Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Wiaan 11:20, 01 kwi 2023

Judith napisał(a)
Dziewczyny, po wczorajszych atrakcjach sąsiadowych emocje opadły i postanowiliśmy nie działać na wariata, a może nawet poczekać na czas, gdy rośliny okoliczne będą juz w fazie rozwiniętej. Wówczas zarówno obecna sytuacja będzie stosowniejsza do oceny strat, jak i drzewka dostępne w szkółkach będą miały szansę na pokazanie swojej urody.
Baaaardzo Wam dziękuję za WSZYSTKIE sugestie i wsparcie :-* :-* . Sama jestem ciekawa, który pomysł będzie realizowany, gdy juz się nam wszystko ułoży w głowach .

Bardzo dobry pomysł, nerwy są złym doradcą
Judith 11:24, 01 kwi 2023

Wiaan napisał(a)

Mój dział techniczny będzie właśnie układał na betonach, a o siatce i włókninie myślałam dlatego, ponieważ za płotem rosną tuje i korzenie powędrują pewnie do kompostu, przerastają mi również kłącza jeżyn, nie wiem jak się ich pozbyć na dobre.
Oglądałam filmik Marty P. z Leniwej... i układała włókninę aby nornice sie nie przedostawały, ale też przed korzeniami tuji. Zawsze mi się wydawało, że kompostownik powinien być bezpośrednio na ziemi, a tu się człowiek różnych rzeczy naogląda, naczyta i ma dylematy

Przed korzeniami - aaa, no to ma sens. Nie pomyślałam o tym.
Ale żeby sobie kret nie mógł tam ryć albo nornica? Tylko wzruszy nieco kompost, a to chyba dobrze? A może chodzi o to, ze zje dżdżownice?
Mary 11:42, 01 kwi 2023

Judith napisał(a)
Dziewczyny, po wczorajszych atrakcjach sąsiadowych emocje opadły i postanowiliśmy nie działać na wariata, a może nawet poczekać na czas, gdy rośliny okoliczne będą juz w fazie rozwiniętej. Wówczas zarówno obecna sytuacja będzie stosowniejsza do oceny strat, jak i drzewka dostępne w szkółkach będą miały szansę na pokazanie swojej urody.
Baaaardzo Wam dziękuję za WSZYSTKIE sugestie i wsparcie :-* :-* . Sama jestem ciekawa, który pomysł będzie realizowany, gdy juz się nam wszystko ułoży w głowach .

Popieram.
Mary 11:51, 01 kwi 2023

Wiaan napisał(a)

Mój dział techniczny będzie właśnie układał na betonach, a o siatce i włókninie myślałam dlatego, ponieważ za płotem rosną tuje i korzenie powędrują pewnie do kompostu, przerastają mi również kłącza jeżyn, nie wiem jak się ich pozbyć na dobre.
Oglądałam filmik Marty P. z Leniwej... i układała włókninę aby nornice sie nie przedostawały, ale też przed korzeniami tuji. Zawsze mi się wydawało, że kompostownik powinien być bezpośrednio na ziemi, a tu się człowiek różnych rzeczy naogląda, naczyta i ma dylematy

Jak ta włóknina zostanie bardzo szczelnie ułożona to w jaki sposób mają się tam dostać dżdżownice i inne potrzebne w kompostowniku organizmy? Jak nie będzie szczelnie do korzenie i tak przejdą. Nawet jak będzie szczelnie to też przejdą tylko dłużej to potrwa. Próbowałam sądzić maliny w donicach wkopanych w ziemię szczelnie wyłożonych agrotkaniną. Nie sprawdziło się. Korzenie szybko się wydostały.
Makao 15:40, 01 kwi 2023

I bardzo dobra decyzję podjeliscie. Tylko spokój nas uratuje
sarenka 16:22, 01 kwi 2023

Poczytalam,że posadziłam śś, ja mam u siebie 4, w zeszłym roku posadziłam 2. Mam 2x obelisk, 1 balerina i jednak nie pamiętam jaka, ale puszcza od korzenia więc krzaczek się zrobi u nas tylko ja lubię owoce śś
edi75 16:50, 01 kwi 2023

Cześć ... dziękuję za odwiedziny...Zajrzyj Jeszcze...mam pytanie o coniki
Judith 17:18, 01 kwi 2023

sarenka napisał(a)
Poczytalam,że posadziłam śś, ja mam u siebie 4, w zeszłym roku posadziłam 2. Mam 2x obelisk, 1 balerina i jednak nie pamiętam jaka, ale puszcza od korzenia więc krzaczek się zrobi u nas tylko ja lubię owoce śś

Przyznam, ze ja kierowałam się wyłącznie jej urodą, owoce są dodatkiem, z którego jeszcze nie wiem czy skorzystam .
Judith 17:18, 01 kwi 2023

edi75 napisał(a)
Cześć ... dziękuję za odwiedziny...Zajrzyj Jeszcze...mam pytanie o coniki

Byłam
Makao 17:53, 01 kwi 2023

My lubimy wszyscy owoce Obeliska. Bardzo smaczne choć delikatną cierpkość czuć.

Spiszymy się z jedzeniem bo jak ptaki są pierwsze to srają na fioletowo na placyk z ogniskiem