Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 22:55, 08 cze 2024

Los mi nie sprzyja z moim kołem różanym…
Po tygodniu od posadzenia róże wyglądają tak:

Płatki kwiatowe są oklapnięte…

Liście na dole krzaczków są żółte…

Rozwijające się pąki tworzą kwiaty o płatkach zawiniętych do środka…

Wyglada to jak brak wody. Ale pilnowałam podlewania. Chyba… Sprawdzałam wilgoć pod korą i była, ale może jej nie było głębiej - przy korzeniach…?

Jakie mogą być powody tej masakry?

Margo2 23:32, 08 cze 2024

Wydaje mi się, że to brak wody.
Czy jak sadziłaś korzenie były zawinięte w donicy?
Rozprostowałaś je?
Często też róże w doniczkach są przechowywanie w szklarniach.
Może róża przeżyła szok słoneczny?
Magara 23:51, 08 cze 2024

O w mordę... Może one faktycznie w szoku są?
Trzymam kciuki za ślicznotki
Kasya 07:14, 09 cze 2024

Jeżeli róże są w przesuszonym torfie to wcale nie łatwo jest dobrze nawodnić bryłę
Ale one już jakiś czas u ciebie stały ?
Anda 07:58, 09 cze 2024

Judith, również myślę że to brak wody. U Ciebie ziemia jest mocno przepuszczalna a deszczu prawie nie było chyba. Zrób dookoła posadzonych róż taki jakby wgłębnik, aby przy podlewaniu woda nie uciekała na boki. Podlewaj rzadko ale dużo. Rzadko to u Ciebie przy wysokich temperaturach może być 2 razy w tygodniu. Dużo to tak 30 L na krzew. Rozerwałaś trochę korzenie przed posadzeniem? Wystarczy je ponacinać bo bokach. Wszystkie zwiędnięte kwiat obetnij.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 08:01, 09 cze 2024

Jeśli nie jesteś pewna czy mają wystarczająco mokro, to zrób tuż obok korzeni dołek tak na głębokość szpadla i sprawdź jaka jest wilgotność na samym dole.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
antracyt 08:25, 09 cze 2024

Nie wiem jak przygotowałaś ziemię pod róże, ale skoro masz słabą przepuszczalną to może mój sposób pomoże Ci przy kolejnych różanych nasadzeniach. W przygotowane dołki, trochę głębsze niż normalnie, najpierw wsypuję tak ze 2-3 łopaty drobnej przekompostowanej kory i mieszam ją z ziemią rodzimą. Dopiero na to sypię ziemię taką specjalnie przygotowaną dla róż(w niej też jest kora, do tego obornik, nie do końca przerobiony kompost, glina, popiół, wióry rogowe i rodzima ziemia). Na moich piaskach, przy wysokich temperaturach, po posadzeniu podlewałam róże nawet częściej niż pisze Ewa, też dużymi ilościami wody.
Wafel 09:51, 09 cze 2024

Oj szkoda tych róż... też myślę, że to problem z wodą.
Orlików jest tyle odmian i tak egzotycznie wyglądających, że nawet nie wiedziałam
Judith 10:32, 09 cze 2024

Najpierw pójdę się wypłakać (bo posadzenie tych róż kosztowało mnie masę pracy z szykowaniem ziemi), a po wizycie w lokalu wyborczym (pamiętajcie, że dzisiaj wybory) wykopię wszystkie (a siedzi w ziemi ich już 5), poluzuję im korzenie i posadzę jeszcze raz…

Dziękuję za wasze rady i sugestie .
Marcin89 10:44, 09 cze 2024

Judith napisał(a)
Najpierw pójdę się wypłakać (bo posadzenie tych róż kosztowało mnie masę pracy z szykowaniem ziemi), a po wizycie w lokalu wyborczym (pamiętajcie, że dzisiaj wybory) wykopię wszystkie (a siedzi w ziemi ich już 5), poluzuję im korzenie i posadzę jeszcze raz…

Dziękuję za wasze rady i sugestie .
A może najpierw sprawdź wilgotność wbijając szpadel? Może posadzone są ok. Ile to razy roślina mi przywiędła po posadzeniu, bo nie zdążyła pobrać tyle wody co odparowała (a Twoje róże mają rozrośniętą część nadziemną bardzo). Stąd każą przycinać część nadziemną po posadzeniu. Tu wiadomo nie było jak obciąć, bo były kwiaty.

No i jeszcze jedno, takie duże sadzonki przyjmują się ciut gorzej. Z powodów wymienionych powyżej. Co prawda nie zdarzyło mi się to tydzień po posadzeniu, ale to może być efekt torfu w bryle korzeniowej. Ale w końcu korzenie powinny pójść za wodą na boki i ten torf wówczas nie przeszkadza.

Edit:
Ja tak załatwiłem fuksję, bo korzenie rozluźniłem za bardzo Biedna roślinka więdła i więdła. Aż musiałem kupić nową. Przy thujach kulistych miałem pietra, ale i tak musiałem część korzeni usunąć i rozbić te bryły. I tu jest póki co ok.

Głowa do góry