Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 17:38, 27 lut 2022

Agatorek napisał(a)
Myjka pierwsza klasa! Efekt wow . Szkoda, że z efektami ubocznymi, czyli brakiem piasku . Coś za coś.

Nooo. Próbowałam pod dużym kątem, ale wówczas nie czyści tak skutecznie.
Wiolka5_7 17:41, 27 lut 2022

Niestety minusem mycia myjką jest późniejsze uzupełnianie fug... Ale kostka jak nowa
Judith 17:46, 27 lut 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
Niestety minusem mycia myjką jest późniejsze uzupełnianie fug... Ale kostka jak nowa

Efekt jest zadowalający, ale są tez jakieś przebarwienia w postaci drobnych kropek, które pozostały. Nie będę sie jednak czepiać, bo generalnie różnica jest naprawdę kolosalna .
Anda 17:54, 27 lut 2022

Piwonia da radę, przymrozki jej nie straszne
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Judith 17:59, 27 lut 2022

Anda napisał(a)
Piwonia da radę, przymrozki jej nie straszne

Świetnie! Dziękuję, Anda
Nowa12 20:49, 27 lut 2022

Ale to o to chodzi moim zdaniem w myjce żeby wypłukać też syf czy mech w fugach i zasypać czystym piaseczkiem bo wtedy jest efekt wow a kostka wygląda jak nówka nieśmigana . A uzupełnianie piaseczkiem to jest całkiem relaksująca robótka. Ja lubię. Ale piaseczek koniecznie szary płukany nie żółty .
Judith 21:09, 27 lut 2022

Nowa12 napisał(a)
Ale to o to chodzi moim zdaniem w myjce żeby wypłukać też syf czy mech w fugach i zasypać czystym piaseczkiem bo wtedy jest efekt wow a kostka wygląda jak nówka nieśmigana . A uzupełnianie piaseczkiem to jest całkiem relaksująca robótka. Ja lubię. Ale piaseczek koniecznie szary płukany nie żółty .

Tysz prowda .
LIDKA 21:31, 27 lut 2022

Ogrodnik mówił ze w granitowym piasku mech nierośnie w kostce.
Ciekawe czy prawda?
U nas też będzie mycie, ale piaskowania to nie lubie.
Wiaan 22:20, 27 lut 2022

W zeszłym roku kupiliśmy taki bardzo miałki jasny piasek, po myciu myjką i wypiaskowaniu było pięknie, ale lekki deszcz i piasek był wszędzie, na donicach, roślinach, ogrodzeniu. Jak mocno padało to było kiepsko. Nie wiem zatem jaki kupić teraz.
Judith 23:19, 27 lut 2022

Wiaan napisał(a)
W zeszłym roku kupiliśmy taki bardzo miałki jasny piasek, po myciu myjką i wypiaskowaniu było pięknie, ale lekki deszcz i piasek był wszędzie, na donicach, roślinach, ogrodzeniu. Jak mocno padało to było kiepsko. Nie wiem zatem jaki kupić teraz.

Planuję kupić zwykły piasek, jedynie kolor nie może być - tak jak napisała Aga - żółty. Nie będzie potrzebna duża ilość, bo to tylko na głębokość kilku milimetrów, wiec może taki w workach...? Zobaczę jaki jest dostępny w marketach.

EDIT: Znalazłam piasek kwarcowy frakcji 0,5-1,4. Wygląda obiecująco .