Kochana, trawnik i to dywanowy urośnie nawet na piachu - wiem z autopsji . Potrzebuje przede wszystkim wody, światła, nawożenia i koszenia. Ja mam na nowej części trawnik z rolki, na starej mam stary trawnik posiany lata temu na słabej piaszczystej ziemi, wielokrotnie zryty przez kreta itd. Aktualnie, po tygodniu ochłodzenia i opadów nie widać różnicy pomiędzy trawnikami. Aż sama byłam w szoku bo jeszcze dwa tygodnie temu dokładnie było widać gdzie kończył się trawnik z rolki a zaczynał ten stary. Teraz obydwa są jak dywan .
Dziś wyrwę się na zakupy i muszę coś kupić, ale najpierw planuje liść po listu obciąć u klona. Czytałam, że chore listki trzeba usunąć. Na drabince będę ciac ale czego się nie robi dla roślinek. Dam mu szanse, wylwcze i będę profilaktycznie go pryskać.
Ale rozumiem, że cierpliwość Ci się skończyła. Ten mączniak naprawdę szpeci, ciężko go wytępić podobno.
Trawka rośnie, to prawda, ogarnięte mniej więcej, ale wciąż czekam na przeniesienie kojca.
Mrokasiu, jakieś pocieszenie u Ciebie zieloniutko, pięknie, jest nadzieja, że i u mnie tak będzie. Ziemia wyrównana tylko grabiami, myślę, że wertykylacja zrobi swoje.
Można zatem mieć piękny trawnik jak z rolki, to super wiadomosc ja już widzę, że deszcze potrafią zdziałać cuda!
Rabatka dziękuje
Tak zrobię, miałam zostawić berberysy, ale je też muszę ratować, bo mi w końcu padną. Swoją drogą nie spodziewałam się, że akurat berberysy mogą zachorować. Zdawało się, że takie mocarne rosliny, a tu proszę.
No patrz trafiłam tu przez przypadek on Mrokasi i czytam o mączniaku. Mam akurat na tapecie bo do znajomych drzewko nowe przywiozłam z mączniakiem. Gdybym zauważyła wcześniej to bym nie wzięła ale wtedy miał może trzy plamki a teraz jest cały w plamkach. Wyszperałam dziś poradę Mazana na ten temat więc Ci wrzucam
Dziś wysadzam ID z rabaty wzorowanej na Polinkowa, u mnie trochę inne sąsiedztwo i już nie wygląda tak ładnie, nie pasuje mi tam. Będzie tam hakonka. Na rabacie klonowej natomiast podoba mi się bardzo.
Nowe miejsce, trawa rośnie.
Basen zwijamy jutro, przy siatce już posadzony bluszcz, ale zastanawiam się jeszcze nad wiklina.