Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

Wiaan 10:31, 28 lip 2023

ŚŚ w rogu jeśli nie ud Ci się jeszcze zabrać trawnika ale też nie będzie całkiem zabierała słońca trawom, to proso jest mega
Judith 10:35, 28 lip 2023

Joann napisał(a)

Ja wykopalam i podzielilam gaure że dwa tygodnie temu, ścięłam do ziemi i odbija. Może nie czekaj do przyszłego sezonu?

Sporo pracy będzie wymagało przygotowanie miejsca (zrywanie darni, wybieranie śmieci, a to miejsce jest bardzo zasobne w śmieci; w zeszłym roku znalazłam - wśród standardowych zardzewiałych gwoździ i nakrętek po wódce tudzież jakichś szmat - CAŁĄ szklaną buteleczkę po syropie! ), a potem ziemi w nim (kopanie, dosypywanie dobroci).
Do obsadzania będzie się nadawać dopiero wiosną .
DariaB 11:11, 28 lip 2023

Joann napisał(a)

Dokładnie, trafnie to ujęłaś, tylko na co im ten trawnik ja się pytam?

Mój też wielki obrońca tego skrawka, który mamy, a nic przy nim nie robi, nawet nie kosi
DariaB 11:13, 28 lip 2023

mrokasia napisał(a)
Chwastowisko za płotem to z jednej strony przekleństwo bo wszystko przełazi a z drugiej błogosławieństwo bo sąsiadów brak .
Uparciuch z tego Twojego eM. Świdośliwę bym właśnie tak z boku umiejscowiła.

Kasia ja mam i sąsiada za płotem i chwastowisko, takie kombo
DariaB 11:15, 28 lip 2023

Popieram Judith, tam jest jeszcze całkiem sporo trawnika, bez sensu upychać bo i tak się rozrośnie i trzeba będzie poszerzać rabatę.
olciamanolcia 11:41, 28 lip 2023

Proso będzie wielkie- spójrz na moje przy tarasie
Ja bym nic do niego nie dosadzala - za mało masz miejsca . Pożre Ci tę ŚŚ. Za jakiś czas będziesz zmuszona albo zabrac śliwę albo podzielić proso.
Moje ma ponad 160 cm h

Te kulki tez Ci pod nim zginą.
Ja już daaaawno temu przerabiałam nasadzenia z trawami- były trawy i róże trawy i lawendy i wszystko mam poprzesadzane .
LIDKA 16:11, 28 lip 2023

Joann napisał(a)

Taa, niestety już zauważył, że przesunęłam rabatkę nieco w lewo, a ta bukowa jest szersza niż miała byc

Dzis pada, przerwa w pracy. Rabatka z większej odległości

Miała być do deski, będzie do żyłki. Chce tam wsadzić swidosliwe larmancka tylko czy teraz się tam zmieści? Może zrobić z granitu obrzeże przed trawami?

Czy tu na róg koło prosa?

Ja nie wiem jaki tu masz zamysł.
Ja bym te rabate pod płotem i rabate z prosem połączyła w L.
Wejście do basenu zostaw od strony ścieżki tam gdzie widać palety.
Żeby sie odsłonić od chwastowiska to albo żywopłot albo zielona siatka na płot. Ale masz tam tujki już to może warto dosadzić.

Czy będziesz coś robić ze ścianą garażu ?
I jak wygląda teren jak patrzysz z końca ścieżki na wprost , po prawej mając basen?

Lubie sie orientować w układach ogrodów które obserwuje. Stad tyle pytań.jak za dużo to wybacz.

Ładne masz to proso. Ja kupiłam inne i nie trafiłam.
Agatorek 16:58, 28 lip 2023

Judith napisał(a)

Jaki masz piękny busz w narożniku! Umknął mi jakoś, albo nie pokazywałaś jeszcze takiego ujęcia .

W temacie wielkości planowanej rabaty chcę Cię trochę podbuntować . Zapytałabym mężatego, o co mu chodzi? Dlaczego niby te pół metra ma dla niego takie znaczenie? Dla Ciebie to kłopot, bo musisz zastanawiać się, jak zmieścisz rośliny, które tam chciałabyś, że nie wspomnę, że po prostu zależy Ci na pięknym ogrodzie pełnym roślin (i cała robota z tą rabatą jest po Twojej stronie), a dla niego jaki to zysk?

Jeśli się wtrącam bez sensu - nie wahaj się powiedzieć .

Busz rzeczywiście świetny ❤️

Miałam napisać coś podobnego odnośnie nowej rabaty.
Naprawdę zmieni się jakoś wygląd trawnika bez tego kawałeczka?

Mojemu eMowi muszę chyba jakiś pomnik postawić, bo nic nie mówi o „trawniku” (z drugiej strony ja się nie pytam , czy mogę kawałek zabrać), tylko sam się dopytuje, gdzie jeszcze planuję nowe rabatki.
A jak mówię, że już nie planuję, to mi mówi, że wymiękam .
Rojodziejowa 17:53, 28 lip 2023

Ja jakoś tej świdośliwy przy prosie nie widzę... Nie wiem... świdośliwa taka lekka w formie, artystyczna A proso northwind jest takie mocne, proste. Proso uwielbiam, świdośliwy też, ale nie widzę ich w zestawie zwłaszcza w tak bliskim sąsiedztwie.

Te tujki przy ogrodzeniu to bym pociągnęła na całości. Takie jednorodne tło jest fajne.
A w tym kącie co go tu nie widać po lewej co masz?
olciamanolcia 21:40, 28 lip 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Ja jakoś tej świdośliwy przy prosie nie widzę... Nie wiem... świdośliwa taka lekka w formie, artystyczna A proso northwind jest takie mocne, proste. Proso uwielbiam, świdośliwy też, ale nie widzę ich w zestawie zwłaszcza w tak bliskim sąsiedztwie.

Te tujki przy ogrodzeniu to bym pociągnęła na całości. Takie jednorodne tło jest fajne.
A w tym kącie co go tu nie widać po lewej co masz?

Ja to samo
juz nawet nie chodzi o jej zwiewność ale o to ,ze z czasem proso nabierze masy i nie będzie to dobrze wygladać.

A może dałabyś jakieś drzewko szczepione przy tych trawach jesli już coś tak bardzo potzebujesz dla nich towarzystwa.