Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Mary 15:09, 31 mar 2023

Może choiny kanadyjskie?
Gruszka_na_w... 15:14, 31 mar 2023

Judith napisał(a)
Kurczę blade, coraz bardziej mi się te graby fastigata podobają...
Czy one dadzą radę przy brzozie?

U mnie na froncie i na przedpłociu rośnie 5 grabów fastigiata. Nigdy ich nie cięłam (każde cięcie przyspiesza wypuszczanie nowych pędów). Wsadzałam 6 lat temu 1.5 m patyczki. Teraz mają ze 4 metry. Moim zdaniem ich wcale nie trzeba ciąć. Są naturalnie wąskokolumnowe. Grab ma sercowy system korzeniowy. Jego korzeń będzie sięgał głębiej niż brzozy. Na początku trzeba by pamiętać o podlewaniu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 15:21, 31 mar 2023

Haniu, mi na cięciu z szerokości nie zależy, ale na cięciu wysokości. Bo to byłoby pod brzozą i najwyżej 3,5 metra mogłyby mieć.
Judith 15:25, 31 mar 2023

Mary napisał(a)
Może choiny kanadyjskie?

Raczej na thuje zdecydowałabym się, gdybym brała pod uwagę iglaki. Ta opcja wciąż jest na tapecie .
Gruszka_na_w... 15:28, 31 mar 2023

To może lepiej poszukać drzewa, które dorasta do 4 m. Po co komplikować sobie życie balansowaniem na drabinie.
jarząb pospolity 'Flanrock' - 3-5 m wys.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 15:36, 31 mar 2023

Kurcze, no wlasnie tego się obawiałam, ale dziewczyny pisał, że luz. No i juz nie wiem...
Teraz moja pierwotna koncepcja zaczyna mi skakac po głowie - czyli kolejne klony Globosum w szpalerze .
Mam plan jechać dzisiaj do szkółki i niewykluczone, że cos przywiozę na spontanie .
Makao 15:40, 31 mar 2023

Bo tam już masz te klony więc wsadzenie ich byłoby po prostu bezpiecznym rozwiązaniem
Martka 15:40, 31 mar 2023

Omg Judith, w biegu czytam o akcji - powiem Ci, że ja bym w tej sytuacji stawiała na gęstą i szybką przesłonę - może nawet nie sezonową? … dumam. Graby potrzebują kilku dobrych lat, a większe okazy to kilka stówek za drzewo… Duże tuje w dobrej cenie miały jakiś czas temu Szkółki Za + moj + końcówka jak w wyrazie „swojskie”, może tam zerknij?
Judith 15:47, 31 mar 2023

Martka, właśnie do nich chcę się dzisiaj wybrać . Kupiłam tam moje klony .
Judith 15:48, 31 mar 2023

Makao napisał(a)
Bo tam już masz te klony więc wsadzenie ich byłoby po prostu bezpiecznym rozwiązaniem

Nooo, to fakt .