Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

mrokasia 10:22, 13 maj 2026

Judith, zainteresuj się ultradźwiękowym odstraszaczem kleszczy. Są w formie breloczka. Dla zwierząt i dla ludzi. One nie tyle odstraszają co zakłócają kleszczowi jego zdolność do rozpoznawania ofiary. Traktuje człowieka lub psa jak trawę czy drzewo. Używamy z powodzeniem od kilku lat. Zasięg ma taki breloczek ok. 1,5m. Ponieważ eM śpi z kotami to trzyma breloczek na szafce nocnej.
sylwia_slomc... 10:23, 13 maj 2026

Fajnie zrobione miejsce na ognisko
Judith 15:22, 13 maj 2026

mrokasia napisał(a)
Judith, zainteresuj się ultradźwiękowym odstraszaczem kleszczy. Są w formie breloczka. Dla zwierząt i dla ludzi. One nie tyle odstraszają co zakłócają kleszczowi jego zdolność do rozpoznawania ofiary. Traktuje człowieka lub psa jak trawę czy drzewo. Używamy z powodzeniem od kilku lat. Zasięg ma taki breloczek ok. 1,5m. Ponieważ eM śpi z kotami to trzyma breloczek na szafce nocnej.

Poczytałam. Drogie to jest, a zdania są podzielone. Nic to, pies zabezpieczony, a ja po powrocie z trasy biorę prysznic, by spłukać ewentualnych niechcianych gości .
Judith 15:24, 13 maj 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)
Fajnie zrobione miejsce na ognisko

Sylwia, dziękuje . Krąg już nieco nadgryziony zębem czasu i małżonek marudzi, że musi się za to zabrać, ale dla mnie takie nadkruszone cegły są w porzo .
mrokasia 15:48, 13 maj 2026

Judith napisał(a)

Poczytałam. Drogie to jest, a zdania są podzielone. Nic to, pies zabezpieczony, a ja po powrocie z trasy biorę prysznic, by spłukać ewentualnych niechcianych gości .

Fakt, tanie nie jest, ale starcza na rok . Z moich obserwacji wynika, że to nie tak, że kleszcz nie wchodzi na psa czy człowieka bo wchodzi. Ale nie gryzie tylko spaceruje. Nie namawiam oczywiście .