Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

Joann 00:51, 01 sie 2023

anuska2507 napisał(a)
Jaką masz odmianę świdośliwy?
Nie chcę Cię martwić, ale też mi się wydaje, że jeśli nie jest kolumnowa, to będzie jej za ciasno przy tych trawach. Widziałam dzisiaj w szkółce większe egzemplarze, one faktycznie dość szeroko rosną.

Larmancką. Nie martwię się, jak mi nie będzie pasować, przesadzę. Jeszcze biorę pod uwagę przesadzenie naprzeciwko garażu, ale na razie jest tam rupieciarnia. Już nie mogła dłużej stać w doniczkach
Joann 00:53, 01 sie 2023

Wiaan napisał(a)
Na tej nowej rabacie są również seslerie prawda? Ładne są Twoje, niby łatwe w uprawie a u mnie jedyna trawa, która tak sobie wygląda.

Tak, seslerie. Ja je bardzo lubię, u mnie są ładne i dlatego chcę mieć więcej. Nawet rozważam przekopanie rabaty polinkowej, wysadzenie ID i posadzenie właśnie seslerii.
Joann 00:55, 01 sie 2023

DariaB napisał(a)

Mój też wielki obrońca tego skrawka, który mamy, a nic przy nim nie robi, nawet nie kosi

U mnie to samo! Zresztą, ja też lubię kosic... ale bezczelne te chopy
Joann 00:58, 01 sie 2023

DariaB napisał(a)
Popieram Judith, tam jest jeszcze całkiem sporo trawnika, bez sensu upychać bo i tak się rozrośnie i trzeba będzie poszerzać rabatę.

Już wymierzone i posadzone, ale kolejna rabata powstanie w zamian za to oddanie trawnika z mojej strony, także ten tego
Joann 01:01, 01 sie 2023

olciamanolcia napisał(a)
Proso będzie wielkie- spójrz na moje przy tarasie
Ja bym nic do niego nie dosadzala - za mało masz miejsca . Pożre Ci tę ŚŚ. Za jakiś czas będziesz zmuszona albo zabrac śliwę albo podzielić proso.
Moje ma ponad 160 cm h

Te kulki tez Ci pod nim zginą.
Ja już daaaawno temu przerabiałam nasadzenia z trawami- były trawy i róże trawy i lawendy i wszystko mam poprzesadzane .

Justyś, wiem, że tak może być. Ale nie potrafię się oprzec zakupom i kupuje, a miejsca jak widzisz mało. No to upycham. Najwyżej przesadzę te ss. Co do kulek to też przeniosę, ale razie niech zostaną.

W ogóle to się już robi miszmasz, coś zaczyna nie grać, ale nie wiem co. Chyba polinkowa rabata pójdzie do przeróbki. Może tam ss?

U Ciebie proso wymiata
Joann 01:10, 01 sie 2023

LIDKA napisał(a)

Ja nie wiem jaki tu masz zamysł.
Ja bym te rabate pod płotem i rabate z prosem połączyła w L.
Wejście do basenu zostaw od strony ścieżki tam gdzie widać palety.
Żeby sie odsłonić od chwastowiska to albo żywopłot albo zielona siatka na płot. Ale masz tam tujki już to może warto dosadzić.

Czy będziesz coś robić ze ścianą garażu ?
I jak wygląda teren jak patrzysz z końca ścieżki na wprost , po prawej mając basen?

Lubie sie orientować w układach ogrodów które obserwuje. Stad tyle pytań.jak za dużo to wybacz.

Ładne masz to proso. Ja kupiłam inne i nie trafiłam.

Lidka, pytań nie jest dużo, no weź przestań.

Zamysł jest taki, że jak basenu nie będzie, to może i ławeczkę tam postawie, chce mieć dojście z dwóch stron, od ścieżki i od ogniska.

Na siatkę planuje bluszcz, kupię dużo sadzonek to będzie zimozielona ściana. Nie chce już tuj, bo mi zabiorą miejsce, a i tak mam mało

Na ścianie garażu będzie drewutnia, plan już jest, ale realizacja dopiero na wiosnę.

Teren przed basenem to graciarnia, którą nie będę Was straszyć uprzątnę, to pokażę na pewno, ja też lubię foty robocze

Proso teraz rzuca się w oczy, a w przyszłym sezonie to już chyba będzie gwiazdą. Szkoda, że nie trafiłaś, jeszcze możesz zakupić, widzisz, że warto. Justyna wiedziała, co sadzić przy tarasie
Joann 01:23, 01 sie 2023

Agatorek napisał(a)

Busz rzeczywiście świetny ❤️

Miałam napisać coś podobnego odnośnie nowej rabaty.
Naprawdę zmieni się jakoś wygląd trawnika bez tego kawałeczka?

Mojemu eMowi muszę chyba jakiś pomnik postawić, bo nic nie mówi o „trawniku” (z drugiej strony ja się nie pytam , czy mogę kawałek zabrać), tylko sam się dopytuje, gdzie jeszcze planuję nowe rabatki.
A jak mówię, że już nie planuję, to mi mówi, że wymiękam .

Aguś, Ty jesteś po prostu na innym levelu z M mój to jakiś taki nieogrodowy w ogóle. Dla niego właściwie mogłoby już tak zostać, już wcześniej było ok. Kolejne zmiany powodują u niego frustrację, biedny M, jeszcze nie wie, co wymyslilam
Joann 01:28, 01 sie 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Ja jakoś tej świdośliwy przy prosie nie widzę... Nie wiem... świdośliwa taka lekka w formie, artystyczna A proso northwind jest takie mocne, proste. Proso uwielbiam, świdośliwy też, ale nie widzę ich w zestawie zwłaszcza w tak bliskim sąsiedztwie.

Te tujki przy ogrodzeniu to bym pociągnęła na całości. Takie jednorodne tło jest fajne.
A w tym kącie co go tu nie widać po lewej co masz?

W tym kacie to jest rupieciarnia Oj, na razie nie pokazuje, muszę uprzatnac złom, kamienie itp.

Tuj już nie chcę, bo mi zabiorą miejsce, którego i tak mam mało.

Ja jakoś widzę re ss. Jak urośnie duza, podkrzesam ją tak, że pod nią będzie proso. Kolor liści mają ren sam, więc sąsiedztwo takie mi pasuje.

Ale... zaczyna się robić chaos. Gubię konsekwencje, bo za dużo chciejstw
Joann 01:31, 01 sie 2023

olciamanolcia napisał(a)

Ja to samo
juz nawet nie chodzi o jej zwiewność ale o to ,ze z czasem proso nabierze masy i nie będzie to dobrze wygladać.

A może dałabyś jakieś drzewko szczepione przy tych trawach jesli już coś tak bardzo potzebujesz dla nich towarzystwa.

Ale jakie drzewko? A co ja zrobię z tą ss?
Jedna rabata mnie denerwuje, ta z grackami i red baronem. Mogłabym ja przekopać
Joann 01:33, 01 sie 2023

ajka napisał(a)

Pogoda kijowa, zdążyłam posadzić tylko nowe liliowce. Za to wyrwałam sporo chwastów, a eM skosił trawnik, więc ogród trochę zyskał na wyglądzie. Może jutro coś ruszę, bo muszę jeszcze przesadzic hortensje, azalię i posadzić nową jezowkę. Pracy mi przybywa zamiast ubywać

Oj, coś wiem o tym, ale super podziałałaś! Też lubię skoszony trawnik