Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

tulucy 09:15, 01 kwi 2023

Tuje są żarłoczne i daleko idą z korzeniami... Inne rośliny od nich uciekają. Nawet takie posadzone 3, 4 metry dalej. Moje jabłonki tak się od nich odchylały.

tulucy 09:16, 01 kwi 2023

Judith napisał(a)
Agnieszko, sąsiad ma wysoki parter i wysoko posadowiony taras. Taki punkt widokowy se zrobił… Jest daleko od ogrodzenia, ale wiesz… z daleka też sue będzie gapił .

Ładny widok mu zapewniasz na swój ogród, to co se będzie chłop zasłaniał
Wiaan 09:47, 01 kwi 2023

Mam pytanie o kompostownik, czy na dnie rozkładałaś siatkę na krety i włókninę, czy bezpośrednio na ziemi powstał?
Angelika95 10:18, 01 kwi 2023

tulucy napisał(a)
Tuje są żarłoczne i daleko idą z korzeniami... Inne rośliny od nich uciekają. Nawet takie posadzone 3, 4 metry dalej. Moje jabłonki tak się od nich odchylały.

Będę sadziła miskanty przed tujami, jaki radziłabyś odstęp od tui?

Judith 10:26, 01 kwi 2023

Magara napisał(a)
Ale się dzieje...
Bardzo Ci współczuję sąsiada, który robi coś bez większego sensu, a zapewne i bez pomyślunku głębszego
Ale widzę, że pomysłów miliard jest
Dorzucę swój - skoro Ci się ŚŚ lamarcka spodobała - to może one tam??? Prowadzone nie w formie wielopiennej ale drzewek? Dorasta do 5 metrów max, wcześnie startuje, ładna jest, majątku nie kosztują, a do tego by były nawiązaniem do tej, którą wczoraj sadziłaś
Mam dwie, kupowałam w Borysławicach, prosiłam o sadzonki, które na drzewka będę prowadzić. Takie dostałam, przyrastają szybko, osobiście jestem zadowolona

ŚŚ odpada, bo zajmuje zbyt dużo miejsca. Założenie podstawowe jest takie, by zachować brz zmian (albo prawie brz zmian) zakątek z ławeczką.
I tu chciałam napisać, ze poza tym w tym miejscu jrst ciemno, ale ja nie wiem przecież jak tu teraz będzie .
Judith 10:28, 01 kwi 2023

tulucy napisał(a)

Lucy, mam Thuje w ogrodzie w roli żywopłotu.
Żyjemy w zgodzie
Judith 10:30, 01 kwi 2023

Angelika95 napisał(a)

Będę sadziła miskanty przed tujami, jaki radziłabyś odstęp od tui?

Ja mam miskanty SilberSpinne w odległości ok. 1 metra od pnia thuj. Rosną bardzo dobrze.
Judith 10:35, 01 kwi 2023

Wiaan napisał(a)
Mam pytanie o kompostownik, czy na dnie rozkładałaś siatkę na krety i włókninę, czy bezpośrednio na ziemi powstał?

Sam kompostownik stoi na betonowych obrzeżach (żeby drewno nie miało bezpośredniego kontaktu z ziemią), natomiast dno nie jest niczym wyłożone, wrzucam wszystko bezpośrednio na ziemię.
Ale zastanowiła mnie koncepcja siatki na krety - po co ona w kompostowniku?
Judith 10:44, 01 kwi 2023

Dziewczyny, po wczorajszych atrakcjach sąsiadowych emocje opadły i postanowiliśmy nie działać na wariata, a może nawet poczekać na czas, gdy rośliny okoliczne będą juz w fazie rozwiniętej. Wówczas zarówno obecna sytuacja będzie stosowniejsza do oceny strat, jak i drzewka dostępne w szkółkach będą miały szansę na pokazanie swojej urody.
Baaaardzo Wam dziękuję za WSZYSTKIE sugestie i wsparcie :-* :-* . Sama jestem ciekawa, który pomysł będzie realizowany, gdy juz się nam wszystko ułoży w głowach .
Wiaan 11:19, 01 kwi 2023

Judith napisał(a)

Sam kompostownik stoi na betonowych obrzeżach (żeby drewno nie miało bezpośredniego kontaktu z ziemią), natomiast dno nie jest niczym wyłożone, wrzucam wszystko bezpośrednio na ziemię.
Ale zastanowiła mnie koncepcja siatki na krety - po co ona w kompostowniku?

Mój dział techniczny będzie właśnie układał na betonach, a o siatce i włókninie myślałam dlatego, ponieważ za płotem rosną tuje i korzenie powędrują pewnie do kompostu, przerastają mi również kłącza jeżyn, nie wiem jak się ich pozbyć na dobre.
Oglądałam filmik Marty P. z Leniwej... i układała włókninę aby nornice sie nie przedostawały, ale też przed korzeniami tuji. Zawsze mi się wydawało, że kompostownik powinien być bezpośrednio na ziemi, a tu się człowiek różnych rzeczy naogląda, naczyta i ma dylematy