Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Basieksp 18:20, 10 wrz 2023

Ogród też 10/10 I zawsze hanoki podglądam i podziwiam, bardzo ładnie Ci rosną co do prac ogrodowych, u nas tak gorąco, że nie da się nic robić w ogrodzie, teraz dopiero jest trochę chłodniej
Judith 20:56, 10 wrz 2023

mrokasia napisał(a)

Baaardzo kojący widoczek .

To prawda . Dziękuję .

mrokasia napisał(a)
I jeszcze napisz co było w tych doniczkach .

Cisy repandens, funkie, Thuje Danica, rdest zmienny, zawilce Margarete, wrzośce, trzmielina szczepiona na pniu, kłosowce, hibiskus, molinia 'HEIDEBRAUT'.
Możliwe, ze coś pominęłam .
Judith 20:59, 10 wrz 2023

Basieksp napisał(a)
Ogród też 10/10 I zawsze hanoki podglądam i podziwiam, bardzo ładnie Ci rosną co do prac ogrodowych, u nas tak gorąco, że nie da się nic robić w ogrodzie, teraz dopiero jest trochę chłodniej

Dziękuję, Basiu .
U nas tez gorąco, ale jeśli jest do 30 stopni to dla mnie w cienistym ogrodzie jest dobrze, a nawet bardzo dobrze .
LIDKA 21:15, 10 wrz 2023

Sporo roślin dosadziłaś. U mnie był upał i mi się nie chciało dziś nic.

Widoczkj na ogród kojące.
mrokasia 21:28, 10 wrz 2023

No wiesz, takie zakupy a Ty nic nie pokazujesz? Ani przed posadzeniem ani po??? Foch!!!
Alija 21:34, 10 wrz 2023

Judith napisał(a)

Z kółka pod sosnami wyrzuciłam tawułki - marne były od kilku lat, słabo kwitły, wysychały przeokrutnie. Póki co poszły do doniczek, zobaczymy co z nimi dalej. A w ich miejsce przyszły funkie - od razu lepiej

Piękne widoczki. Funkie bardzo ładnie się tu prezentują i myślę, że one dadzą tu sobie świetnie radę, tawułki wolą bardziej wilgotne stanowiska, miałaś dobry pomysł.

Różowe begonie w donicach bardzo ładne, też je lubię, co roku kupuję białe, są bezproblemowe.
Judith 09:47, 11 wrz 2023

LIDKA napisał(a)
Sporo roślin dosadziłaś. U mnie był upał i mi się nie chciało dziś nic.

Widoczkj na ogród kojące.

Ja po tygodniu (no dobra - po 3 dniach w tygodniu) zabijających chęć do życia dojazdów do pracy i wieczornych powrotów jestem tak spragniona działań, że rzucam się na wszystko jak szczerbaty na suchary: ogród, rower, basen, kawa na mieście, szperanie po CO, daleki spacer z psem - wszystko kcem! Żadna pogoda mnie nie odstraszy .
Judith 09:48, 11 wrz 2023

mrokasia napisał(a)
No wiesz, takie zakupy a Ty nic nie pokazujesz? Ani przed posadzeniem ani po??? Foch!!!

Tak nic to nie - przeca pokazywałam funkie i hibiskusa
Judith 09:50, 11 wrz 2023

Alija napisał(a)

Piękne widoczki. Funkie bardzo ładnie się tu prezentują i myślę, że one dadzą tu sobie świetnie radę, tawułki wolą bardziej wilgotne stanowiska, miałaś dobry pomysł.

Różowe begonie w donicach bardzo ładne, też je lubię, co roku kupuję białe, są bezproblemowe.

Taaa, te tawułki już od kilku lat mnie denerwowały. W tym wpadłam w szał zakupowy i wreszcie trafiłam z czymś na ich miejsce .
Piękne sa tez czerwone begonie, u mnie w donicy są przy rabatce czerwonej .
Judith 11:58, 11 wrz 2023

Przypomniałam sobie o luźnym spisie zadań na ten sezon i postanowiłam bez napinki sprawdzić, co udało się zrealizować.
Sporo się udało

Spis prac (poczyniony w dniu 16 stycznia, skopiowany ze strony 576):

1. dokończenie budowy szopki (mąż) - ZROBIONE (zostało dokończenie ocieplenia, na dniach)
2. zrobienie mebli na taras (mąż) - ZROBIONE
3. umycie kostki (prace przeniesione z zeszłego roku) - NIE ZROBIONE, mam opory przed laniem tak dużej ilości wody...
4. urządzenie ganku altanki (nowe fotele i stolik wymagają oprawy ) - NIE ZROBIONE
5. instalacja pompy ciepła (firma) - ZROBIONE
6. urządzenie przygotowanej już rabaty z ciurkadełkiem - ZROBIONE, acz w miejsce ciurkadełka przyszła misa, dodatkowo rabata jest w tej chwili powiększana dwukrotnie
7. przesadzenie 5 thuj pod ogrodzenie - NIE ZROBIONE, może jeszcze, ale bez napinki
8. urządzenie rabaty na miejscu po przesadzonych thujach - NIE ZROBIONE (patrz punkt wyżej )
9. poszerzenie rabaty przy Pissardi oraz jej urządzenie - ZROBIONE
10. likwidacja pianki w trawniku (pozostałość po huśtawce dziecięcej) plus przeniesienie w to miejsce trawy zdjętej przy powiększaniu rabaty przy Pissardi - ZROBIONE
11. urządzenie miejsca przy wiatce, szopce in spe i kompostownikach (goła ziemia póki co) - ZROBIONE CZĘŚCIOWO
12. modyfikacja rabaty, z której usunięte zostały świerki conica - przesadzenie hortensji bobo w inne miejsce oraz posadzenie roślin proponowanych przez Andę - ZROBIONE acz ze zmienioną koncepcja na rośliny
13. rozważane - przesadzenie rododendronów z koła pod sosnami w miejsce po thujach (patrz punkt 5) - ZROBIONE acz rododendrony zostały przesadzone w miejsce z punktu powyżej
14. zmniejszenie połaci barwinkowej z dużego koła na rzecz rabaty trawiasto-kwietnej - ZROBIONE acz to proces na kilka lat
15. nieustające "dogęszczanie" i upiększanie rabat istniejących (ze szczególnym uwzględnieniem koła pod sosnami) - to punkt stały, coroczny, istnieje mglisty plan na to - ZROBIONE acz to proces
16. bieżąca pielęgnacja - to oczywiste
17. likwidacja dziwacznej ścieżki na rabacie powarzywnikowej (mąż) - ZROBIONE
18. usunięcie reszty płotku drewnianego przy rabacie powarzywnikowej i domknięcie jej obrzeżem betonowym (mąż) - ZROBIONE
19. malowanie bramy wjazdowej i furtki - ZROBIONE acz póki co tylko brama