Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 19:45, 21 kwi 2022

tulucy napisał(a)
Jak się dała podzielić, to kobyła

Dużo jest rozczarowań przy otwieraniu zakupów. Najgorsze te, kiedy są to kolejne zakupy w "sprawdzonym" sklepie. A przychodzi barachło. Ubiegły rok był rekordowy chyba pod tym względem. Zaczęli sprzedawać wszystko, co miało jeden zielony listek....

Kobyła zdecydowanie nie, ale wydusiłam z niej, co mogłam .
Jutro wyjmę z doniczki seslerie - zobaczymy jak sytuacja wyglada. Same roślinki są ładne, szczególnie właśnie sesleria.
Rojodziejowa 19:53, 21 kwi 2022

Wiem, że to nie będzie pasować idealnie, ale jak takie plamy mają być, to może sposób ułożenia mógłby być mniej więcej taki:

Żródło: https://pl.pinterest.com/pin/99501473010534979/

Tak sobie myślę, że te linie raczej nierównoległe i takie pląsające
Gruszka_na_w... 20:47, 21 kwi 2022

Ten Red Baron szybko się rozrośnie i w rzeczywistości nie będzie tworzył takiego łuku jak od cyrkla. Spokojnie może tak zostać.
Judith, masz w tej chwili na forum najbardziej okazałą hakone. U nikogo nie ma tak dużych listków.
Rozchodniki fajnie by też wyglądały zatopione pomiędzy seslerią. Ciapnęłabym tam kilka cisów fastigiata. Rozrzuconych tu i ówdzie. Bardzo je lubię na bylinowo-trawiastych rabatach.
Jako tani i skuteczny ogranicznik sprawdza się taka taśma szerokości 20 cm. Można zastosować profile aluminiowe, ale one są zbyt wąskie i imperata pod nimi przeskakuje.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 21:01, 21 kwi 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ten Red Baron szybko się rozrośnie i w rzeczywistości nie będzie tworzył takiego łuku jak od cyrkla. Spokojnie może tak zostać.
Judith, masz w tej chwili na forum najbardziej okazałą hakone. U nikogo nie ma tak dużych listków.
Rozchodniki fajnie by też wyglądały zatopione pomiędzy seslerią. Ciapnęłabym tam kilka cisów fastigiata. Rozrzuconych tu i ówdzie. Bardzo je lubię na bylinowo-trawiastych rabatach.
Jako tani i skuteczny ogranicznik sprawdza się taka taśma szerokości 20 cm. Można zastosować profile aluminiowe, ale one są zbyt wąskie i imperata pod nimi przeskakuje.

Tak! Właśnie taki jest plan na rozchodniki z seslerią . Moją inspiracją są rabaty Agi z Podwójnej natury bliźniaka . Rozchodników nie zamówiłam, bo nie było .
Cisa tam nie widzę, w roli wysokiego akcentu rozważałam trzcinnika KF, ale to ewentualnie potem.
Nie sądziłam, ze taśma da radę, nawet chyba taką mam, dziękuję za podpowiedź .
Hakonki mikruski słodkie są .
Magara 23:09, 21 kwi 2022

Ja za każdym zamówieniem internetowym mówię sobie - nigdy więcej I tak jest do następnego razu
Jak na tą porę roku dostałaś całkiem, całkiem Musisz wyobraźnię stłamsić i się przestawić
Judith 23:48, 21 kwi 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Wiem, że to nie będzie pasować idealnie, ale jak takie plamy mają być, to może sposób ułożenia mógłby być mniej więcej taki:

Żródło: https://pl.pinterest.com/pin/99501473010534979/

Tak sobie myślę, że te linie raczej nierównoległe i takie pląsające

To już wyższa szkoła jazdy . Chyba nie udźwignę .
Judith 23:49, 21 kwi 2022

Magara napisał(a)
Ja za każdym zamówieniem internetowym mówię sobie - nigdy więcej I tak jest do następnego razu
Jak na tą porę roku dostałaś całkiem, całkiem Musisz wyobraźnię stłamsić i się przestawić

E tam! Nie muszę . Będę stacjonarnie kupować .
Magara 23:52, 21 kwi 2022

Judith napisał(a)

E tam! Nie muszę . Będę stacjonarnie kupować .

To pozazdrościć, że masz gdzie Ja muszę zagryzać zęby i liczyć na to, że się nie będę wkurzać jak paczka dotrze
Johanka77 00:00, 22 kwi 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Wg mnie hakone jak na tę porę roku, to są bardzo duże

Dokładnie to samo pomyślałam!
Johanka77 00:05, 22 kwi 2022

Judith napisał(a)
Cała rabata jest taaaka duża

Mi się to podoba.
Ja teraz jestem na etapie trenowania plam bardzo fajnie!

Jedynie bym rozstrzelała trochę te rośliny tak na 40-50 cm