Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Agatorek 22:25, 05 maj 2021

Historia krzaczka świetna

I uświadomiłaś mi właśnie, że cebulki się układa, a nie wrzuca. I że mają górę i dół. Może nie zapomnę
Judith 22:29, 05 maj 2021

Alija napisał(a)
Rzeczywiście szafirki szaleją piękna szafirowa rzeczka.
Tulipanki też ładne, ja tak sobie czasem gdzieś posadzę, zapomnę i na wiosnę niespodzianka. Ale mam też kilka, które kwitną już od ładnych kilku lat ( niestety dosłownie parę sztuk).

Alicja, dziękuję .
Ja mam na cebulowe taki sposób, ze umieszczam tabliczkę w miejscu sadzenia i - w miesiącach, w których jest tam łyso - wiem, ze jest to miejsce zakazane .
mrokasia 22:32, 05 maj 2021

Judith napisał(a)

Wojtek Gugel mówi, ze brzozolistna dorasta do 70 cm, max do 100 cm, a ten to potwór - miał ze 2,5 m.

O rety, to ja takiego czegoś nie znam .

A historia boska .
Judith 22:47, 05 maj 2021

mrokasia napisał(a)

O rety, to ja takiego czegoś nie znam .

A historia boska .

A może to nie jest tawuła wogóle? Jutro zrobię zdjęcie z bliska (aparatem! a co!) to może sie sytuacja wyjaśni. Prócz tych zmartwychwstałych dwóch krzaczków mam takich samych jeszcze kilka. Dwa są cięte na kule, a inne tworzą żywopłot.
Judith 22:49, 05 maj 2021

Agatorek napisał(a)
Historia krzaczka świetna

I uświadomiłaś mi właśnie, że cebulki się układa, a nie wrzuca. I że mają górę i dół. Może nie zapomnę

Nie zapomnisz. Jesienne sadzenie cebul to ważne i dostojne wydarzenie .
Dopisałam jeszcze do informacji o sadzeniu szafirków, ze to są dwa rzędy!
mrokasia 23:01, 05 maj 2021

Judith napisał(a)

A może to nie jest tawuła wogóle? Jutro zrobię zdjęcie z bliska (aparatem! a co!) to może sie sytuacja wyjaśni. Prócz tych zmartwychwstałych dwóch krzaczków mam takich samych jeszcze kilka. Dwa są cięte na kule, a inne tworzą żywopłot.

No ciekawe, koniecznie zrób zdjęcie z bliska na listki. A masz może takie z kwiatami z zeszłych sezonów?
Judith 23:07, 05 maj 2021

mrokasia napisał(a)

A masz może takie z kwiatami z zeszłych sezonów?

Tylko z daleka - tak jak na poprzednim zdjęciu.
Agatorek 23:31, 05 maj 2021

Judith napisał(a)

Nie zapomnisz. Jesienne sadzenie cebul to ważne i dostojne wydarzenie .
Dopisałam jeszcze do informacji o sadzeniu szafirków, ze to są dwa rzędy!

Ale w jednym rowku?
Judith 09:27, 06 maj 2021

Mam pytanie do znawczyń cisów: jaka odmiana jest najlepsza na formowanie w kulę?
Miałam upatrzony kulisty w pokroju cis Anna, ale nie ma już tej oferty, a nigdzie nie mogę znaleść...
mrokasia 09:43, 06 maj 2021

Judith napisał(a)
Mam pytanie do znawczyń cisów: jaka odmiana jest najlepsza na formowanie w kulę?
Miałam upatrzony kulisty w pokroju cis Anna, ale nie ma już tej oferty, a nigdzie nie mogę znaleść...

Z tego co wiem to zwykły baccata. Tylko warto popatrzeć bo bywają takie z jednym wyraźnym pniem i wtedy lepiej taki na stożek wyprowadzić. Teraz kupiłam 5 sztuk baccaty i będę formować, już są całkiem przyzwoite kule.
Mam też odmianę Densiformis i po 3 latach mam całkiem fajne poduchy, zobaczymy co będzie dalej.
A teraz kupiłam też (oprócz Anny, bo mi się udało ) kilka sztuk Repandensa i zamierzam ciąć na poduchy - tylko tu tu nie jestem pewna efektu .