Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 10:14, 06 maj 2021

mrokasia napisał(a)

Z tego co wiem to zwykły baccata. Tylko warto popatrzeć bo bywają takie z jednym wyraźnym pniem i wtedy lepiej taki na stożek wyprowadzić. Teraz kupiłam 5 sztuk baccaty i będę formować, już są całkiem przyzwoite kule.
Mam też odmianę Densiformis i po 3 latach mam całkiem fajne poduchy, zobaczymy co będzie dalej.
A teraz kupiłam też (oprócz Anny, bo mi się udało ) kilka sztuk Repandensa i zamierzam ciąć na poduchy - tylko tu tu nie jestem pewna efektu .

Kasia, ale baccata ta to nie jest ogólna nazwa rodzaju?
Densiformis znalazłam - podoba mi sie! Tylko drogi trochę . Myślę jeszcze nad hilli, ale tu właśnie mam watpliwosc odnośnie formowania w kulę ...Chcę dziś zamówić, bo już od kilku tygodni na froncie straszy puste miejsce po bukszpanach i zaczęło mnie to wkurzać mocno .
Chyba będzie densiformis - dziękuję .
mrokasia 15:32, 06 maj 2021

Masz rację - taxus baccata to nazwa ogólna cisa pospolitego, a np. cis pośredni to taxus media. I teraz każdy z nich może być w odmianach . Ale można kupić po prostu cisy baccata, bezodmianowe (ciężko dostać) i one są podobno dobre i na kule i na stożki i na żywopłoty. U baccata gałązki boczne rosną poziomo i gęsto i dlatego łatwo je formować np. w kule.
Z Hilli/Hicksi kulę będzie ciężko zrobić. One wypuszczają silne pionowe gałęzie. Mam dwa pod garażem i po pierwsze związałam je wewnątrz by były węższe w a po drugie one są szczupłe dołem a rozszerzają się ku górze - mają kształt takiego jaja węższego u dołu. Ja je tnę na takie walce ale nie są walcami od samego dołu i nigdy się tak dołem chyba nie zagęszczą.
Zobacz mój Hilli pod garażem (daj znaka to potem usunę foty)

Densiformis - to ten sam egzemplarz, z różnych stron wygląda różnie, jeszcze mu sporo brakuje ale wg mnie rokuje , muszę go przyciąć solidnie.

Judith 16:23, 06 maj 2021

Dziękuję za zdjęcia, nie usuwaj! Będę mieć porównanie .
Sprawa się komplikuje, bo znalezione w Internecie densiformis nie maja zdjecia sadzonek, wysłałam maila z prosba o przesłanie zdjęcia, ale od rana cisza...
Następne zadzwoniłam do okolicznej szkółki, tam pan nie słyszał ani o cisach Anna, ani densiformis, stwierdził lekceważąco, ze to jakieś wynalazki .
Wiec sie zastanawiam nad zmianą koncepcji - zamiast sąsiadujących ze sobą kulek cisowych - niski żywopłocik cisowy. Wtedy nawet cis Wojtek będzie git... Chyba tak zrobię, bo wkurza mnie przydługie szukanie.
Kokesz 16:46, 06 maj 2021

A ellegantissima? Ja mam z niego kulki.
Hilli mam na żywopłocie. Jak tnę mocno górą to ładnie się zagęszcza.
Z baccaty mam stożki i teraz kupiłam małe baccaty na żywopłot.
A Davida mam na leśnej jako chude wykrzykniki
Judith 19:19, 06 maj 2021

Renata, elegantisma fajny pokrój ma, ale żółtawy jest i to mi się nie podoba...
Jutro jade do centrum ogrodniczego i borę, co jest. Może sie trafi bezodmianowy?
Judith 19:24, 06 maj 2021

Zabaw aparatem dzień drugi

UrsaMaior 19:25, 06 maj 2021

Elegantissima tylko na słońcu ma te młode przyrosty jasne, potem kolor łagodnieje. Mam z niej kilka kul, super się sprawuje.
Judith 19:28, 06 maj 2021

Judith 19:31, 06 maj 2021

Ogrodowy szkodnik w wersji zamyślonej:

I rozbrykanej:
Judith 19:33, 06 maj 2021

UrsaMaior napisał(a)
Elegantissima tylko na słońcu ma te młode przyrosty jasne, potem kolor łagodnieje. Mam z niej kilka kul, super się sprawuje.

O! U mnie byłby niemal cały dzień w cieniu...
Hmmmm...