystą, niżej jest żółty piasek - warstwa różnej grubości w różnych częściach ogrodu. A pod piaskiem jest coś jak szary piasek bardzo zbity, trudno się w niego wbić szpadlem. Grubość nieznana, ale znaczna, nigdy się przez niego nie przebiłam mimo kopania głębokich dołów pod drzewa…

Szary piasek... cement? Hahahaha!

Ale woda wsiąka migusiem pewnie

Ja mam hortki z jednej sadzonki w jednym szpalerze... i w jednym miejscu (jakiś metr kwadratowy) wyglądają inaczej i inaczej rosną. I często mają tam też chlorozę. Czary
An_na 18:06, 10 cze 2024

Judith napisał(a)

Dziękuję, Aniu . Przyznam, ze wstawiając te zdjęcia gdzieś na obrzeżach świadomości byłaś Ty i Twoje dylematy odnośnie Twojego odbioru własnych buszowatych rabat . Myśle, ze udało mi się nienajgorzej połączyć dwa żywioły czyli umiłowanie porządku i pęd ku buszowatosci. Zatem dedykuję Tobie te zdjęcia .
Dziękuje za kciuki za róże

Czułam, że te zdjęcia mogą być dla mnie no czułam
To miłe
Judith 20:28, 10 cze 2024

Juzia napisał(a)

Szary piasek... cement? Hahahaha!

Ale woda wsiąka migusiem pewnie

Ja mam hortki z jednej sadzonki w jednym szpalerze... i w jednym miejscu (jakiś metr kwadratowy) wyglądają inaczej i inaczej rosną. I często mają tam też chlorozę. Czary

Raczej nie cement
Woda przelatuje jak przez sito. Nigdy w ogrodzie nie ma „ciumkania”, kałuż ani błotka .
Judith 20:28, 10 cze 2024

An_na napisał(a)

Czułam, że te zdjęcia mogą być dla mnie no czułam
To miłe

Judith 20:30, 10 cze 2024

Piękne pole faceliowe znalezione przez psa

sylwia_slomc... 20:53, 10 cze 2024

Czytam, że deszcz jednak dotarł, cieszę się Co to za krzew na środku różanki w kółeczku?
Judith 21:01, 10 cze 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Czytam, że deszcz jednak dotarł, cieszę się Co to za krzew na środku różanki w kółeczku?

Sylwia, no właśnie po grzebnięciu w ziemi okazało się, że ziemi zmoczona na pół centymetra… Potrzeba kilku dni deszczu, żeby był pozyteczny efekt…
W środku koła to wiśnia karłowa (jadalna), przycięta drastycznie po przesadzeniu.
Basieksp 21:26, 10 cze 2024

Judith napisał(a)
Piękne pole faceliowe znalezione przez psa

Piękne piesio ma dobre oko no i pewnie węch, chociaż nie wiem czy facelia pachnie podczytuję, że popadało u Ciebie, to dobrze i o różach. Też jakieś sadziłam i od razu poszłam te moje zobaczyć i solidnie podlać.