Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 21:58, 13 lis 2023

Basieksp napisał(a)
Śliczne, energetyczne kolory w sam raz na dzisiejszy, listopadowy wieczór

Optymistyczne!
Judith 22:01, 13 lis 2023

Alija napisał(a)

Judith, jaki piękny, optymistyczny widoczek. Ile to miesięcy musimy jeszcze poczekać?
Ciekawa jestem różanki (czytam na bieżąco), róże Fairy akurat znam, są wytrzymałe i łatwe w obsłudze,
ale myślę, że na które byś się nie zdecydowała, to i tak będzie pięknie.

Alicjo, policzyłam na palcach i wyszło 8,5 miesiąca!!! OMG!!!
Dobrze, ze fotki zostały .
Dziękuję za opinię o Fairy . Zbieram wszystkie bardzo skrupulatnie .
olciamanolcia 22:10, 13 lis 2023

Pani a czy Ty przesadziłaś tę wisienkę?
Judith 22:11, 13 lis 2023

olciamanolcia napisał(a)
Pani a czy Ty przesadziłaś tę wisienkę?

A pewka . I nawet dokumentacja fotograficzna była .
olciamanolcia 09:30, 14 lis 2023

Judith napisał(a)
Wiśnia przesadzona. Kilka godzin pracy wespół z małżonkiem i koniec .
Roboty było sporo, bo żeby wykopać drzewko trzeba było zdjąć obrzeża, przy których rosło. Trzeba było wyznaczyć środek koła. Złożyć stelaż trampoliny. No i kopać, kopać, kopać . W międzyczasie ta część ogrodu została zagrabiona - 6 worów igliwia!

No dobra.
Było (zdjęcie z końca maja, na czerwono zaznaczona dotychczasowa miejscówka wisienki):

I jest. Niewiele widać, bo na wiśni liści brak

Nowa miejscówka to dawne miejsce trampoliny. Jest tu dużo słońca, planowałam tu różankę. No i dalej planuję . Ale akcja ruszy dopiero, gdy w przyszłym sezonie będę wiedziała, ze wiśnia przeżyła. Trzymam kciukasy

No idealnie wyglada na nowym miejscu - można by rzec-na honorowym miejscu
Cebulowych bym tam dała U mnie w lydlu tulipany za pół ceny som-chcesz Van Ejki?
Gruszka_na_w... 12:51, 14 lis 2023

Lubię do Ciebie zaglądać. Ilość liści do sprzątania u mnie wygląda potem o wiele optymistyczniej.
Wczorajsza fotka cudowna, tak jak i dzień, w którym ją wstawiłaś.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 15:22, 14 lis 2023

olciamanolcia napisał(a)

No idealnie wyglada na nowym miejscu - można by rzec-na honorowym miejscu
Cebulowych bym tam dała U mnie w lydlu tulipany za pół ceny som-chcesz Van Ejki?

Tulipany tam będą na pewno, ale dopiero, gdy rabatę urządzę czyli w przyszłym sezonie .
Za tulipany dziękuję, w tym roku już zamykam temat cebulowy .
Judith 15:23, 14 lis 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Lubię do Ciebie zaglądać. Ilość liści do sprzątania u mnie wygląda potem o wiele optymistyczniej.

Hehe

Wczorajsza fotka cudowna, tak jak i dzień, w którym ją wstawiłaś.

Nooo
sylwia_slomc... 12:05, 15 lis 2023

Liście dębowe długo się rozkładają, ale taka kołderka na zimę dla roślin.... i schronienie dla biedronek. Nie myślałaś? My zbieramy jesienią jedynie liście z orzecha no bo trują glebę , cała reszta zostaje. Wiosną szybko dzięki dżdżownicom znikają pod ziemią. A przepraszam z chodników i ścieżek sprzątam wszystkie liście, żeby potem na mokrych orła nie wywinąć zimą
Judith 12:55, 15 lis 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Liście dębowe długo się rozkładają, ale taka kołderka na zimę dla roślin.... i schronienie dla biedronek. Nie myślałaś? My zbieramy jesienią jedynie liście z orzecha no bo trują glebę , cała reszta zostaje. Wiosną szybko dzięki dżdżownicom znikają pod ziemią. A przepraszam z chodników i ścieżek sprzątam wszystkie liście, żeby potem na mokrych orła nie wywinąć zimą

Odpowiem jak co roku: kilkunastocentymetrowa (a zanim się uklepią to grubsza) warstwa dębowych liści nie stanowi ani kołderki dla roślin ani schronienia dla biedronek. Jest to wylęgarnia zgnilizny i pomrowów - liście dębu są jak folia rozłożona na rabatach. Ponadto tak gruba warstwa liści dębowych przykrywa szczelnie nie tylko ziemię, ale i rośliny rosnące na rabatach. A nie zniknie do wiosny. Ani nawet do kolejnej wiosny.