Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

mrokasia 20:34, 24 paź 2025

Ja takie grube albo wielkie liście (z magnolii, kanzanów, klona ) staram się sprzątać. Trudno się rozkładają i po zimie tworzą taką grubą, szczelną pokrywę. Więc część zbieram na jesieni. Reszta zostaje.
Widok ilości liści w Twoim ogrodzie, na początku jesieni, jest porażający. Strach myśleć co będzie dalej. Współczuję.
Judith 20:38, 24 paź 2025

ajka napisał(a)
To nie tak, że jestem jakąś pedantką, jest jesień muszą być liście. Drobnymi liśćmi się nie przejmuje, ale te duże z magnolii w przedogródku i z platana z tyłu strasznie działają mi na nerwy. Szczególnie jak walają się w kamieniach, staram się przymykać oko, ale dziś magnolia została już prawie bez liści i wszystko fruwało dookoła.

Ania, wiadomka . Rzecz w skali „problemu” - miliony dębowych liści nieprzerwanie lecących (i tak do grudnia) to rzecz niemożliwa do opanowania .
Judith 20:45, 24 paź 2025

mrokasia napisał(a)
Ja takie grube albo wielkie liście (z magnolii, kanzanów, klona ) staram się sprzątać. Trudno się rozkładają i po zimie tworzą taką grubą, szczelną pokrywę. Więc część zbieram na jesieni. Reszta zostaje.
Widok ilości liści w Twoim ogrodzie, na początku jesieni, jest porażający. Strach myśleć co będzie dalej. Współczuję.

Kasia, a było grabione już 3 razy .
U mnie zostają liście brzóz - te lubię . Część grabię i tę część w zeszłym roku zapakowałam do worów - piękną ziemię liściową miałam w tym sezonie .
Niestety zbyt dużo takich „czystych” brzozowych liści nie mam, bo albo są zmieszane z dębowymi (w jednej części ogrodu), albo z igliwiem (w innej części). A igliwia tez tony mam. Nudy nie ma
TAR 21:39, 24 paź 2025

Jak na obrazach, melancholijnie i karmelkowo Ja nie zbieram lisci z rabat, nawet debowych, ładnie mi sie rozkladaja przez sezon. Liscie z trawnika zbierane sa kosiarka i te liscie w kilku kupkach mam poukladane dla jezy gdyby nie pasowaly im domki. Do wiosny sie przerobi i bedzie kompost.