Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Bogdzia 23:25, 02 kwi 2012

Martek napisał(a)
Czuję się zaszczycona,ale nie bój się ))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Marto czego bym sie miała bac? Boję sie o pogodę bo jak jej nie bedzie to trudno bedzie tyle osób zmieścic w moim salonie.Krzeseł też braknie ale są schody ,mogą robic za krzesła.A tak na powaznie to trochę o tą organizację naprawdę się boję ale to nie dotyczy Ciebie.
Bogdzia 23:26, 02 kwi 2012

Marzena2007 napisał(a)
Zaintrygowała mnie ta Twoja szynka Bożenko. Chyba się skuszę na nią. A mój M marzy o wędzarni.

Spróbuj Marzenko jest kruchutka mniej słona ale bardzo dobra.
Mala_Mi 23:36, 02 kwi 2012

Bogdzia napisał(a)

a Ewy cytatat tylko namawia do śmiania i ja sie na to piszę, bo wydłuża życie i dłużej posiedzimy na ogrodowisku

Zawsze miałam zmarszczki przy oczach od śmiechu.

Ja też
Bogdzia 23:38, 02 kwi 2012

asc napisał(a)

a Ewy cytatat tylko namawia do śmiania i ja sie na to piszę, bo wydłuża życie i dłużej posiedzimy na ogrodowisku

Zawsze miałam zmarszczki przy oczach od śmiechu.

Ja też

W to nie wątpie.
Madzenka 06:42, 03 kwi 2012

Bogdzia napisał(a)

Zaintrygowała mnie ta Twoja szynka Bożenko. Chyba się skuszę na nią. A mój M marzy o wędzarni.

Bożenko ja słone bardzo lubię
Miłego dzionka życzę, dzisiaj będę mało aktywna bo starsznie długo będę w pracy.
Ale wieczorkiem na pewno sprawdzę co sie u Ciebie dzieje, popodglądam i poczytam.
Bogdzia 07:35, 03 kwi 2012

Marzena2007 napisał(a)

Bożenko ja słone bardzo lubię
Miłego dzionka życzę, dzisiaj będę mało aktywna bo starsznie długo będę w pracy.
Ale wieczorkiem na pewno sprawdzę co sie u Ciebie dzieje, popodglądam i poczytam.

Jak lubisz słone to mozesz nie moczyc w wodzie ale oczywiście wiesz że to nie jest zdrowe.
Miłego dnia Marzenko.
Ewa 08:24, 03 kwi 2012

Bogdzia napisał(a)

Znowu
Bogdziu ,a z tą szynką zdradzisz szczegóły, bo mnie zaciekawiła, tylko ja muszę wiedzieć co i jak bo mało kumata jestem ?

W sklepie kupuje szynkę uwędzoną ale nie gotowaną (nie parzoną). Ponieważ jest do dalszej obróbki czyli gotowania lub parzenia jest dośc słona. Oni po wędzeniu takie szynki parzą i takie parzone się kupuje w sklepie , a ja nie parzę tylko wymoczę w zimnej wodzie w zależności od wagi tak ok 3 godz i potem wkładam do brytwany (dno oliwką posmarowane) i piekę tyle godzin ile kg szynka waży, moze byc nieco mniej niż waży, najpierw w temp 250 stopni a tak po ok. 1 godz w temp 200 stopni. Jest bardzo smaczna.Upiec trzeba dzień wcześniej żeby wystygła. Spytaj w sklepie, przed świętami takie szynki tylko wędzone sprzedają.Potem juz ich nie ma.

Bogdziu dziękuję za przepis
mam taki ulubiony rzeźniczy sklep ( tam wszystko wygląda jak w PRL tylko pełne haki), panie wszystkie super , to sobie zaraz szynkę załatwię
A przez cały czas pieczenia brytwankę przykrywasz? i czy oprócz oliwy żadnego tłuszczu nie dodajesz?
Bogdzia 08:28, 03 kwi 2012

Ewa napisał(a)

Znowu
Bogdziu ,a z tą szynką zdradzisz szczegóły, bo mnie zaciekawiła, tylko ja muszę wiedzieć co i jak bo mało kumata jestem ?

W sklepie kupuje szynkę uwędzoną ale nie gotowaną (nie parzoną). Ponieważ jest do dalszej obróbki czyli gotowania lub parzenia jest dośc słona. Oni po wędzeniu takie szynki parzą i takie parzone się kupuje w sklepie , a ja nie parzę tylko wymoczę w zimnej wodzie w zależności od wagi tak ok 3 godz i potem wkładam do brytwany (dno oliwką posmarowane) i piekę tyle godzin ile kg szynka waży, moze byc nieco mniej niż waży, najpierw w temp 250 stopni a tak po ok. 1 godz w temp 200 stopni. Jest bardzo smaczna.Upiec trzeba dzień wcześniej żeby wystygła. Spytaj w sklepie, przed świętami takie szynki tylko wędzone sprzedają.Potem juz ich nie ma.

Bogdziu dziękuję za przepis
mam taki ulubiony rzeźniczy sklep ( tam wszystko wygląda jak w PRL tylko pełne haki), panie wszystkie super , to sobie zaraz szynkę załatwię
A przez cały czas pieczenia brytwankę przykrywasz? i czy oprócz oliwy żadnego tłuszczu nie dodajesz?

Brytwanka cały czas przykryta i oliwka tylko na dno, nic wiecej.A taki sklep w dobie marketów to skarb.Pozdrawiam.
Pszczelarnia 08:44, 03 kwi 2012

Tak, taki sklep to skarb. My mamy rosłego pana Krzysia, który wyskoczy z zaplecza (właśnie dokonywał rozbioru) z lekko zabrudzonym fartuchem masarskim i sprzedaje pewną ręką kilogramy mięsiwa. To jest widoczek!

Bogdziu, pozdrawiam i zmykam, bo pracowite dni. A ja coś nie mogę się skupić na rzeczach właściwych.
jotka 08:46, 03 kwi 2012

Bogdziu, Ewo, sobie i Wam życzę skupienia na rzeczach właściwych