Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

mrokasia 18:52, 21 kwi 2022

Jakie tam masz odstępy pomiędzy sesleriami? Wg mnie seslerie ładnie wyglądają jak mają trochę oddechu , jak wyraźnie widać kępy . No i musisz wziąć pod uwagę, że Red Baron wlezie Ci potem pomiędzy seslerie jak go nie odgraniczysz jakoś.
tulucy 19:05, 21 kwi 2022

Sklep Pie....wscy przesyła bez doniczek. Pakują w papier i sniadaniówkę poza tym chyba jako jedyni sądzą rośliny do ziemi, a nie do torfu.
Judith 19:16, 21 kwi 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
Moim zdaniem roślinki ok na ten czas jeśli korzenie ładne to nie masz co narzekać

O wielkości doniczki byłaś poinformowana a hakonka bardzo duża,moje ledwie wyszły

Przyszlo dokładnie ti, co zamówiłam . Jak mówiłam - moje drobne rozczarowanie jest wynikiem wyobrażenia o tym, co przyjdzie . Stad dla mnie wniosek, ze wole poprzestać na zakupach stacjonarnych .
Judith 19:19, 21 kwi 2022

mrokasia napisał(a)
Jakie tam masz odstępy pomiędzy sesleriami? Wg mnie seslerie ładnie wyglądają jak mają trochę oddechu , jak wyraźnie widać kępy . No i musisz wziąć pod uwagę, że Red Baron wlezie Ci potem pomiędzy seslerie jak go nie odgraniczysz jakoś.

Racja, taki efekt chcę osiągnąć. Jaką odległość radzisz? Ustawiłam w odległości 40-50 cm. Dać więcej?
Co do Red Baron - marzy mi sue łan jak u Wioli, może zatem wkopię ogranicznik…?
Judith 19:24, 21 kwi 2022

Rojodziejowa napisał(a)
A ile tam różnych plam ma być, tzn ile gatunków roślin i kolorów? Trochę za bardzo regularny łuk na razie jak dla mnie.

Ale przygotowana pięknie "kwatera"!

olciamanolcia napisał(a)
A kwiatki będą na tej rabatce ?

Kwiatki będą - rozchodniki StarDust i jeszcze jakieś zwiewne, może werbena…?
Z gatunków ma tu być seslerii, Red Baron i rozchodnik jsk wyżej.
Dodatkowo 3 berberysu Admiration, bo to jedyna rabata, na której mają szansę się stosownie wybarwić.
Kształt redbaronowej rzeczki do przemyślenia .
Judith 19:26, 21 kwi 2022

Roocika napisał(a)
Judith, jak mają przerośnięte bryły wypełnione korzeniami to już sukces, gorzej jakby przysłali doniczki z ziemią i w to wetknięte rośliny. Miałam już taka sytuację... Co z tego, że doniczka 2 litry jak zero korzeni.
Kiedyś zamówiłam rośliny i przysłali bez doniczek, a że nie doczytałam dokładnie to byłam mocno zdziwiona

Posadziłam na razie hakonki All Gold. Korzenie bez szału, ale nie jest źle. Nawet jedną udało mi się podzielić .
Wiolka5_7 19:31, 21 kwi 2022

Seslerię jesienną sadzę co 50 cm Red baronowi koniecznie ogranicznik wkop
Judith 19:31, 21 kwi 2022

Hakonki w miejscu:
tulucy 19:33, 21 kwi 2022

Jak się dała podzielić, to kobyła

Dużo jest rozczarowań przy otwieraniu zakupów. Najgorsze te, kiedy są to kolejne zakupy w "sprawdzonym" sklepie. A przychodzi barachło. Ubiegły rok był rekordowy chyba pod tym względem. Zaczęli sprzedawać wszystko, co miało jeden zielony listek....
Judith 19:41, 21 kwi 2022

Drobne podsumowanie: kupiłam wszystkiego za mało . Wynika to z faktu, ze pierwszy raz w taki sposób tworzę rabatę, czyli: od razu obsadzam całą, ale przede wszystkim - pierwszy raz rabata nie ma roślin przewodnich. Dotychczas zawsze rabata miała rosliny główne, do których sukcesywnie dosadzałam „ozdobniki”. Na nowej rabacie wszystkie rosliny bedą równoważne .
Nie wyznaczyłam sobie wcześniej doniczkami, gdzie co będzie, miałam tylko ogolną koncepcję i w efekcie liczba roślin okazała sie zdecydowanie zbyt mała .
Dziękuje za rady, będę rozkminiac .