Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

April 19:52, 30 mar 2023

Szybka jesteś, szast prast i posadzone.
Też podziwiam dłubaninę twojego mężatego. Fajnie będzie, co ja piszę, już wygląda fajnie. Szkoda że mój totalnie nie jest manualnie uzdolniony do żadnych prac. Wszystko muszę sama.
Dziś walczyłam z winobluszczem w dwóch miejscach. Omal nie poległam. Co mi przyszło do głowy to posadzić
Judith 20:46, 30 mar 2023

April, mus korzystać, gdy jest pogoda .
O winobluszczu poczytałam tu na forum i pomysły na niego zniknęły jak sen złoty .
Dzuekuję za pochwaly dla mężowego dzieła .
Agatorek 21:34, 30 mar 2023

Judith napisał(a)
Dziewczyny, udzielił mi się Wasz entuzjazm .
ŚŚ już w ziemi, a przy okazji posadziłam seslerie. Tym sposobem nam zero doniczek i nie muszę pamiętać, żeby je podlewać .

No i super
Fajnie, że skorzystałaś z pogody. Oby więcej było takich dni
Makao 21:57, 30 mar 2023

Ja posadziłam sobie winobluszcz ale ten trójklapowy 'Veitchii'. Póki co 3 lata już minęło a on niewiele przyrósł. Może te odmianowe są mniej inwazyjne.
Magara 00:02, 31 mar 2023

Pięknie Ci sadzenie poszło?
Jaka to ŚŚ? Lamarcka? Chyba nie doczytałam wcześniej co zamawiałaś.
Judith 09:43, 31 mar 2023

Makao napisał(a)
Ja posadziłam sobie winobluszcz ale ten trójklapowy 'Veitchii'. Póki co 3 lata już minęło a on niewiele przyrósł. Może te odmianowe są mniej inwazyjne.

Dziwna roślina - albo rośnie jak szalona, albo wcale

Mnie winobluszcz zachwycał od dawna - przepiękne przebarwienia jesienne pierwszy raz widziałam na budynku Muzeum Narodowego we Wrocławiu. Polecam zobaczyć przy okazji na żywo, a teraz na zdjęciach w Internecie .
Potem widziałam na słupach i ogrodzeniach w mojej obecnej miejscowości - wspaniały widok i - mając juz swój ogrod - tez zapragnęłam takiego. Ale opinie czytanie tu na Ogrodowisku juz dobrych kilka lat temu mnie od tego pomysłu odwiodły . Czytał wówczas o trójklapowym, ale nie chciałam ryzykować . Poszłam w bluszcz i teraz mam słup elektryczny nim porośnięty . Jego wada jest zasadnicza - brak przebarwień... No i po 8 latach też musze go pilnować, niektóre pędy są naprawdę grubaśne!
Judith 09:46, 31 mar 2023

Magara napisał(a)
Pięknie Ci sadzenie poszło?
Jaka to ŚŚ? Lamarcka? Chyba nie doczytałam wcześniej co zamawiałaś.

Tak, to ŚŚ Larmacka. Zachwyciła mnie u Wioli i Agi z Podwójnej natury bliźniaka. Potem kupiła Wiaan i ja oczami duszy zobaczyłam ją na rabacie, której brakowało czegoś wyższego. No i jest .
Judith 10:01, 31 mar 2023

Pamiętacie ten widok?

No to juz go nie będzie . Sąsiad właśnie wycina leszczynę rosnącą tuz za ogrodzeniem i tworząca takie piękne tło... :-

Pojęcia nie mam po co pozbywa się takiej przesłony. Nie ma ogrodu, a jedynie zaniedbane podwórko, to jedna z niewielu roślin u niego rosnących...

EDIT: Juz kombinuję jak i z czego zrobić przesłonę... Pierwsza myśl - zlikwidować kratkę za ławką (lub mocno ją przesunąć do przodu wraz z ławką) i posadzić 2, 3 klony Globosum - tworzyłyby szpaler z tym widocznym na zdjęciu... Co myślicie? Jakie ewentualnie inne opcje?
Makao 10:30, 31 mar 2023

A ja rozumiem jego decyzję. Leszczyna jest inwazyjną rośliną. A ta wyglada na dość starą więc pewnie dużo odrostów mu dawała i się wkurzył.
My mamy podobny problem z czeremchami za siatką. Piękne tło i zapach ale zaczęła puszczać odnogi u nas w ogrodzie. W ubiegłym sezonie sami jedną ścieliśmy i potraktowaliśmy korzeń roundapem żeby nie odżyła przypadkiem bo to twarde sztuki są.

Może nawet nie zauważyłaś że u ciebie małe leszczynki przy płocie się pojawiły.

Szpaler z klonów dobry pomysł zwłaszcza że już tam masz owego.
mrokasia 10:35, 31 mar 2023

Tiaaaa, nie ma co się niestety przyzwyczajać do tego co za płotem, sama się o tym boleśnie przekonałam...
Szpaler klonowy ładnie by w tym miejscu wyglądał. Pytanie tylko czy taka wysokość przesłony Ci wystarczy. Jeśli nie to może brzozy???