Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Bogdzia 21:24, 28 kwi 2012

majkel0326 napisał(a)
U nas dziś były 33 stopnie w cieniu! Szok

Ja miałam gości ,nie było czasu spojrzec ale tez było gorąco, zresztą Poznań i Łódź blisko siebie.
Mala_Mi 00:14, 29 kwi 2012

A ja na tym upale walczyłam w szklarni...... Lubię ciepełko, ale nie taki przeskok od razu...i do pracy w szklarni..... wszystko zacżęło w takim tempie schnać, że nie byo wyjscia jak zrobić z tym porzadek. Cuningham...aż opuściłą kwatki do dołu (ziemiemiałwilgotna), wiec wszystkie azalie i rh jeszcze nie posadzone przeniosłam na nowa rabatę i zadołowałam z doniczkami. Cuningham od razu mi podziękował i zrobił się spowotem łałdny (kupiony teraz ale mał dużo umarzniętych pąków).
Mówiłąm, że przyroda nadrobi zaległosci..... miałam powstawiać fotki, ale chyba dziś juz się pddam i pójdę spać..o d 5 rano jestem na nogach....
Martek 00:34, 29 kwi 2012

asc napisał(a)
Mewy..... chyba mewy bo białe...niedaleko płynie rzeka i są rozlewiska wodne
Jak nie masz okazji oglądać widoków z góry to Ci wstawię widok jesiennny z naszych okolic

A ja czekam na narcyzki Bo jeszcze dużo w pąkach.... ależ bedzie widok....

Dech zapiera...Ładna ta nasza Polska tylko palanty przy korytku ...Zbytek szczęścia,żeby wszystko było tak idealne jak ten widok
Martek 00:35, 29 kwi 2012

asc napisał(a)
A ja na tym upale walczyłam w szklarni...... Lubię ciepełko, ale nie taki przeskok od razu...i do pracy w szklarni..... wszystko zacżęło w takim tempie schnać, że nie byo wyjscia jak zrobić z tym porzadek. Cuningham...aż opuściłą kwatki do dołu (ziemiemiałwilgotna), wiec wszystkie azalie i rh jeszcze nie posadzone przeniosłam na nowa rabatę i zadołowałam z doniczkami. Cuningham od razu mi podziękował i zrobił się spowotem łałdny (kupiony teraz ale mał dużo umarzniętych pąków).
Mówiłąm, że przyroda nadrobi zaległosci..... miałam powstawiać fotki, ale chyba dziś juz się pddam i pójdę spać..o d 5 rano jestem na nogach....

Anka zaoszczędziłaś na saunie ja bym nie wytrzymała, podziw
Martek 00:37, 29 kwi 2012

Bogdziu mów,że zakwitną bo nie przyjadą goście ))))))))))))))))
monteverde 00:39, 29 kwi 2012

Cześć Bogdziu, u mnie też było gorąco w powietrzu i robocie, ale jakoś przeżyłam a kawki były dzisiaj aż 3
Milka 13:44, 29 kwi 2012

Bożenko, u nas strasznie gorąco, ale wieje i moi goście szokiem reagują na temperatury dzieciaki po przylocie porozbierane do rosołu, upał je zmęczył i poszły spać
Agacia 14:08, 29 kwi 2012

Bogdzia napisał(a)

Bogdziu, czy znasz może sklep internetowy lub szkółkę, z którą mogabym się skontaktować oferujące rh szczepione na pniu? Bardzo by mi taki spryciarz pasował w jednym miejscu, ale nigdzie nie mogę go dostać. A nuż coś wiesz?

Agata nie znam ale z tego co ja wiem one nie są szczepione tylko formowane,niektóre rośliny czasem tworzą jeden mocniejszy pęd i wtedy ogrodnicy tak je formują że wycinają pozostałe pedy i zostawiaja ten jeden mocny. Sama sobie możesz uformowac i rh i azalie , tylko w szkółkach poszukaj takich rh i azalii z jednym mocniejszym pędem, one na ogół są jeszcze taniej sprzedawane bo są mniej okazałe.

Dziękuję bardzo, może rzeczywiście warto spróbować! A powiedz jeszcze Bogdziu, kiedy ciąć zbędne pędy i czy czymś smarować miejsca po cięciu?

Pozdrawiam z gorącego Podlasia!
Bogdzia 14:50, 29 kwi 2012

Agacia napisał(a)

Bogdziu, czy znasz może sklep internetowy lub szkółkę, z którą mogabym się skontaktować oferujące rh szczepione na pniu? Bardzo by mi taki spryciarz pasował w jednym miejscu, ale nigdzie nie mogę go dostać. A nuż coś wiesz?

Agata nie znam ale z tego co ja wiem one nie są szczepione tylko formowane,niektóre rośliny czasem tworzą jeden mocniejszy pęd i wtedy ogrodnicy tak je formują że wycinają pozostałe pedy i zostawiaja ten jeden mocny. Sama sobie możesz uformowac i rh i azalie , tylko w szkółkach poszukaj takich rh i azalii z jednym mocniejszym pędem, one na ogół są jeszcze taniej sprzedawane bo są mniej okazałe.

Dziękuję bardzo, może rzeczywiście warto spróbować! A powiedz jeszcze Bogdziu, kiedy ciąć zbędne pędy i czy czymś smarować miejsca po cięciu?

Pozdrawiam z gorącego Podlasia!

Moim zdaniem najlepiej bardzo wczesną wiosną. Posmarowac możesz mascią ogrodniczą ale jak to będą drobne gałązki to i smarowac nie trzeba.Spróbuj na pewno warto i rh i azalie.
Bogdzia 14:53, 29 kwi 2012

irena_milek napisał(a)
Bożenko, u nas strasznie gorąco, ale wieje i moi goście szokiem reagują na temperatury dzieciaki po przylocie porozbierane do rosołu, upał je zmęczył i poszły spać

Faktycznie jest bardzo gorąco. Jak dotąd martwiłam się żeby rh zakwitłay na spotkanie tak teraz zaczynam się martwic że moga byc wczesniej a szczególnie azalie bo już niektóre rozchylają paki. I jak tu się umawiac?Twoim dzieciom spanko dobrze zrobi i poczują się lepiej. To w końcu masz rodzinke w komplecie. Super.