Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

AgaBoso 16:30, 19 paź 2024

Fajnie, że napisałaś trochę więcej z historii lawendy. Moja lawenda też ma tylko brązowe gałązki a przed cięciem była piękna. Wierzę, że odbije.

Co to za proso? Jaką ma wysokość?
Joann napisał(a)
Dziś porzadki ogrodowe, zaczęłam od proso.

Judith 16:39, 19 paź 2024

Oglądam zdjęcia dokładniej i co ja paczę? Masz dodatkowy tarasik w połowie działki przy trawach? Nie widziałam go wcześniej . Świetna miejscówka i ta trawiasta rabata przy nim swietnie zrobiona .
Przeszłaś długą drogę od - nomen omen! - długiej kiszki ogrodowej do cudnie zaaranżowanej przestrzeni, do tego wspaniale wypielęgnowanej i takiej estetycznej . Bardzo miło patrzeć na to, co dzieje się w Twoim ogrodzie .
Angelika95 19:29, 19 paź 2024

Dziękuję za odpowiedź o bluszczu. Proso piękne, jak i cały ogród- zgadzam się z moją przedmówczynią Judith
LIDKA 20:22, 19 paź 2024

Asia a jakby modrzew dac zamiast brzegowego prosa ?
Agatorek 20:59, 19 paź 2024

Asia, też podziwiam lawendowe kulki, świetnie wyglądają

Na rabatach masz piękny busz ❤️
Joann 22:00, 19 paź 2024

Makao napisał(a)
Oooo ja też muszę powiązać trawy.

No dziś to był spontan, miałam zacząć od czegoś innego, ale były już takie roztrzepane. Ładne jeszcze, ale niedługo już byłyby takie. Związalam jeszcze 6 miskantow, wycięłam kocimiętkę, powyrywalam odętki. I dziewczyny, uważajcie. Mają gorsze rozlogi niż niejedne chwasty. Żałuję, że nie wsadziłam do doniczek i w ziemię. Teraz będę je wyrywać, bo opanowały cała rabatę!
Joann 22:04, 19 paź 2024

kasiab napisał(a)
Super robota Asiu❤️

Kasik:* Ty też nie leniuchujesz kochana tak dobrze mi bylo dziś w ogródku przy pracy, pełny relaks, choć plecy bolą
Joann 22:22, 19 paź 2024

kasiab napisał(a)
To zależy, czy będą przeszkadzać Ci igły

Nie, o igłach nawet nie pomyślałam. Zresztą, u mnie nie jest jakoś specjalnie czysto na rabatach. Nie usuwam wszystkich liści, jest taki trochę balagan, leżące igly nie rzucają się w oczy.

Modrzew posadzony. Zdjęcie z przymiarki, bo już było ciemno, jak wkopalam.

Jutro porobię zdjecia. Teraz dokumentuję na forum. Zwalniam pamięć w telefonie
Joann 22:27, 19 paź 2024

Judith napisał(a)
Asiu, modrzew to to drzewko w donicy? Jeśli tak - nie dawałbym go tutaj. Skraca perspektywę, a jak podrośnie zmniejszy ogród znacząco. Dodatkowo te dwa wysokie szczepione drzewa tworzą fajny efekt otwarcia na dalsza cześć ogrodu, to drzewko zaburzyłoby go.
Zapewne masz potrzebę czegoś wyższego tutaj? - może jakiś nieduży krzew? Hortensja bobo, tawuła japońska lub coś w tym stylu?

Judith, czytałaś mi w myślach chyba dokładnie to samo sobie myślałam, nie byłam pewna tylko, dlatego szybko poprosiłam o poradę. Tak, to to w donicy. Też widzę, że zaburzyłoby to efekt, który dają te dwie wiśnie. Zrobiłby się balagan.

Wsadziłam go w końcu między buki kumnowe przy siatce. Obfoce jutro.

Tutaj, na środku, coś muszę zmienić, bo właśnie jest za nisko. Nie chce hortensji, tawulek też nie. Mam tam malutkie cisy. Mogłabym wyhodowac na stoski albo kostki, ale tyle czekać na efekt...
Joann 23:37, 19 paź 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Fajnie, że napisałaś trochę więcej z historii lawendy. Moja lawenda też ma tylko brązowe gałązki a przed cięciem była piękna. Wierzę, że odbije.

Co to za proso? Jaką ma wysokość?

To proso Northwind. Zmierzę jutro, ale ma gdzies 1,5 m, nie są równej wysokości.
A kiedy obcięłaś? Musisz poczekać z miesiąc, moja po takim czasie wyładniała.