Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

MartaCho 07:55, 14 sty 2026

I te zmrożone iskierki błyszczące na śniegu i ten dźwięk zamarzniętego śniegu pod butami- też uwielbiam!
Nie lubię natomiast bardzo tej brei na drogach, która powstaje po sypaniu solą.
Judith 19:51, 14 sty 2026

Mrokasia, TARcia, no sie wie! Ale aktualnie niedostępne (dla mnie) zatem cieszę się tym co mam

Mary, o, nie doświadczyłam, ale chyba mogę sobie wyobrazić to monumentalne piękno

Marta, tak! Też to kocham
Judith 20:03, 14 sty 2026

Tegoroczna zima obfituje w ciekawe zjawiska
Dzisiaj - pierwszy raz w moim ponad półwiecznym życiu - doświadczyłam zjawiska pod tytułem marznący deszcz.
Niebezpiecznie nie było, bo poruszałam się po śniegu, nie zaś po chodnikach, ale to co osadziło się na mojej kurtce, było absolutnie niesamowite! Cieniuteńkia warstwa lodu pękająca przy zgięciu ręki, a kaptur zamienił się w kask .
A teraz w ogrodzie wszystko jest pokryte taką warstwą - rośliny, ale także śnieg. Pod chrupiącą warstwą lodu pękającą jak przy ugryzieniu loda oblanego czekoladą, jest sypki śnieg .
Niesamowite!

I „szklany” krzew:
Basieksp 20:29, 14 sty 2026

No pięknie to wygląda U nas jest tak samo, ale strach pomyśleć co będzie jutro, czy da się wyjść z domu i dojechać do pracy. Ale to jutro, będę się martwić

Oo, jeszcze wpadła mi taka myśl, fajnie by było gdyby tak jutro zaświeciło słońce. Ale to wszystko by się ładnie mieniło w promieniach słońca
Magara 23:03, 14 sty 2026

"Szklany krzew" przepiękny
Gorzej mają ci, którzy w tym szkle się muszą przemieszczać np. do pracy. Zima zaskoczyła, jak zawsze
TAR 13:04, 15 sty 2026

Taka szklana magnolke mialam w zeszla zime, balam sie ze nie zakwitnie a ona nigdy jeszcze tylu kwiatow nie miala.
Gruszka_na_w... 20:12, 15 sty 2026

Pierwszą gołoledź na własne oczy zobaczyłam sporo po 40-ce. Oniemiałam. Kiedy garażowałam pod chmurką, to czasem zdarzało się, że rankiem samochód był pokryty warstwą lodu. Nigdy natomiast nie zetknęłam się z tym, żeby zamarzało na mnie ubranie. To musiało być ciekawe doświadczenie.
Wpadł mi wczoraj w oko filmik pokazujący człowieka, który przewrócił się podczas przejścia na oblodzonej drodze. Nie mógł wstać i cudem udało mu się uciec na czworakach przed nadjeżdżającymi ciężarówkami. Współczuję tym, którzy musieli się wtedy poruszać pojazdami.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Alija 14:07, 18 sty 2026

Szklany krzew wygląda bajkowo, cudne zdjęcie. Niesamowite zjawisko, widziałam parę lat temu coś takiego.
Judith, w nowym roku wszystkiego dobrego, zdrówka i dużo radości z ogrodowania.
Judith 10:30, 03 lut 2026

Dziękuję za odwiedziny i życzenia .
Ile już czasu minęło od mojego ostatniego wpisu, a zima wciąż trzyma! .
Nie pamiętam czy kiedykolwiek doświadczyłam zimy, w której tak długo, nieprzerwanie był śnieg . Sprawdziłam zdjęcia - śnieg spadł u nas 30 grudnia i od tamtego dnia jego warstwa tylko się powiększała. Cieszę się .
Jest duży mróz, jest śnieg, jest słońce, nie ma wiatru. Jest pięknie! - śnieg skrzypi i lśni, powietrze jak kryształ.
Pies przeszczęśliwy - chadzamy na krótkie acz intensywne spacery i oboje (pies i ja) mamy z tego wielką radość . Nie wzdycham do wiosny, biorę co jest tu i teraz .
An_na 07:20, 04 lut 2026

W pełni się z Tobą zgadzam