Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 19:31, 10 kwi 2021

Sie dziś spracowałam ogrodowo efektywnie acz mało efektownie. Nawet zdjęć nie zrobiłam, bo nie ma czego podziwiać .
Przesadziłam 4 krzewy, posadziłam jeden, podsypałam ziemi, kory, wygrabiłam, popieliłam, usunęłam sporo szmaty z wcześniej niezagospodarowanych obszarów, wyrównałam skopaną przez psa ziemię przy thujach, zebralam ziemię z krecich kopców i rozplantowalam ja między thujami, przycięłam mśski polarne, wyznaczyłam miejsca ich sadzenia, przy okazji planując drobna rewolucję na rabacie, wyzbieralam żołędzie z 3 rabatek i 48 razy rzucałam psu piłeczkę na zmianę z frisbee...
Uff! - moje plecy protestują... Teraz kanapa, kino domowe i winko .
Agatorek 20:07, 10 kwi 2021

Niestety okazało się że samotny weekend miałam tylko dziś. W nocy eM wraca, no najpóźniej rano będzie .
A już miałam imprę robić .

Edit: Ha ha, z podobnym efektem (bólu pleców) spędziłam dzień. Przeważnie na pieleniu i odganianiu się od psów .
I chyba coś niedokładnie wypieliłam (wg któregoś psa), bo teraz jak wyszłam na dwór na chwilę, to zauważyłam wielką dziurę na rabacie. No ku..rde .
Wypielił mi na głębokość 20 cm, dobrze że między roślinami
Kokesz 11:10, 11 kwi 2021

Judith napisał(a)
Żeby Was nie zanudzić, przechodzimy na tył domu...

Za białą kratką:

Hej witam się u Ciebie po raz pierwszy
Będę podczytywać, bardzo lubię leśne ogrody, właśnie urządzam mój leśny malutki kącik i szukam ścieżek, które by do niego pasowały.
Twoja jest super z czego jest wykonana?
Judith 12:20, 11 kwi 2021

Dzień dobry Renata
Ścieżka to połamane płyty betonowe nadgryzione zębem czasu - znaleźliśmy je rozkopując stary zapuszczony skalniak zastany na działce.
Kokesz 12:36, 11 kwi 2021

Judith napisał(a)
Dzień dobry Renata
Ścieżka to połamane płyty betonowe nadgryzione zębem czasu - znaleźliśmy je rozkopując stary zapuszczony skalniak zastany na działce.

Mam płyty betonowe ale w całości, musiałabym je porąbać albo poczekać aż będą na osiedlu wymieniać chodnik. eM nie chce słyszeć, żeby je wykorzystać na ścieżkę, woli kamień a mi się taka jak Twoja bardzo podoba
Alija 12:37, 11 kwi 2021

Oj, bardzo się napracowałaś wczoraj, najbardziej podobało misę to 48 - krotne rzucanie psu piłeczki, hi, hi, no i forma późniejszego odpoczynku, też fajny pomysł.
Judith 14:52, 11 kwi 2021

Kokesz napisał(a)

Mam płyty betonowe ale w całości, musiałabym je porąbać albo poczekać aż będą na osiedlu wymieniać chodnik. eM nie chce słyszeć, żeby je wykorzystać na ścieżkę, woli kamień a mi się taka jak Twoja bardzo podoba

Nie widać, ze to beton, a w takim cienistym miejscu pojawia sie tez mech i efekt jest naturalny .
A te kawałki nie są z płyt chodnikowych, ale z czegoś większego i znacznie grubszego. Nie potrafię powiedzieć z czego, tym bardziej, ze nie są chropowate, a jednocześnie mają niejednolitą powierzchnię - w sensie nie są idealnie płaskie. Wykorzystałam je, bo wyglądały na kamienne .
Judith 14:59, 11 kwi 2021

Alija napisał(a)
Oj, bardzo się napracowałaś wczoraj, najbardziej podobało misę to 48 - krotne rzucanie psu piłeczki, hi, hi, no i forma późniejszego odpoczynku, też fajny pomysł.

Dziś z kolei posadziłam truskawki. Niby żaden wyczyn, samo sadzenie zajęło mi z pol godzinki.
Ale. Najpierw musiałam przygotować grządki czyli przełożyć gałęzie po przycinaniu drzewek owocowych, pojedyncze chwasty usunąć (pojedyncze, bo już raz czyściłam warzywnik ) oraz przesadzić stokrotki i dwie byliny w inne miejsce. Żeby je przesadzić - musiałam im przygotować miejsce na rabacie .

No i z jednej drobnej rzeczy zrobiła sie praca na kilka godzin .
Agatorek 15:16, 11 kwi 2021

A jak zakupki klonowe?
Judith 15:19, 11 kwi 2021

Agatorek napisał(a)
A jak zakupki klonowe?

Zakupkow na razie nie planuję, ale incepcja klonowa nastąpiła i siedzą mi te klony w głowie .